Commentaar

1303 x bekeken 9 reacties

Vrouwen gezocht

Agrarische coöperaties worden in hoofdzaak geleid door mannen. Slechts 6 procent van de ledenbestuurders is vrouw, en bij de raden van commissarissen is dat met 4 procent nog minder. Dat blijkt uit onderzoek door de NCR, de koepelorganisatie van coöperaties.

Deze uitkomst is nog lager dan de inventarisatie die Boerderij onlangs maakte op basis van de dertig grootste coöperaties. De coöperatieve agribusiness loopt zelfs nog fors achter bij de grote, beursgenoteerde bedrijven, waar 13 procent van de commissarissen vrouw is.
Terecht stelt NCR-directeur Ruud Galle dat dit aandeel veel te laag is. Niet omdat er zo nodig excuus-truusjes in besturen moeten zitten. Maar een eenzijdig samengesteld bestuur van gelijkgestemde types heeft grote kans op blinde vlekken voor belangrijke zaken. Om dezelfde reden is het ook beter als bestuurders niet allemaal uit dezelfde regio komen of van dezelfde leeftijd zijn.

Omwille van creativiteit, dynamiek en binding met alle geledingen van de achterban is een divers bestuur beter dan een grijs clubje. En er is nog een reden om gericht vrouwen te werven. Er loopt gewoon veel onbenut talent rond. Het is zaak dat bestuurders dit zelf inzien, en bij wisselingen van de wacht uit eigen beweging aansturen op een meer gemengde samenstelling. Aan het argument dat vrouwen zelf niet zouden willen, moet niet te zwaar worden getild. Voor bestuursfuncties wordt men gevraagd en eventueel na wat ritueel gesputter gewoon overgehaald.

Laatste reacties

 • abtje

  Wordt dit nu een wekelijks item?
  Volgende week het onderzoek in deze materie van de Margiet en daarna is de Donald Duck aan de beurt.

 • Mels

  We hebben al Marianne,vindt je t niet wat worden zo.......

 • sallandseboer

  Ik zoek geen vrouw zolang zij niet dezelfde ambities hebben als mannen.
  Op agrarische opleidingen zijn er vrouwen, maar wel een sterke minderheid.

 • Bison

  Ambitie hebben voor een boerenvrouw is uitstekend sallandseboer,..zolang het met huis en keuken te maken heb.
  Als ze zich ook met het bedrijfsvoering wil/gaat bemoeien komt er subiet oorlog,....of je moet een wussie wezen.lol

 • Aalsmeer451

  Met bison is het lachen geblazen,in de haast is hy de slaapkamer vergeten,

 • Bison

  Och Aalsmeer451 ik ben ook niet perfect.

 • Elfra

  Blij dat ik niet met Bison getrouwd ben :-) ik bemoei me wel met de bedrijfsvoering en die oorlog valt hier best wel mee :-)

 • henk fledderus

  de besturen van de ag cooperaties, zijn dat nou knutsel clubs of bestuurs organisaties. ik lees een hoop geneusel over hoe het al dan niet verdeeld moet zijn om het politiek correct te maken.
  creativiteid en dinamiek heel leuk voor zondag middag maar dat houd je bedrijf niet in de poten voor de komende 15 jaar.
  ruggegraat moet er zijn en als nu in een man of een vrouw zit dat maakt weinig uit.
  er zijn zeker vrouwen met bestuurs tallent, maar dan moeten ze wel in het bestuur willen... o het argument dat ze niet willen moet je niet zo zwaar aan tillen.. bam in het bestuur jij en rap wat..

 • Bison

  Bedankt voor het aanbod Elfra maar ik moet het helaas afwijzen,..heb al een vrouw en ben daar al 40 jaar heel gelukkig mee,..Ze helpt wel als ik het vraag maar laat me voor de rest maar aanrommelen...kan het niet beter hebben.lol

  Sommige mannen kunnen het niet alleen af,..die hebben altijd hulp nodig....En mischien heb jij de broek wel aan daar.ha ha

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.