Commentaar

2560 x bekeken

Beste boer van Nederland

John en Marian Claessens-Jenniskens uit Ysselsteyn zijn Agrarisch Ondernemer van 2013. Niet alleen de vakjury, ook het publiek denkt er zo over. De Limburgers wonnen gisteren ook de publieksprijs.

'Ongewoon gewoon', zo typeren zij zichzelf. En wie op het eerste oog naar het bedrijf kijkt, ziet ook niets aparts. Het bedrijf telt 340.000 leghennen en 160.000 opfokhennen in volière- en koloniehuisvesting. Volgens de Bleker-normen is het een megabedrijf. Zij hebben geen bijzonder marktconcept. Zij produceren eieren. Een deel ervan haalt zelfs de supermarkt niet. En toch zijn ze de beste boer van Nederland.

Claessens heeft namelijk een uitstekende bedrijfsfilosofie. Zij hebben hun bedrijf onder controle, van eendagskuiken tot ei. Zij fokken de kuikens zelf op. Omdat hygiëne vanaf deze fase al een belangrijke speelt, kunnen zij antibioticum-vrij produceren. Dat is absoluut een kwaliteit. Het antibioticumgebruik in de veehouderij ligt maatschappelijk onder een vergrootglas.

In hun bedrijfsvoering houden zij de regie in eigen hand. "Wij vertrouwen op ons eigen boerenverstand", zegt John. Zij zijn niet gebonden aan voer- en afzetcontracten. De cijfers zijn uitstekend, voor een ondernemer natuurlijk erg belangrijk. Je doet John en Marian Claessens-Jenniskens echter tekort om hen alleen hier op af te rekenen. Zij hebben passie voor het vak, en dragen dit met verve uit. Zij zijn trotse pluimveehouders, en laten dit het publiek ook zien. Lastige vragen horen daarbij, weten zij.

De intensieve veehouderij verdient een 'beste boer' van het jaar. De bedrijfstak krijgt het links en rechts om de oren, terwijl de forse inspanningen op gebied van welzijn, gezondheid of milieu veelal onderbelicht blijven. John en Marian Claessens-Jenniskens zullen deze als ambassadeurs van de pluimveehouders vast en zeker uitdragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.