Redactieblog

2321 x bekeken 5 reacties

Melkprijs FrieslandCampina: goed of slecht?

De melkprijs van FrieslandCampina over 2012 is bekend. "Wat moeten we er mee?", vraagt Hanna zich af. Je kunt er verschillend tegenaan kijken.

Het is natuurlijk van de gekke dat de directie, die meer dan een miljoen per man verdient, ruim 12 procent meer krijgt. Dat is in één jaar 120.000 euro méér. De boer moet het doen met een melkprijs van bijna 6 procent minder. Geen wonder dat je ontevreden boeren krijgt.

Naast de lagere melkprijs staan hogere kosten. Het voer is veel duurder geworden, evenals kunstmest. Ook de hogere btw tikt door. De banken willen je niets lenen en als ze je wel geld willen geven, dan is de rente hoog, terwijl ze zelf voor een veel lagere prijs geld kunnen lenen. Zo krijgen we twee keer de rekening gepresenteerd: eerst veroorzaakten ze de crisis en nu moeten ze op kosten van ons allemaal meer eigen vermogen vormen.

Kortom, het inkomen van de boer over 2012 gaat stevig achteruit en de regelgeving  wordt zwaarder. Geen pretje om in deze tijd boer te zijn.

Of: FrieslandCampina heeft prima geboerd. De garantieprijs zit in de top van de Europese melkprijzen. Daar overheen komt nog een forse prestatietoeslag van 1,42 cent plus een reservering voor ledenobligaties van 0,95 cent. Samen maakt dat een melkprijs van 36,68 cent exclusief btw. Voeg daar nog de toeslagrechten, omgerekend naar een kilo melk, bij en we zitten inclusief btw boven de 40 cent. Eindelijk hebben we de melkprijs waarvoor Sieta van Keimpema met haar DDB al jaren strijdt. Wat een voldoening zal haar dat geven.

Het mooiste is dat de perspectieven goed lijken. Cees 't Hart, opperbaas van FrieslandCampina, meldde dat hij voor dit jaar een wat hogere melkprijs verwacht. Natuurlijk, hij krijgt ieder jaar een hoger salaris, dit jaar maar liefst 12 procent meer, maar dat mag bij deze prima prestaties. Het gaat erom wat hij voor ons verdient, niet wat hij kost.

Kortom, het is fijn om boer te zijn. Ik kan me best voorstellen dat onze Hans graag boer wil worden.

Bij welke benadering voelt u zich het meeste thuis?

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Het draait helemaal niet om het salaris van de directie van FC. Die doen het heel goed, ze zijn scherp en snel met hun nieuw voorstellen omtrent de melkprijssystematiek. Daarmee zijn ze voor de zoveelste keer sneller dan de ledenraad. Vorig jaar al werd er vanuit de leden geklaagd over het feit dat er voortdurend maatregelen van boven worden gepresenteerd en er bij de ledenraad worden doorgedrukt (voorkneden noemen ze dat) zonder dat de ledenraad haar eigen voorstellen in stemming brengt. Nu komt de direktie met het laktose-voorstel en de ledenraad zit er bij en kijkt er naar. Het staat al weer 1-0 voor de direktie en dan kun je hoogstens de gelijkmaker scoren, maar winnen is er voorlopig niet bij. Er is al 1 inkopper voor die gelijkmaker en dat is nu als ledenraad voorstellen om laktose als plus op de huidige melkprijs gaan uitbetalen, het is immers net als vet en eiwit een component met marktwaarde en die dient netjes met de leden te worden afgerekend. En kom nu niet aan met de fiscale aspecten of NMA we hebben allemaal in het gewraakte tabelletje van het jaarverslag blz 104 onderdeel 6 kunnen zien dat alle kosten in de markt omhoog gaan, behalve de ledenmelk die is in kosten gedaald, terwijl het de meest hoogwaardige meest gecontroleerde melk van heel NW Europa is, want geproduceerd onder alle extra eisen zoals Foqus en weidemelk-eisen. Ledenraad borst vooruit en aan het werk of lever je baantje in en ga net als ons thuis koeien melken.

 • abtje

  Hoezo of of? Ligt de genuanceerde waarheid niet in het midden?
  Niet zwart en niet wit, gewoon lekker grijs..

 • farmer135

  nou abtje, en dan bestaan er ook nog eens heel veel tinten grijs.......

 • alco1

  Zuperboer. Je benoemt precies de reden waarom veel, zeer capabele mensen niet in de ledenraad gaan zitten. Je bent niets meer dan een doorgeef luik.

 • koestal

  De boer verdient ook een goed inkomen ,maar krijgt het altijd niet !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.