Redactieblog

2237 x bekeken 28 reacties

Duurzaam bouwen te duur?

“Boeren bouwen te duur om belasting te besparen. Ze waren minder geld kwijt als ze belasting betaalden en goedkoper bouwden.” Dat beweert de jonge directeur Hoksbergen van Alfa Accountants. “Die durft”, zegt Hanna met een onverholen bewondering in haar stem.

Het is opvallend wat deze accountant durft te zeggen. Hij veroordeelt indirect de maatlat duurzame veehouderij en beweert dat boeren daaraan voldoen omdat het fiscaal aantrekkelijk is. “Ze betalen liever aan een bouwondernemer dan aan de belasting”, zegt hij. “De koeien vragen niet om een dure duurzame stal en in andere landen wordt veel goedkoper gebouwd.” Hij noemt Engeland en België als voorbeeld.

Ook zegt hij dat onze kostprijs internationaal gezien hoog is. Het kan dus allemaal best wat eenvoudiger. Niet alleen bij het bouwen, maar ook bij machines. Hij zegt letterlijk: “Veel boeren betalen hun hobby’s, zoals machines en fokkerij, uit hun bedrijf. Dan moet je niet klagen over geld”. Stoere taal voor iemand, die de boer als broodheer heeft.

“Het is wel goed dat het gezegd wordt”, zegt Hanna. ”Onze Hans zegt het ook. Alleen ben ik het niet met hem eens. Het is niet belangrijk dat de koeien een duurzame stal waarderen, maar hoe de maatschappij er over denkt. En die wil duurzaam, vooral in de toekomst. Dan kun je met de investering in een nieuwe stal daar beter maar meteen op inspelen. Tachtig procent van de nieuwe stallen is duurzaam.”

Zo is het. Bij ons woedt de discussie ook. Hans wil goedkoop bouwen, maar die heeft Amerikaanse visioenen. Het laatste wintertje met vijftien graden vorst en bevroren waterleidingen heeft hem wel even doen nadenken. Ik heb weer wat meer kans met mijn voorkeur voor een duurzame stal, vooral omdat Hanna daar ook voor voelt.

“Toch is het onverstandig van accountant Hoksbergen om zich zo over de duurzame stal uit te laten", meent Hanna. ”Hij is een cijferaar en zal wat machines en fokkerij zeker gelijk hebben. Met zijn mening over duurzaamheid slaat hij de plank mis. Hij mist de maatschappelijke antenne.”

Laatste reacties

 • jan1966

  Hoksbergen kan zijn mening onderbouwen met cijfers, het holle geblaat van de anonieme vergaderboer is nietszeggend

 • Rip

  Cijfers en de wens van de consument zijn niet hetzelfde, Jan1966. Je moet beide gebruiken voor je beslissingen op je bedrijf. Met alleen cijfers red je het niet, maar als je alleen maar danst naar de pijpen van de consument, dat kan ook niet. Een goede ondernemer gebruikt het ene en hout rekening met het andere. Die 80 procent, die te duur en duurzaam bouwen, zijn toch echt niet gek.

 • agratax2

  De maatschappij vragt om duurzame bouw. Wie is >de maatschappij<? Nee we moeten zeggen de Regenten in Den Hag eisen Duurzame bouw, om zo de aandacht af te leiden van de echte grootte problemen waar de wereld in zit. het in hun ogen te veel aan CO2 in de lucht kan via begroeiing van de dode Sahel gronden weer in planten en bodem worden vast gelegd terwijl er vlees geproduceerd wordt. Hier zijn natuurlijke methoden voor, helaas die slaan niet aan omdat er aangenomen wordt, dat eenmaal woestijn altijd Woestijn betekent. Door dit 'overtollige' CO2 vast te leggen is de uitstoot uit de Nederlandse (koe)stallen verwaarloosbaar. Onze productie kosten op drijven ver boven die van e concurrent is zeker niet DUURZAAM te noemen.

