Commentaar

1415 x bekeken 7 reacties

Voer en winst

Agrifirm heeft net als Forfarmers een mooi jaarresultaat geboekt in 2012. De winst is ruim verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder en komt op ruim 21 miljoen euro.

Forfarmers meldde eerder ruim 53 miljoen euro winst, waarvan 12 miljoen dankzij verkoop van haar belang in Cefetra. Net als de Achterhoekse concullega verhoogt Agrifirm de terugbetaling aan de leden ten opzichte van vorig jaar fors.

Het gaat dus lang niet slecht in de voerbranche. Dat is opmerkelijk, want duur voer was het afgelopen jaar voor veehouders, de klanten én eigenaren van de voercoöperaties, de belangrijkste hinderpaal voor een goed bedrijfsresultaat. Is dat wel met elkaar te rijmen? Bij een coöperatie is winst immers alleen nodig om de continuïteit van een bedrijf te waarborgen. Geld oppotten is geen doel. Als boeren last hebben van hoge voerprijzen, moet hun coöperatie maar één ding nastreven en dat is: die voerkosten zo laag mogelijk houden. Daarvoor zijn ze ooit opgericht.

Dat klopt. Maar het is niet het hele verhaal. De economie is veel ingewikkelder dan honderd jaar geleden toen de coöperaties werden opgericht. Ze handelen niet alleen met leden en opereren bovendien multinationaal. Het buitenland draagt flink bij aan de winst, en buitenlandse boeren zijn geen lid van de familie. Die buitenlandse verdienste maakt het mogelijk de marges op voer in Nederland laag te houden. Kortom, goedkoop voer is het doel, winst en kostenbeheersing maken dat mogelijk.

Laatste reacties

 • bertes

  het is veel simpeler;
  als de voerman 100 euro betaald voor inkoop. en doet er 20% bovenop. met verkopen. dan betaald de klant 120. de voermannen hebben dan 20 euro winst.
  gaat de inkoopprijs flink omhoog. van de zelfde hoeveelheid. de voerman betaald geen 100 euro, maar 150 euro. en doet weer de 20% er bovenop. dan betaald de klant 180. en gaat de winst van 20 euro naar 30 euro.
  dat is wat er aan de hand is. ze laten de % marge gewoon staan.
  ze hadden ook kunnen zeggen. toen het nog 100 euro was hadden we
  de winst die de voermannen maken 20 euro , stijgt van de zelfde hoeveelheid inkoop naar die 150 euro. hadden de voermannen ook kunnen zeggen. we blijven die 20 euro rekenen. dan maken we toch nog winst. en voor de klant is het minder pijnlijk. maar ze doen net of ze het niet door hebben.

 • drientje

  En hoeveel van de voerrekeningen zijn nog niet betaald en worden mogelijk nooit betaald. Als links en rechts hoort wat er aan voerschulden zit vraag je wel af
  hoe dit ooit goed moet komen. Ook gezien de veehouderijen die compleet
  overgefinancierd zijn.

 • XB

  Johan, die hoge buitenlandse winsten komen ons boeren gewoon toe! Met het uitknijpen van NL boeren de laatste jaren is expansie in het buitenland tot stand gekomen. Om de bron (NL leden/klanten) hiervoor te bedanken is het niet meer dan billijk een tijd lang het voer voor kostprijs aan te bieden! Maar nee, pakken die marges om nog meer te groeien in het buitenland. Boeren willen supermarkten blokkeren, maar we moeten beginnen bij de voerfabrikanten. Deze doen momenteel net wat ze denken, de een nog meer dan de ander.

 • Zents beheer

  Deze jaarresultaten van beide voer-giganten zeggen me weinig, hoog uit dat de winst in relatie tot de omzet marginaal is. Een foute inkoop, of beleidsbeslissing en je zit zowaar dik onder de streep. Veel beter is het om de verlies en winst rekening er op na te slaan om te kijken hoe kosten zich verhouden binnen de branche en waar opbrengsten weg komen en of deze eenmalig of structureel zijn. Dit alles is mij echter veel te veel moeite . Ik beoordeel voerfabriekanten liever op de prijs-prestatie verhouding bij mij op het erf. De prestaties bekijk ik over de langere termijn, de prijs voor mijn samenstelling check ik wekelijks op mijnvoer.nl. De conclusie ga ik niet over klagen maar handel ik na.

 • kleitokkers

  Waar nooit naar gevraagd wordt is hoeveel ledenkapitaal is er per verkochte 100 kg mengvoer nodig voor dit soort winsten.
  stel ze investeren 300 miljoen en maken 50 miljoen winst, die 300 miljoen mis je dan wel van de huidige 100 kg prijs. Een prestatie getal vanuit deze manier van werken zou wenselijk zijn.
  M.a.w. ze zouden dan zo goedkoop kunnen presteren in nederland dat iedereen vanzelf klant zou worden.
  Of is het een directie speeltje geworden met het ledenkapitaal. Wat nog steeds het allergoedkoopste geld is om te gebruiken.
  Ik PAS voor deze bedrijven.

 • abtje

  For Farmers is geen coop met ledengeld, maar een particulier.Anders zijn ze bij mij vergeten geld op te halen en nog erger, de winstuitkering niet overgemaakt. :-)

 • kleitokkers

  80miljoen euro in de overname kas,voor hxutd destijds hoe noem je dat.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.