Redactieblog

1528 x bekeken 12 reacties

Bedreigende dieren

De wolf staat aan de Nederlandse grens, en dat is niet iets om blij mee te zijn.

Ik word van alle kanten bedreigd. Door zandstormen, én door enge dieren. Zo is er vanuit het Noorden een zeehond op weg naar mijn voordeur. Het dier werd eerst gespot in het Eemskanaal bij Delfzijl, en nu in de rivier de Hunze, 80 kilometer zuidelijk van Delfzijl. En ik woon vlakbij de Hunze. Ik heb me nog niet verdiept in de concrete bedreiging die van het dier uitgaat, maar waarschijnlijk draagt zo'n beest enge ziektes bij zich, of is hij verzot op mijn radijsjes. In de Hunze zitten inmiddels ook bevers. Her en der zie je vraatsporen van het type 'zandloper' aan bomen langs het water. Er is er een tijd geleden zelfs eentje gesignaleerd in een sloot in ons dorp; het dier maakte zich snel uit de voeten toen iemand een foto van hem wilde maken. Bevers hebben naar verluidt een voorkeur voor fruitbomen. Dus na de radijsjes zijn mijn fruitbomen aan de beurt.
Vanuit het Zuidwesten en Oosten rukken everzwijnen op. Drenthe is door jagers tot op heden vrijgehouden van zwijnen. Die tijd is bijna voorbij. Alles wijst erop dat de provincie het verzet tegen de jacht staakt. In dat geval gaat ook de rest van mijn tuin naar de barbiesjes. En zwijnen dragen ook nog akelige ziekten bij zich.
Vanuit het Zuidoosten is nog een vierde engerd op weg naar mijn huis: de wolf. Er wordt al langer gezegd dat die beesten zich ophouden aan de Duitse grens, en soms aan onze kant, maar bewijzen ontbraken. Recent is een wolf gezien door een hardlopende mevrouw. Het dier is ook met een verborgen camera vastgelegd. Het gebeurde op het militaire oefenterrein bij Meppen, achter Emmen, net in Duitsland. Daarmee is eigenlijk wel zeker dat de waarnemingen die aan de Nederlandse kant van de grens zijn gedaan, correct zijn. Als de wolf zich bij ons meldt, gaat na de tuin en de fruitbomen, ook mijn veestapel eraan.
Er zijn mensen die zich op de hernieuwde komst van de wolf verheugen. In Wageningen loopt zelfs een onderzoeksproject voor de herintroductie van het dier. Ik vind het een zeer overbodig project, al was het maar omdat het dier inmiddels uit zichzelf op ons afkomt. In Drenthe werd in het verleden intensief op wolven gejaagd, omdat ze gevaarlijk zijn. Wat mij betreft doen we dat opnieuw. Ik lees wel verhalen dat zo’n wolf ongevaarlijk is als je je dieren 's nachts opstalt, of vier lagen stroomdraad om je land zet, en de kleine kinderen binnenhoudt. Dat is nu net de reden dat er vroeger op wolven gejaagd werd: ze geven overlast en kosten. Doctorandus P maakte er eens een indringend lied over: Trojka hier, trojka daar. Als we honderden jaren ons best gedaan hebben om van de lastpakken af te komen, is er geen enkele reden om ze nu met gejuich te ontvangen.

Laatste reacties

 • marc47

  Hier aan de Belgisch-Nederlandse grens zijn ze een wildbrug aan het bouwen van 13.5 miljoen euro om nog meer dieren naar jullie te sturen; de gladde aal, everzwijnen , vossen, reeën en nu ook losgelaten damherten. Succes in Nederland.

 • marc47

  Oh ja, en Nederland betaald 6.5 miljoen mee aan deze Belgische brug. Ze hadden toch geld genoeg en hadden graag wat van onze dieren.

 • Willem1962

  Nou nou Dirk, beetje erg veel overdreven reaktie he?
  Dat de wolf weer gesignaleerd is in NL en Duitsland, wil nog niet het ergste doen voor komen hoor.
  Ik kan je vertellen dat er wolven in mijn direkte omgeving zijn, alsmede coyotes, moose (een elanden soort) en 'tig' herten/reeen. Over deze dieren maak ik mij absoluut geen zorgen.
  Dus om je nou zo druk te maken over het feit dat er wolven gesignaleerd zijn is een tikkie burgerlijke reaktie.
  Ga maar weer gauw naar Appie Hein, die heeft het brood vast nog wel in de aanbieding.

