Commentaar

777 x bekeken

Fooi voor prijsinformatie

Een fooi is al te veel. Want veel meer kun je de 25 euro niet bestempelen die telers zeggen over te hebben voor deelname aan het prijsinformatiesysteem voor consumptieaardappelen Agriprins. Het project dreigt per half juli te stranden.

Agriprins versterkt de onderhandelingspositie van telers ten opzichte van verwerkers, meldt onderzoeksbureau Bartels in het evaluatierapport. 250 telers testten het afgelopen jaar het systeem waarin Aviko, McCain, Farm Frites en Lamb Weston/Meijer hun transacties vanaf 50 ton meldden. Vanaf februari 2012 zijn 1.600 transacties ingebracht van in totaal 500.000 ton. Dit is bijna 20 procent van de Nederlandse aardappelen die verwerkt wordt, toch een serieus marktaantdeel. Tweederde wil verder, maar kennelijk zonder écht te willen betalen.

Het Productschap Akkerbouw financierde het project, maar dit schap houdt op te bestaan. Het is vreemd dat de telers zelf niet bereid zijn direct te betalen voor dergelijk waardevolle informatie. Het is geen incident. Twee jaar geleden waren de 2 euro extra heffing per hectare voor het Masterplan mineralenmanagement akkerbouw ook al bijna struikelblok, terwijl dit toch ook voordeel oplevert. Je zou een dergelijke houding verwachten als er veel kritiek op het productschap is. Dat is niet het geval.

De ontwikkeling is zorgwekkend voor de toekomst van teeltonderzoek. Nu nog speelt het schap een sleutelrol. Straks strandt elk initiatief op financiering. Zou dit ook in de veehouderij leven?

Of registreer je om te kunnen reageren.