Redactieblog

1655 x bekeken 7 reacties

Rundveerechten

Het kabinet overweegt de invoering van dierrechten voor de rundveehouderij als de mestverwerking onvoldoende op gang komt. Vanuit de sector werd nogal kritisch gereageerd op dit 'dreigement'. De vraag is of dat terecht is.

Verwerking van mest is meestal duurder dan onbewerkte afzet. Recente krantenkoppen in de trant van 'faillissement dreigt voor vergisters' stemmen op dit punt niet hoopvol. Als de mestverwerking goed op gang komt, bestaat de kans dat de prijs van het eindproduct daarvan omlaag gaat; dat is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Mestverwerking zou dan nog duurder worden.

Als na 2015 de melkveestapel 10 procent groter wordt - er wordt wel gesproken over een uitbreiding van de melkproductie met 20 procent - levert dat al gauw 5 à 10 miljoen kilo fosfaat extra op, als er verder niets verandert. Het grootste deel daarvan zal verwerkt moeten worden. Het is de vraag of de huidige plannen op dit punt dan afdoende zijn. Wanneer het mestverwerkingsscenario niet het gewenste resultaat oplevert, kan de derogatie weer in discussie komen en dan zou de Nederlandse melkveehouderij echt in de aap zijn gelogeerd.

Bij een forse uitbreiding van de melkveestapel na het afschaffen van de quota komen op verschillende punten de grenzen van de milieuruimte in zicht. Zo komt de doelstelling in gevaar om in 2020 30 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. We zitten nu op een daling van 20 procent, maar de laatste jaren doet zich weer een stijging voor. De ammoniakemissie blijft de laatste jaren onder het vastgestelde plafond, maar dat kan snel veranderen bij een groei van de veestapel. Naarmate er meer dieren komen, moet de emissie per dier verder omlaag en dat gaat in de regel gepaard met extra kosten.

Dus ook zonder rundveerechten moet rekening worden gehouden met kostenstijgingen. Ik sluit daarom niet uit dat een systeem van rundveerechten voor een groot deel van de melkveehouders het kleinste kwaad is. Het ziet er hoe dan ook naar uit dat de uitbreiding van de melkproductie in Nederland meer inspanningen zal vergen dan in veel andere EU-landen. Maar dat was al voorspeld.

Laatste reacties

 • kiepel

  Koeien koppelen aan grond. Duurzaam en makkelijkke oplossing. Aantal GVE/Ha kan gebruikt worden om te sturen. Aantal stuks vee op de rundveestaat eind december mag niet boven de opgegeven Hectares van de gecombineerde opgave uitkomen.
  Flinke heffingen op eventuele overschrijders. Kleine marge aanhouden die meegenomen kan worden naar jet volgende kalenderjaar.
  Zo mest en milieu in evenwicht en klaar is Kees.

 • huubjansen

  En dan? 1 koe per ha? Dan kan de nederlandse melkveehouderij wel sluiten.

 • kiepel

  Hoezo 1 koe? Dit kunnen er ook wel 2 of 2,5 zijn. Mits je duurzaam boert en maatschappelijk inpasbaar bent.

 • Hans Brasil

  De duurzaamheid van de Nederlandse veehouderij valt of staat met de import van grondstoffen.

 • alco1

  Laten we eerst ook eens weer gaan bemesten wat de grond nodig heeft. De steeds verder gaande verschraling zorgt net voor anti duurzaamheid omdat we steeds meer restauratie voeder middelen moeten aankopen. Als hierin tegemoet wordt gekomen, kan ik met kiepel meegaan.

 • poldes

  Dierlijke mest produceren omdat deze in een fabriek verwerkt kan worden is een heilloze weg.

 • koestal

  Fofaat in de ban ,slecht voor de voedselproductie

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.