Commentaar

775 x bekeken 4 reacties

Vergroot de vijver en vang vrouwelijke bestuurder

Er zijn weinig vrouwen in coöperatiebesturen. Zo blijft bestuurstalent onbenut.

Van de coöperatiebestuurders en ledenraadsleden in de land- en tuinbouw is 7 procent vrouw. Veel coöperatiebesturen en ledenraden zijn geheel vrouwloos.
Het zijn niet zomaar waardevrije cijfers die uit een inventarisatie naar voren komen. Er wordt 
gesproken van 'slechts' 7 procent. Een directeur noemt het percentage in zijn coöperatie zelfs 'dramatisch laag'. En de Nationale Coöperatieve Raad (NCR) spreekt van een 'gemiste kans'. Al met al vindt de NCR dit genoeg reden om het binnenkort aan de orde te stellen. De discussie over opkrikken naar 30 procent vrouwelijke bestuurders wordt niet uitgesloten.
De beoordeling van het percentage, samen met de wens het te verhogen, roept echter de vragen Waarom en Hoezo op; die zijn niet bevredigend te beantwoorden. Waarom is 7 procent laag? Het is laag als je het afzet tegen de man/vrouw-verdeling in de bevolking. Maar zeker niet laag als je het afzet tegen het percentage vrouwelijke bedrijfshoofden. Dat is 5,7. Geen gekke afspiegeling.
En hoezo worden besturen 
beter van meer diversiteit qua sekse? Alsof meer vrouwen het enige antwoord is op het probleem van een bestuur met alleen maar gelijkgestemde, even oude mannen.
Was er met meer vrouwen aan de top geen bankencrisis geweest? Is succesvolle expansie toe te schrijven aan de aanwezigheid van vrouwen in de coöperatie? Of als bedrijven klappen krijgen door te gretige groei, is dat dan te wijten aan te weinig vrouwen in de top?
We weten het niet. Daarom is het oppassen met zomaar te roepen dat vrouwen coöperatiebesturen beter maken. Vrouwen denken niet per se breder en innovatiever dan mannen.
Toch is er wel een goed argument vóór meer vrouwen in coöperatiebesturen. Het blijkt moeilijk om goede bestuurders te werven. Dit terwijl een grote groep talentvolle vrouwen onaangesproken blijft en daarmee hun capaciteiten onbenut. Vergroting van de vijver vergroot de kans op de vangst van goede bestuurders.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Het blijkt moeilijk om goede bestuurders te werven, daar gaat het om, niet of je nu vrouw of man, blank of gekleurd bent.
  Om kwaliteit, het lijkt mij toch niet plezierig om te weten dat je functie krijgt omdat er een quota moet gehaald worden ipv op jou kwaliteiten.

 • alco1

  Precies Flyinghollander. Als er vrouwen geweigerd zouden worden, dan zou er werkelijk iets heel verkeert zijn.

 • jan1966

  Een non discussie, het gaat om de beste mensen, of ze nu man of vrouw zijn, dat maakt niets uit

 • hendrikusgrunn

  Als een vrouw de juiste capaciteiten en kennis van zaken heeft komt ze vanzelf wel bovendrijven. Hoef je volgens mij dan niet specifiek naar te gaan zoeken

Of registreer je om te kunnen reageren.