Redactieblog

4130 x bekeken 26 reacties

De crisis gaat ons voorbij

“Fijn om nu boer te zijn”, zegt Hanna vergenoegd. “Als ik de gevolgen van de crisis in onze omgeving zie, dan moeten we de handjes in elkaar knijpen."

Helemaal mee eens. De crisis tikt steeds zwaarder aan. We zien om ons heen dat mensen, die al jarenlang hard werken voor hun baas, nu worden ontslagen. De kans om weer werk te krijgen, is klein. Het gezinsinkomen daalt dan plotseling met tientallen procenten. Als je een mager salaris hebt, blijft er niet veel over.
“Hun kosten stijgen gewoon door”, vult Hanna aan. “De btw-verhoging tikt stevig aan. En kijk eens naar de WOZ-belasting. Die stijgt nog steeds, ondanks de dalende huizenprijzen. Gemeenten bezuinigen niet zelf, maar laten de inwoners nog meer bezuinigen. En wie een eigen huis heeft, staat helemaal in de drup. De waarde van de woning daalt, terwijl de hypotheeklasten gelijk blijven. Bij een lager inkomen is dat voor velen niet te betalen. En je kunt er niets aan doen. Men wil wel werken, maar er is geen werk."
De werklozen betalen in feite de rekening van de crisis. Iedereen die werk heeft, of een pensioen, krijgt wat minder te besteden, maar kan vrolijk verder leven. Als je geen werk hebt, sta je met de rug tegen muur. Vooral onder jongeren is het erg. Eén op de zes is werkloos. Een aantal dat nog steeds stijgt. Het zal je kind maar wezen.
Hanna knikt: ”Daarom zie je ook dat er meer bedrijfsopvolgers komen. Het aantal jongeren dat boer wilde worden, daalde tot voor kort. Nu is er een ommekeer. Er zijn weer veel meer boeren met een opvolger."
Ik vraag me af of we hier blij mee moeten zijn. Boer moet je worden vanuit een soort roeping. Het is geen vak dat je kiest omdat er op dat moment niets beter is te vinden. Boer zijn is een levenswijze. Daar moet je in passen. En niet er inrollen bij gebrek aan beter.
“Bovenal moeten we nu tevreden zijn. En niet zeuren over tegenvallende prijzen en kosten. Een goede boer kan nog steeds een goed inkomen verdienen. Belangrijker is nog dat hij niet wordt ontslagen. Wat wil je nog meer?”, sluit Hanna af.

Laatste reacties

 • av

  jongeren werkloosheid is een symptoom van de onwillendheid om te werken.
  Er zijn nog steeds tienduizenden gast arbeiders, omdat er niemand is om die plekken in te vullen?
  jongeren geen uitkering geven, dan krijgen ze vanzelf een prikkel tot werken. Als alle nederlanders nou weer eens die verwende houding laten varen en gewoon aan de slag gaan is er niks aan de hand.
  ontslagen worden is ook geen ramp, met beetje wil is er ergens in nederland wel werk te vinden. onze polen reizen 1500km om te werken, zou het voor ons zo erg zijn om ons 100km te moeten verplaatsen.

 • Rip

  Wat een naar standpunt, av. Je zult maar geen werk hebben en dat dit onnozel commentaar lezen. Je hebt een verwrongen kijk op de maatschappij en wat er werkelijk aan de hand is. En je beledigt de naar werk zoekende jongeren. Bah.

 • agratax2

  av ik kan kan het met je eens zijn maar dan hoeven onze werkelozen echt gen 100 km te reizen. Ze moeten eenvoudig net als de Polen hun handen uit de mouwen steken en niet om te cashen maar om te werken. helaas is het de gemeente Rotterdam niet gelukt om de werkelozen aan het werk te krijgen in het Westland. De dames en heren waren niet van zin om vieze handen te maken en al helemaal niet handwerk te doen en te produceren net als de Polen. Ze willn graag werken waar aanwezig zijn belangrijker is dan produceren. Dat Hanna blij is dat mag werken fantastisch maar er is een stedeling voor haar loon zijn bed uit komt, dat moet ze zich wel realiseren. Ze moet nl. wel eerst even haar inkomen verdelen in rente, risico kapitaal en dan arbeidsloon. Geen appels met peren vergelijken doen we al veel te lang en dat is de burger en de banken steeds goed uitgekomen.

 • gerjan slingenbergh

  In de glastuinbouw en varkenshouderij is het al jaren crisis. Wat een bekrompen
  weergave van de werkelijkheid.

 • jj.lodders1

  100.000 vacaturen staan open, 450.000 polen werken er in Nederland, hoezo werkeloosheid??

 • vael

  ja de crisis gaat aan ons allemaal voorbij, als je alles optelt van accijnsverhoging op de diesel, inleveren op toeslagrechten, dezelfde lastenverhoging als iedereen met een eigen huis e.d. kom ik dit jaar op een dikke 20.000 euro kostenstijging. en die arme werklozen die zijn de dupe van de crisis dat is dan nog het ergste!

 • agratax2

  jj.lodders. De openstaande vacatures zijn niet in te vullen omdat het werk is voor techneuten die niet bang zijn voor vieze handen en in hun studie tijd bereid waren hun hersens te laten kraken. Nou net deze groep Nederlanders bestaat niet meer. Wie studeert volgt zij passie en die bestaat doorgaans niet uit werk in de techniek of de landbouw, maar meer uit lul vakken die de maatschappij meer kosten dan opbrengen.

