Commentaar

839 x bekeken 3 reacties

Frica: winst met een 'maar'

Het grootste agribusinessbedrijf van Nederland heeft afgelopen jaar een winstgroei gehaald van 27 procent. De omzet kwam boven de magische grens van 10 miljard euro.

Het zijn op het eerste oog prachtige cijfers. FrieslandCampina maakt zijn faam als vlaggenschip van de Nederlandse agrosector waar.

Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn. De leden profiteren niet, althans niet direct, van deze mooie cijfers. De melkprijs is juist gedaald. De winstgroei is voor een groot deel te danken aan lagere kosten voor de 'grondstof' melk. Extra vervelend in tijden van hoge voerprijzen. Hier wreekt zich dat de melkprijs wordt berekend op basis van wat andere zuivelbedrijven betalen. De Frica-leden bloeden zo als het ware voor matige resultaten bij pak 'm beet de Duitse zuivel.

Er is nog een keerzijde aan het succes. De helft van de activiteiten is niet winstgevend. Er zijn een paar sectoren die de kar trekken, te weten kindervoeding, merkkazen en zuiveldranken. De groei zit bovendien vooral op de Aziatische markt. Babyvoeding is zo gewild en zo schaars dat Chinezen in Nederland de supermarkten komen afstruinen en het spul per post naar huis sturen. Consumentenvertrouwen, dat moet worden bevochten met hoge reclamebudgetten, wordt zo in klinkende munt betaald.

Het maakt ook kwetsbaar. Geen wonder dat juist vanuit de zuivel druk is gezet om het aflatoxineprobleem drastisch aan te pakken. Eén flinke affaire en de vlag hangt er totaal anders bij.

Laatste reacties

  • bertes

    alleen de boeren profiteren niet. maar wat kost de top totaal, met al de zetel nemers erbij. laten we zeggen, de hoogste 10 bazen samen.

  • boerderij12

    en vergeet niet het euro/ddollar verhaal (wisselkoers) dit voordeel is volgens mij 139 miljoen haal dit eens van de winst af

  • margarietha 30

    frica zou meer moeten betalen als bv een doc die alleen maar kaas maakt,maar fc kijkt gewoon wat de concurenten en de buurlanden betalen en maakt vervolgens topwinsten die grotendeels tot stand komen door teweinig voor de melk tebetalen.het word tijd voor concurentie van A ware

Of registreer je om te kunnen reageren.