 • alco1

  Er wordt gesteld dat niet de koeien een duurzame stal belangrijk vinden, maar wat de maatschappij vindt.
  Laten we even duidelijk zijn: De burger heeft er totaal geen verstand van. Die is alleen gebruikt om idealen van sommige bureaucraten er door te drukken

 • koestal

  Het is duurzaam om over duurzaamheid te praten,dat is tegenwoordig een hot item

 • W Geverink

  Als het er op aan komt zijn er vier belangrijke dingen op een gedeelde eerste plaats die bepalen of je in Europa met wereldmarktprijzen boer kan blijven. Dat zijn Kostprijs, kostprijs, kostprijs en buffer. Hans zal ongetwijfeld verteld hebben dat op een enkeling na alle Nederlandse boeren die in de afgelopen tien jaar naar Texas zijn gekomen failiet zijn gegaan. Nederlanders willen het mooi en sierlijk en zijn bereid daar veel geld voor uit te geven. Het is voor de hand liggend dat na 2015 de vette jaren over zijn en de magere jaren beginnen. Om een hele dure stal te bouwen zodat de waterleidingen niet bevriezen is helemaal niet nodig en verhoogd de kostprijs. Hier in Canada bevriezen in een ongeisoleerde stal bij -40C buitentemperatuur de waterleidingen ook niet.

 • abtje

  Duur bouwen of belasting betalen? Beide gevallen ben je je centen kwijt, alleen bij de eerste optie heb je nog wat.
  Zo simpel kan het zijn.

 • gerjan slingenbergh

  Vergaderboer moet eerst maar eens uitleggen wat hij onder duurzaam verstaat.

 • alco1

  @abtje. Zo simpel is het niet!
  Bouwen volgens maatlat heeft het voordeel dat er een versnelde belasting aftrek kan plaats vinden, echter betaald bijna niemand dan meer belasting. Tot zover kan jouw stelling kloppen.
  Wordt er nog wel een inkomen gehaald om simpelweg van te leven na de dure investering? Is de volgende vraag. Een dure investering kan je echt wel de kop kosten.

 • abtje

  Alco1, wij hebben duur gebouwd, maar wat is duur?
  Onze stal is puur en alleen op dierwelzijn gebouwd, als je ziet hoe de koeien het doen, dat is zelfs onbetaalbaar.
  Nu boer je niet om geld te verliezen of failliet te gaan, maar je geld in dierwelzijn of fiscus te pompen is voor ons een eenvoudige afweging.
  De boekhouder is blij met dat groen label papier en wij met de tevredenheid van onze dieren.

 • alco1

  Iedereen zit in zijn eigen situatie. (financieel)

 • Mels

  Abtje lees even nog een keer de opmerking van alco #9. Hij valt je niet aan. Hij zegt dat er na die grote investering nog wel verdient moet blijven worden. Versnelde afschrijving of niet. De belasting kan niet blijven terugbetalen. En in dat blijven verdienen schuilt de kneep want na twee jaar is ie wel afgeschreven maar de financiering nog lang niet afgelost.

 • abtje

  Mels, ik voel me totaal niet aangevallen door Alco1.
  Je kunt het ook anders zien, door de investering ga je geld verdienen.
  Belasting betaalt niets terug, je investeerd en mag willekeurig afschrijven, dus niet ieder jaar 5% ofz. maar na een goed jaar schrijf je meer af en bij een slecht jaar schrijf je niets af.

 • Mels

  Abtje,de clou is juist dat er aan het begin van de periode van investeringen door de melkveehouderij gedacht werd door de drie B`s(boer,bank,begleiding)dat de bomen tot in de hemel zouden gaan groeien,later werd die visie wat bijgesteld en dacht men dat we minstens tot de helft zouden komen en met de huidige kennis nu van de markt,bouw van nieuwe fabrieken en kosten niveau van krachtvoer,regelgeving,glb,e.d lijkt het erop dat de bomen wel eens dunnetjes in hun blad raken,van jou verdienmodel blijft dan niks over en al helemaal niet van je afschrijving,wie weet was het dan wel zinvoller geweest om minder duur/luxe te bouwen en meer op consolideren en waar mogelijk met eigen middelen uitbereiden.Ik wil niet in je situatie kijken maar wel een punt maken over wie er wel en niet kan overleven.Ik denk dat de zwaar gefinancierden dat niet kunnen,of er moet weer en een of andere steun komen voor de dure duurzaam gebouwde stallen bij boeren die het straks niet redden.Wat wel weer zal gebeuren want ja een miljoen op zijn kant zetten en dan roepen dat je zielig bent als je het niet kan betalen is de sector niet vreemd.Uit eigen situatie weet ik dat je niet meer moet doen dan je aan kan en als dat inhoud dat het wat kaler moet zijn dan wat een ander doet maar dat dat weer betekent dat je je goed kan handhaven in de toekomst is dat geen probleem.In elk geval voor mij niet.