 • Khalid en zijn maten

  Er zijn inderdaad steeds minder jongelui die hun handen smerig willen krijgen,en als het werk betreft dat met mest of schoonmaken van doen heeft is het aantal beschikbare jongelui heel klein,er zijn natuurlijk altijd wel een paar uitzonderingen,en de rest van de vacatures word dan dus opgevuld met Polen,Hongaren en binnenkort Roemenen en Bulgaren..

 • drientje

  Als Hanna het zonder toeslagrechten moest doen piepte ze ook wel anders.
  Bij veel melkveebedrijven zijn de toeslagrechten het inkomen. Het is wel zo dat er altijd werk genoeg is op een melkveehouderij, in die zin kan ze zich altijd gelukkig prijzen.

 • Rip

  Wat een pessimisme en geen enkel begrip voor wat het is om echt werkloos te raken. Mag ik een voorspelling doen? De boeren, die hierboven klagen, zijn er over een aantal jaren niet meer. Ze hebben hun bedrijf niet op orde. Anders kun je niet zo zeuren in een tijd dat de prijzen van onze producten stijgen. Als je nu nog klaagt, wordt het steeds minder. Stoppen dus als boer. En dan maar ervaren hoe het is om zonder werk te zitten. Want ik garandeer jullie dat er te weinig werk is, ook voor degenen, die hierboven zo negatief reageren over de in hun ogen niet willen werkende jongeren.

 • mientje

  De toeslag rechten mogen ze van mij af schaffen, dan krijgen we vanzelf betere prijzen voor onze producten!!

 • Elevage

  Dat niet alleen @Mientje, maar dan leren de de bedrijven ook weer om te ondernemen ipv alleen maar te wachten op geld van de overheid.

  En er is echt veel werk dat niet gedaan wordt door een nederlander omdat die nederlander niet wil werken als hij daarmee ongeveer zijn uitkering verdient. Want dan kun je beter thuis zitten en je hand op houden!.......
  Mentaliteit van 0,0 en daarom komen er mensen uit bv Polen werken, want die weten nog wel te werken voor hun geld, en hebben daar ook de mentaltiteit naar!

 • pieter p

  Wie zegt als de toeslagrechten afgeschaft worden dat de prijzen omhoog zullen gaan? Boeren zijn al jaren lang voor een appel en een ei in de weer en dar zal wel zo blijven ook. Met of zonder toeslagrechten

 • alco1

  Omdat de prijzen zakten toen de toeslag rechten voor het eerst uitgekeerd werden.

 • mbeirens

  Hoezo landbouw minder gevoelig voor crisis?
  Moetje maar eens naar de bank gaan voor een lening...

 • Mels

  dan leen je toch ff niet,net zo makkelijk,je moet niks,je wil en wat niet kan ondanks je wil gebeurt niet.

 • kenmvdwind

  De wereld staat op zijn kop. Hoorde van een aannemersbedrijf dat het eigen personeel moest ontslaan door de crisis en een doorstart maakte met Polen. Die kosten veel minder! Volgens mij zijn er genoeg bouwvakkers die willen werken!

 • koestal

  wij hebben de crisis in 2009 al gehad met een melkprijs van ongeveer 20 cent

 • poldes

  als ik de reactie,s lees dan is er geen crisis,maar een soort afkoelig periode/
  Maar toch als je beneden de kostprijs moet produceren,is het weer wel een crisis.
  Maar iemand die zijn kostprijs niet wil weten,en zegt dat hij boert omdat het een soort,,way of live'is ;die ontloopt het woord crisis.
  deze laatste is dan ook blij dat hij niet werkeloos kan worden tot dat hij stopt.

 • hoekstra811

  Als de boeren geen recht meer zouden hebben op de bedrijfstoeslag dan ook de huursubsidies en kinderbijslag aanpakken.Waarom moet ik belasting betalen voor twee steuntrekkers die zonodig kinderen moeten nemen?ik noem maar een voorbeeld.Maar al dat arrogante links socialistische ambtenarenvolk welke een betaald baantje hebben willen uiteraard onze subsidie welke we wel degelijk recht op hebben,in eigen zak steken.

 • abtje

  @Hoekstra811 Van mij mogen ze vandaag nog de bedrijfstoelag opheffen. Geef ons een eerlijke prijs en stik in je toeslag. Ik werk er liever eerlijk voor.
  En als iemand ziek is of pech heeft, wil ik daar best aan bijdragen via de belasting. Al moet ik een half miljoen per jaar betalen, geen probleem, dan heb ik toch leuk verdient.:-)

 • alco1

  Het schijnt dat niemand door heeft dat subsidies ook eerst opgebracht moeten worden. Bij de verdeling ervan krijg je allerlei ontwrichtingen in een evoluerende marktwerking.

 • hoekstra811

  abtje kan beter leren lezen en niet bazelen...

 • koestal

  de subsidie krijg je omdat de consument geen fatsoenlijke prijs wil betalen voor landbouwproducten en ze toch eten moeten

 • koestal

  DE NMA zorgt dat de boer niet teveel krijgt voor z,n product,daarom maar subsidie,niet linksom dan maar rechtsom

 • Mels

  hoekstra de volgende opvreter die niet zelf zijn gezinsinkomen wenst te verdienen maar zijn hand ophoud bij de staat,toevallig ook net nog een 3kwart miljoen op zijn kant gezet om straks na het quotum te klagen dat de melkprijs laag is????

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.