Redactieblog

2028 x bekeken 6 reacties

Verwerkingsvergunning

Eind 2013 zal er onvoldoende mestverwerking zijn. De dierrechten zijn dichterbij dan we denken.

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de veehouderijsector gewaarschuwd dat het nu rap moet gaan met de mestverwerking. Als er eind 2013 onvoldoende verwerkingscapaciteit is, gaat er een stelsel van dierrechten komen. Ik heb daar al eerder over geschreven. De sector laat inmiddels blijken de uitdaging aan te gaan. Er zijn allerlei initiatieven, en alles bij elkaar lijken ze voldoende om Dijksma van dierrechten af te houden. Wageningen UR heeft zelfs een website met een overzicht van alle beschikbare technieken: www.mestverwerken.wur.nl. Eén van de genoemde technieken is co-vergisting. Of daar veel animo voor is, is de vraag. Ik zat laatst samen met een boer in een bubbelbad. Ja, columnisten en boeren komen overal. Hij had een aantal jaren geleden zo’n vergister neergezet en hij vertelde dat het ding hem dagelijks hoofdpijn bezorgt. Niet van de stank of de ammoniak, maar van het geld dat hij er achteraan moet dragen.
Op één punt zijn alle technieken gelijk: er zijn vergunningen voor nodig. En voor die vergunningen is de gemeente aan zet. Voor kleinschalige mestverwerking schijnen gemeenten nog wel eens een vergunning af te geven, voor grootschalige niet. Voor voldoende capaciteit moeten er echter grote installaties komen. Dat gemeenten moeilijk doen is niet zo raar. Het gaat om installaties die je niet even wegmoffelt achter wat ‘schaamgroen’, en als dat wel lukt, dan ruik je ze nog steeds. Omdat op het platteland veel burgers wonen, liggen de problemen dan om de hoek. Aanzicht, geur, gezondheid, transport, wegonderhoud, het moet allemaal netjes afgewogen worden. Dat kost veel tijd, zelfs in boervriendelijke gemeenten. Als de gevolgen van de installatie niet netjes in kaart zijn gebracht, kan de burger steun verwachten van de rechter. U kunt daarvan vinden wat u wilt, maar zo zit onze rechtsstaat in elkaar. En een rechtsstaat heeft zoveel voordelen dat ik die niet wil inruilen voor een dictatuur. Een aanwijzing vanuit Den Haag is niet te verwachten. Dus komt die verwerkingscapaciteit er niet, althans niet voor het einde van 2013.
Vervolgens zal Dijksma toch wat moeten. Ze kan natuurlijk zeggen dat veehouders er niets aan kunnen doen. Eén van mijn leermeesters vatte dat altijd samen in de volgende Latijnse spreuk: ‘Ook als de krachten ontbreken, dient niettemin de goede wil geprezen te worden.’ Ik vrees dat Dijksma de goede wil inderdaad zal prijzen, maar tegelijkertijd weet ze dat ze iets moet doen. En als ze zelf geen stappen wil nemen, dan zal het vijfde actieprogramma van de nitraatrichtlijn van de Europese Unie haar er zeker toe dwingen. Dierrechten liggen om de hoek.

Laatste reacties

 • Bison

  Ik zou zeggen verkopen zolang je het nog kan,centjes in de knip en in het vliegtuig stappen en vertrekken naar beter oorden(de EU hoort daar niet bij).

 • poldes

  de eu nitraatrichtlijn.
  als eu lidstaat kun je daar en moet je daar aan voldoen.
  Er is te proberen onderuit te komen door grootschalig mest te verwerken.
  maar zullen andere lidstaten dit dan ook niet kunnen?
  of zullen andere lidstaten dit niet toelaten?
  Als er iets lastig is afgesproken voor de nederlandse veehouders in eu verband
  kunnen wij daar zomaar niet onderuit.
  het is destijds door onze meerdere afgesproken en ondertekend.
  blij of niet blij,maar ik denk dat wij ons daar het beste in kunnen schikken.

 • reiziger

  als de eu nitraatrichtlijn de maatstaf wordt dan ben ik niet bang te maken
  al van af de begin jaren 90 voldoet is gebleken uitmetingen 80 % van het grasland al ruimschoots aan de nitraat richtlijn norm 50 ,werkelijk gemeten 5/10 voor deze gronden hadden dan ook nooit de strengen bemestings normen mogen gelden aanvankelijk zouw de nitraatrichtlijn alleen gelden voor de zeer droge zandgrond
  IK DAAG DE HR STIJKER DAN OOK UIT ALS GOED COLLUMNIST GA NAAR HET RIVM EN VRAAG GRONDWATER METINGEN OP WET OPENBAARHEID BESTUUR EN SCHRIJF EEN ECHTE WAARHEID IPV ALLES PROBEREN OP TE STEUKEN TE KOSTEN VAN DE LANDBOUW

 • bertes

  het is door de EU op een legale wijze mafia praktijken erop na houden.
  de andere landen willen meer landbouw. en dan moet nederland minderen.
  en dat doe je door onredelijke regels te maken. zie rusland. die mag niet zomaar de grens sluiten. dan verzinnen ze regels die eigenlijk niet kunnen.

 • joannes

  Sharon Dijksma heeft aan slim emotie management gedaan. In één jaar tijd een voldoende robuuste mestverwerking uitdenken, opzetten en vooral dichtrekenen in een krappe markt is bij voorbaat een dood vogeltje! Geen business is in één jaar opgezet of op te zetten met de nieuw ingebrachte criteria. Voor de professionele mest raffinaderij met hoogwaardige exportwaardige eindproducten is er onvoldoende ervaring, schaal en vooral grondstof; de mest. En de relatief kleinschallige projecten lopen vast in rendents en vergunnings perikelen. Uiteindelijk groeit de boeren gemeenschap naar het besef dat dierrechten de oplossing gaat worden en dat is precies was Sharon ook politiek aanvaardbaar lijkt en politiek wil verdedigen. Een keurig staaltje management van een moeilijk verteerbaar politiek conflikt! Een conflikt waar haar voorgangers veel luidruchtiger mee waren.

 • agratax2

  Het lijkt er op dat Nederland echt te klein is om de EU milieu regels na te leven als we onze productie niet wensen te begrenzen. De meeste Europese landen hebben ruimte en daarmee alle mogelijkheden om zonder dierrechten te produceren en zonder mineralen overschot mest verwerken via de kringloop. Waarom willen Nederlandse boeren dit niet begrijpen en blijven ze tegen de stroom in zwemmen. Dood vermoeiend en uiteindelijk geen snelheidsrecord dat is voor de mannen die met de stroom mee zwemmen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.