 • Mels

  Blijft nog over de verwende consument die niet weet dat koeien in de winter niet naar buiten komen en kunnen en wel roept dat koeien in de wei moeten en dat een stal van nu een megastal is en dat dat intensive veehouderij is,dat die consument niet weet dat de koe van nu 4 x of meer ruimt heeft dan de keo van pak em beet 1960 dat interesseert em niet.En jij houd rekening met dat soort onwetendheid door er ook nog eens voor te investeren.

 • Mels

  Lees agratax in #3.

 • Mels

  en alco in #4

 • politiek

  Beste Mels
  Om je zo uit te laten over burgers. ?? Over uw consument ??
  Ben bewust dat het uw consumenten van uw producten zijn.
  Ofwel van uw hopenlijk veilige duurzame producten.
  Ben bewust dat uw klanten/burgers /consumenten echt niet zo dom zijn zoals u zojuist aangeeft.

 • abtje

  Mels, je kan kijken naar de maximale last die je kunt financieren en dan bouwen.
  Je moet eerst en alleen weten wat JIJ wilt. Wil je iedere ochtend en avond de melkput inkruipen de rest van je leven of wil je nog een kee met je vrouw een avondje, weekendje of wat dan ook weg.
  Wil je alleen werken of word je pasgelukkig als je vijf man personeel kunt bebazelen.
  Dat moet je eerst weten en je dan niet door dierenartsen banken voerleveranciers of wat dan ook je eigen groter laten praten.
  Wil je 60 koeien ga ervoor, wil je er 600 idem. Maar doe alleen wat je zelf wilt.

  Als je die keuze gemaakt hebt en dan persoonlijk wat extra over hebt voor dierwelzijn, so what.
  Blijf realistisch, mar je mag best een risico nemen.
  Zorg dat het beheersbaar is. No guts, no glory.
  Als je puur voor zekerheid ga moet je geen boer worden, zo simpel is het.

 • leo,s vriend

  politiek,het is misschien een beetje kort door de bocht van Mels maar: als je de reacties van een boel klanten/burgers/consumenten op een aantal sites leest moet ik Mels voor een groot deel gelijk geven.
  Mijn eigen ervaringen met dit soort bezoekers die ik met groot plezier op ons bedrijf rond leidt zijn hetzelfde,pure onwetendheid.(meestal binnen 5 minuten gaan de oogjes open en stellen ze hun mening 180graden bij)

 • Mels

  Abtje. We wouwelen een beetje langs elkaar heen denk ik. Zou je alles nog eens willen lezen en de strekking van de diverse opmerkingen wat op je in laten werken. Soms maakt dat veel duidelijk.
  Politiek. Die dommigheid van de consument is te wijten aan links onderwijs wat gericht is op neptuur en ict enz enz. Zelfs op de basisscholen wordt niet of nauwlijks gerept over dd primare levensbehoeften. Zelfs de juf weet niet hoe het toegaat op een veehouderij of akkerbouw bedrijf. De consument weet alles van de smartphone en tablet maar zijn voedsel weet ie niks van. Niet allemaal natuurlijk maar t meerendeel wel.

