Commentaar

1264 x bekeken 7 reacties

Het feuilleton mest

Mest, altijd maar weer staat mest bovenaan de agenda in de agrarische sector. De nog altijd 'nieuwe' staatssecretaris Sharon Dijksma is er dagelijks mee bezig, vertelde ze aan een gemengd gezelschap met flink wat melkveehouders in de Amsterdamse Rode Hoed, woensdagavond.

En diezelfde rundveehouderij is nog altijd zeer verdeeld over de vraag of er nu wel of niet een mestprobleem is in de sector.

Een probleem is er zeker wat betreft handhaving en controle. De zeer recente faillissementen van bedrijven van twee in het oog springende mesthandelaren, Van den Broek en Lentjes, zijn veelzeggend. Beide staan in de geur van overtreding van regels. De eerstgenoemde zit vast, de andere heeft in zijn korte carrière ook al voor een vermogen aan boetes gekregen. Niet voor niks heeft de NVWA handhaving van mestregels benoemd tot speerpunt.

Wat opvalt is dat mesthandelaren die over de rand gaan blijkbaar zoveel speelruimte krijgen in de sector. Daarmee is niet gezegd dat veehouders en masse frauderen. Maar blijkbaar krijgt iemand die dat wel wil, ruime kansen.

In de Rode Hoed klonk een pleidooi voor grondgebondenheid van de veehouderij, desnoods op afstand, om zo het mestprobleem op te lossen. Dijksma wil daar niet aan, die gaat voor mestverwerking onder dreiging van dierrechten. Wat er uiteindelijk ook uit rolt, er blijft altijd het probleem van de handhaving, het vertrouwen en de controles. Dat het niet zonder kan, staat vast.

Laatste reacties

 • alco1

  Fraude wordt in de hand gewerkt doordat de mestwet grote gaten laat vallen in de mineralen voorziening. Fraude is nodig om de gewassen en het vee gezond te houden.

 • minasblunders1

  Juist. En nu willen ze ook nog graag grondgebonden veehouderij. Laat dat nu juist funest uitpakken voor de mestwet (en uiteraard het vee en de gewassen). Hoe intensiever je bent, hoe gunstiger de mestwet uitpakt; hoe meer mest je op de grond mag aanwenden. Voor de heel intensieven, die niet meer weten waar ze met de mest naartoe moeten, komen de Van den Broeken en Lentjes-en in beeld.

 • minasblunders1

  Alco, het stuk is bijna klaar hoor!

 • minasblunders1

  Alco, het stuk is bijna klaar hoor!

 • hietkamp

  Kan toch ook een mengesel worden dan of ga ik nu verkeerd denken. Het is bekend hoeveel hectare er in nederland is, dus als je aantal gve per hectare bepaald wordt dan valt uit te rekenen hoeveel dieren er kunnen zijn. Dan kan je als boer berekenen van hoeveel dieren je kan houden. Wil je meer dan je mag houden op je hectares die je tot je gebruikt hebt, ga dan met koe rechten werken. Deze koe(dieren rechten) de hoeveelheid kan bepaald worden, door voorgaand jaar van hoeveel mest er dan geëxporteerd is en verwerkt eventenueel een ook nog opbasis van verwachting.

  Als ze dat zouden invoeren zo iets, dan kan een boer kiezen als extensief wil, intensief maar wel grondgebonden of heel intensief meer dan je aan land hebt. Maar buiten dat alles kan er ook geen mest overschot optreden, omdat de mest allemaal geplaatst kan worden op land of met contracten (verbonden door dierenrechten).

  Maar de regering wil graag een mest overschot houden denk ik, want dan hebben ze nog wat te doen en blijft het op de agenda, en als ik zo de landerij zien dan zie ik soms ook al verschraling optreden in de gronden, dus is het nog wel een probleem. Maar goed een minas is altijd nodig, zo is wel bekend van hoeveel mest er is.

 • koestal

  Midden in Amsterdam over mest praten,dat is nog eens een goede lacatie

 • koestal

  sorry, locatie

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.