Commentaar
1191 x bekeken
7 reacties
Supermarkten in het nauw
De affaires met voedingsmiddelen van de laatste tijd maken de supermarkten zenuwachtig. Ze voelen de hete adem van zowel het publiek als de leveranciers in hun nek.
Het beeld begint te ontstaan dat de supers de grote aanjagers zijn van de zucht naar steeds goedkopere levensmiddelen, en dat die 'ratrace' handelaren aanspoort tot zwendel.
Reden voor Marc Jansen, directeur van supermarktorganisatie CBL, om een krachtig statement te maken. Het zijn niet de supermarkten, zegt hij, die de fraude uitlokken. Controle op het naleven van de wet is een taak van de overheid, en die is de laatste jaren verwaarloosd, door het reorganiseren en uitkleden van voedsel- en warenautoriteit NVWA.
Simpelweg roepen om meer controle en hogere boetes is niet genoeg. In de supermarktwereld is wel degelijk een cultuur gegroeid waarin geld allesbepalend is. Een duurzaam gezicht in de etalage, maar zo goedkoop mogelijk inkopen aan de achterkant. Boeren, als primaire leveranciers, weten daar alles van, denk aan de beruchte kortingsbrief vorig jaar van Albert Heijn. Een zeer recent Europees rapport bevestigt de te sterke positie van de supermarkten op de markt.
Die marktmacht schept verantwoordelijkheid. En dat betekent initiatief nemen om goede kwaliteitssystemen op te richten. Met de afschaffing van de productschappen in het vooruitzicht, wordt die noodzaak alleen maar groter. De overheid kan zwendelaars beboeten, afnemers kunnen iets nog belangrijkers: niet meer afnemen. Dat betekent ook: niet alleen kijken naar de lage prijs.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.