 • abtje

  Mels, wat is jouw probleem?
  Zelfs de melkfabrieken worden gedwongen om duurzame melk af te nemen.
  De verpoederde melk gaat naar Afrika, waar de mensen nog op de harde grond liggen zonder schoon drinkwater.
  Logisch toch dat je dan wilt dat de koeien in diepstrooisel liggen met helder drinkwater?
  De Chinezen groeien met alles, willen alles, maar geen Chineese melk.

  De melkfabrieken zou het een zorg zijn hoe je je melk produceert, echter ook zij worden steeds meer gedwongen mee te doen.
  Dat weten die Chinezen wel. Geen weidemelk? Dan alleen afnemen als de prijs lager is.
  Je kan wel eigenwijs zijn en tegen zijn alleen om zelf veel geld te willen verdienen, er is ook nog een tussenweg.
  De melkfabrieken gaan straks steeds meer prijsdifferentiatie opbouwen.
  Dus de niet duurzame boer ontvangt straks significant minder melkgeld.
  Zo worden de feiten nu al.

 • Mels

  Abtje,dast is niet mijn probleem ik melk geen koeien,ik ben alleen tegen het zogenaamde duurzaam verhaal als diezelfde duurzaamheid door degene die ons product met voeten getreden wordt.Daar is het juist enorm mis,wel janken over honger in de wereld maar lekker op zondag biefstuk vreten,wel janken over dure benzine en co2 uitstoot maar ondertussen met 160 door Frankrijk naar spanje karren of nog erger met het vliegtuig naar verre oorden gaan omdat je daar zonodig geweest moet zijn omdat de buren daar ook naartoe gaan en zo wil ik er nog wel een paar noemen. Duurzaam best,maar verbeter de wereld begin bij jezelf en niet bij mij want ik kan dat zelf prima.En denk jij dat als die chinezen door hebben hoe dat koeien melken moet ze het niet zelf kunnen??? Lijkt mij een utopie om daar in te geloven.

 • abtje

  Chinezen zijn roofbouwers, of niet eens bouwers. Kijk naar Afrika, opkopen plunderen en ze zijn pleitte.
  Kan onze ontwikkelinghulp weer naar toe.
  China zelf ook, een grote vervuilde en geplunderde bende.
  Het is precies hetzelfde als toen met de dioxine bij de kippen, officieel wist niemand het, alleen in Den Haag fluisterden de dames en heren elkaar toe dat ze even geen kip moesten eten.
  Die Chinezen worden steeds rijker, willen af en toe ook iets gezonds of luxer.
  Dan ga je toch niet die vervuilde voedsel kopen als je het geld hebt voor veilig import-voer uit niet China?
  Zelfde voor de Amerikanen, eten liever hollandse kip, dan die in Chloor ontsmette meuk, of drinken liever geen hormoon melk..
  Nee, zo somber zie ik de toekomst niet.
  Dan loop ik liever tijdelijk even aan de teugel bij die idioten die HET VOOR ONS REGELEN, als het lijntje even losser komt, zitten we hier het allerbeste van de hele wereld. Dan kunnen we de concurentie met iedereen aan.

 • abtje

  Het grootste gevaar voor ons zit in de hoek van de grootste vervuilers. De stedelingen.
  Als je ziet hoeveel meuk en zooi ze bij de apothekers halen, driekwart van de vrouwen is aan de pil, en wat er in de ziekenhuizen in mensen gekieperd worden.
  Allemaal leuk, komt in het riool terecht en dan willen ze ons dwingen om dat slib op je land te gooien of die nog steeds bestaande overstorten te accepteren.
  Als we daar niet intrappen en die reut weigeren, dan blijven we vwerschoond van het allergrootste gevaar voor de landbouw.
  Wij zonder enkel probleem antibiotica inleveren, alleen maar goed.maar aan de andere kant wel pallets vol meuk voor de inkomsten verhoging van artsen en al die andere stropdasgraaiers.

 • abtje

  Mels? Ben ik zo iets duidelijker geweest hoe ik er in sta?
  Uiteraard hoef je het er niet mee eens te zijn, het is mijn visie en die van jou mag heel anders zijn, zonder molenwieken.

 • koestal

  duurzaam is vaak duurder

 • koestal

  cijfers die spreken

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.