 • abtje

  Hier is bij de ambtenaren die er over beslissen de mentaliteit van, ik heb geen tuin en dieren, dus waarom zou jij wel een tuin en dieren mogen hebben?

 • joannes

  Allemaal ideeën en theoriën van mensen die zelf niet opgegroeid en niet leven op het platte land. Kamergeleerden was het woord vroeger en dat zelfde woord zou nu voor velen kunnen worden gebruikt. In de stadt zijn ze opgevoed, en contacten met de dierenwereld beperken zich tot de bekende dieren uit de dierenwinkel waar inmiddels een hele economie omheen is gebouwd; de ¨gezelschaps¨dieren die hun leven lang in een kooitje binnen en/of aan een halsband naar buiten mee mogen, of..... de insecten en ¨ongedierte¨ plagen waar speciale middelen en bedrijven voor zijn. Geen burger die twijfelt een stekende mug of een rovende wilde rat te doden. Maar voor het platte land, waar deze burgers inmiddels met hun stemrecht, fauna eigendom claimen, wensen ze een dierentuin te ontwikkelen die ze herinnert aan de historie en trots van de 17e eeuwse schilderijen. Hypocriet natuurlijk, maar ja, in een democratie kan je de politiek óók gebruiken voor je ¨gezelschapdieren¨, en daar heb jij nu last van Dirk!

 • alco1

  Wat nog erger is dat we hier Wakker Dier en Partij voor Dieren hebben.

 • Mels

  Ja,dat zijn EZELS en minstens,zo niet bedreigender,dan die wolf,zwijnen en bevers,Asterix en Obelix maar es even raadplegen hoe ze dat ook weer met die zwijnen deden.........

 • jordi 1455

  alco1 helaas dat de AIVD ze nog niet als terreurorganisatie erkend, ze doen dingen die echt niet door de beugel kan. overigens wakker dier is weer bezig met een lastercampagne en daar zochten ze een Amsterdammer voor, dan weet je hoe eenzijdig het beeld weer wordt.

 • Bison

  Het schijnt dat Dirk niet al te dapper is zo te lezen.
  Guttte gut Hij voelt zich door enge dieren met grote tanden en enge ziektes b bbbbedreigt,..wat een dijenkletser ha ha ha.

 • joannes

  @Bison, jij hebt makkelijk praten in dat Canada, hier in Nederland eten die ¨natuurlijke¨ bewoners zoals ze genoemd worden de kaas van het brood. Heb je je de zaakjes op orde, wordt je verplicht met, ganzen, wolven, zwijnen, bevers enz, je productie en .....woon en leef ruimte te delen. Simpel en alleen omdat je in het buitengebied van Nederland woont. Je mag ze geen stro breed in de weg leggen, je hoeft ze alleen nog niet in huis te nemen. Maar daar moet je dan wel alle maatregelen zelf voor treffen, zonder ze in hun zoektochten naar voedsel te belemmeren. Die beesten zijn ook efficiënt, en liever lui dan moe. Dat zie je in de verhalen uit de US en mogelijk Canada over die beren. Die slimmerikken trekken gewoon de stad in en halen de vuilnisbakken leeg of kruipen in een auto. Schuwheid duurt ook maar tot ze in de gaten hebben dat er niets te vrezen is.

 • Romeijn

  Dirk Strijker: onze eigen Roodkapje komt uit Drente.

 • agratax2

  willen we als boeren iets doen aan deze ongecontroleerde import van wilde dieren, zullen we de eerste exemplaren los moeten laten op het binnenhof, het Malieveld en in de Hof vijver. Ik zie het al voor me wilde varkens die in één nacht van het Malieveld even een 'omgeploegde' akker maken en wolven die wachten op een lekkere politicus of liever politica. Bij voldoende import dieren kan de Grachtengordel ook nog wel worden voorzien van enkele bevers om de grachten af te dammen. Maar zolang deze wilde dieren een ver van mijn bed show zijn voor de regenten zullen we op het platteland er mee worden opgezadeld en mogen we ze in de kost nemen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.