Commentaar

560 x bekeken 1 reactie

Ethanol verdient consistent beleid

Voor de ethanolproducenten pakken dure granen slecht uit. Zeker nu de olie goedkoop is. Het is daarom niet zo gek dat de grootste bio-ethanolfabriek in Europa, het Engelse Ensus, opnieuw de productie moet stilleggen. Je kunt zeggen dat de tucht van de markt regeert, een gevalletje van jammer-maar-helaas, maar dat is niet het hele verhaal.

De ethanolproductie staat namelijk sterk onder Europese invloed. Ten eerste draagt de Europese Commissie lidstaten op om per 2020 tenminste 10 procent biobrandstof bij transportbrandstof te mengen. Daarop is productiecapaciteit gebouwd, niet alleen in Engeland, maar ook grootschalig in Rotterdam. Wat we nu zien is dat diezelfde Europese Commissie de bijmengplicht weinig controleert. Bovendien kwam de Commissie eind vorig jaar met de eis dat maximaal de helft van de 10 procent ethanol uit voedselgewassen als tarwe en mais mag komen. De rest moet komen uit hout- en snoeiafval en reststromen uit de levensmiddelenindustrie. Daar zijn de ethanolfabrieken niet op ingericht. Ze lopen tegen een nogal wispelturige overheid aan.
Dat was nog niet zo erg als de ethanolproductie in Europa niet enigszins de rol van de interventie had overgenomen. Ethanol is ook een middel om grote oogsten weg te werken en stabiliseert de prijzen wat. Als een overheid de samenleving vraagt grote investeringen te doen, hoort daar een consistenter beleid bij dan Europa nu tentoonspreidt.

Eén reactie

  • gerard1

    Ethanol productie is achterhaald. Schaliegas en olie zijn er voor de komende decennia voldoende, waardoor het hele energievraagstuk is opgelost. Energie is nu al goedkoop geworden en sommige dagen zelfs negatief geprijsd in Europa. De olieprijs zal nog verder onder druk komen hierdoor. Kortom, weinig toekomst voor ethanolproducenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.