Commentaar

1864 x bekeken 8 reacties

Vertrouwen gaat te paard

In de ogen van Marianne Thieme (PvdD) is het allang geen incident meer, maar het zoveelste voedselschandaal. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept 50.000 ton vlees terug.

Het betreft vlees van verwerker Willy Selten uit Oss dat hij leverde tussen 1 januari 2011 en 15 februari dit jaar. In totaal 520 bedrijven (waarvan 130 Nederlandse) namen rundvlees af, waar mogelijk ook paardenvlees in is verwerkt.

De terugroepactie krijgt volop mediabelangstelling. Terecht, voedsel is emotie. En het gaat niet om 50.000 ton, maar 50 miljoen kilo! Dat klinkt veel meer. Of zoals De Telegraaf becijfert: 220.000 koeien, vijf keer het gewicht van de Eiffeltoren of 1,1 miljard hamburgers. De vraag is waarom de NVWA op deze grootschalige wijze uitpakt. Het vlees is voor het overgrote deel al gegeten. En, zo benadrukt de voedselautoriteit, er is geen direct gevaar voor de volksgezondheid. De herkomst van het vlees is niet meer te achterhalen, en daarom is het ongeschikt voor consumptie, luidt de verklaring.

Ik ben het vaker niet met Thieme eens, ook nu niet. Ik weiger te geloven dat de vleessector door en door slecht is. De paardenvleesaffaire is ondanks de impact een incident. Het gros van de vleesbranche houdt zich aan de strenge regels, en werkt in ketenstructuren. Feit is wel dat enkele rotte appels de hele sector een slechte naam bezorgen. Strenge sancties, tot aan uitsluiting toe, passen hier. Voor sommigen is geen plek (meer) in de voedselsector.

De terugroepactie tast opnieuw het vertrouwen van de consument in vlees aan. Thieme c.s. spelen hier handig op in. In dit voorval is de uitdrukking 'vertrouwen komt te voet, en gaat te paard' wel heel plastisch, maar o zo waar. Het kost de vleesbranche weer de nodige tijd, energie en overtuigingskracht om het vertrouwen te herwinnen.

Laatste reacties

 • hertha

  Ja, hier heeft ze toch een punt,wij als boeren leveren de eerste klas producten af.
  Maar als ze in de verwerking knoeien staan wij ook machteloos, aanpakken dus.

 • alco1

  Mooi gevonden uitdrukking Jan. 'Vertrouwen komt te voet en gaat te paard'
  Ergens commentaar op leveren zoals Thieme doet, is duizend malen gemakkelijker dan iets opbouwen. Laten we er voor zorgen dat er nog mensen overblijven die de nek nog uit durven te steken, want de mens moet wel gevoed worden.

 • trekker123

  De bezwaren tegen de gangbare manier van landbouw bedrijven komen mevrouw Thieme als gebraden haantjes in de bek gevlogen.
  Een beetje meer realiteitszin zou zowel de politiek als de NVWA niet misstaan. En wat de fraudeurs betreft, gewoon heel flink aanpakken. Vooralsnog durft geen enkele politicus in de kamer hardop te vragen of ze bij de NVWA niet een beetje gek zijn geworden. Dat levert namelijk geen stemmen op. Kun je beter verklaren dat je wel deelneemt aan de feestelijkheden rond de kroning maar niet de eed gaat afleggen. Dan ben je echt het mannetje.

 • agratax2

  Thieme ziet haar plantaardige eten als 100 % veilig en er kan niet mee gerommeld worden. Ik zie al het bericht Vegaburgers aangetroffen met bijmenging van peentjes. ongevaarlijk maar op het etiket stond geen peentje vermeld. Of erger haar kunstvlees is gemaakt van RR soja dat residuen van Round Up bevat. Moet ik dat als veilig beschouwen, omdat er nog geen onderzoek naar de gevaren is gedaan?? Geef mij dan maar paardenvlees in de hamburger, hier zit toch al geen ham in want het is gemaakt van Beef zonder niet onderzochte residuen.

 • Mels

  Uiteindelijk verwordt voedsel tot poep,helaas is er nu te vaak voor die tijd stront an de knikker....Frauders keihard aanpakken. De reactie van NVWA is natuurlijk ontzettend overdreven. De herkomst onbekend bla bla. Er moet toch goedkoop gegeten worden?nou alstublieft zie hier het resultaat!

 • koestal

  bij elke slachterij is toch een dure controleur aanwezig van de NVWA

 • pietkaatee1

  Hebben ze bij de NVWA 2 jaar zitten slapen ?
  Als het echt zo grootschalig is vanaf jan 2011 dan zegt dat genoeg over deze keuringsinstantie ;n.l een instantie van'' lik me vessie''
  De kosten die met de terugroep actie ge'paard' gaan staan in geen verhouding met het gepleegde delict en komen bovendien op het bordje van bedrijven die er geen schuld aan hebben.
  Ze hebben echter wel veel impact voor de ''buhne'' ,waardoor de objectiviteit uit het oog verloren word en de NVWA zich schuldig maakt aan een subjectieve meningsvorming bij het grote publiek waar de hele sector slachtoffer van is.

  piet

 • henk fledderus

  van achter kijk je een koe in de kont, dat is bij een paard al weinig anders.
  ik vraag me wel af als veel slachterijen zich aan strenge regels houden en er controleurs de deur plat banjeren waarom komt er dan zo ineens een enorm schandaal als dit aan de opperflakte?? of word van deze geslachte mug een burokratiese olifant gemaak??

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.