Redactieblog

2850 x bekeken 5 reacties

NoorderlandMelk: top of flop?

“Boeiend,” verzucht Hanna. Ze heeft zich verdiept in de activiteiten van NoorderlandMelk. ”Het wordt een echte zuivelcoöperatie. In de schaduw van de groten kunnen de kleintjes groeien”, vervolgt ze. “Ik vind het ondernemende boeren, die van Noorderland. Ze durven hun nek uit te steken. Daar heb ik respect voor”.

Ik ook, maar ik zet mijn vraagtekens bij de jongste ontwikkelingen. Eerst zou er alleen melk geleverd worden aan A-ware Nu steekt men er ook geld in. Elke boer, die lid is van Noorderland en levert aan A-ware, investeert via de geleverde liters melk in A-ware. De details zijn nog niet bekend, maar dat komt binnenkort. U weet dat onze Hans erg geïnteresseerd is in A-ware. Hij zet op het ogenblik de zaakjes op een rijtje.

Dan het kopen van de zuivelfabriek Katshaar. Dat is een investering met meer risico. In onze streek is het bekend dat Katshaar Zuivel niet bijzonder goed boerde. Noordermelk zal er weinig voor hebben betaald, maar het moet wel rendement opleveren. En volgens voorzitter Ad van Velde verandert er voorlopig niets. Leiding en medewerkers blijven. Alles blijft dus ook bij het oude. Toch wel wat zorgelijk voor Noordermelk.

“Je bent veel te pessimistisch”, zegt Hanna afkeurend. “De mensen van Noorderland zijn ondernemers. Ze zien dat er ruimte is naast FrieslandCampina. Dat gat vullen ze in. En laat die zuivelfabriek Katshaar klein zijn, A-ware is groot. Ze verbinden zich blijvend met A-ware. Stel dat het minder goed loopt met Noorderland. Reken maar dat A-ware dan de hele coöperatie overneemt. Het contract met A-ware is een uitstekende verzekering voor de leveranciers. Want op de achtergrond staat Fonterra, een wereldspeler.”

Het is duidelijk dat bij haar de invloed van onze Hans merkbaar is. Die houdt hetzelfde verhaal. En ik kan er weinig tegenin brengen.

“Herinner later mijn woorden”, merkt Hanna op. “Als het een top wordt, is NoorderlandMelk een speler van betekenis. Wordt het een flop, dan schuift men onder vleugels van A-ware/Fonterra. Handig en erg comfortabel."

Laatste reacties

 • daan1908

  Het blijft stil, hoe zou dat komen ?

 • Zuperboer

  Waarom zou A-ware zo'n overname in de toekomst moeten doen? Heeft Noorderlandmelk zo'n vuist te maken t.o.v. A-ware. Lijkt allemaal wel leuk al die nieuwe ondernemingslust, maar het zijn wel erg veel toeters en bellen voor zo'n groep 'vrije' onafhankelijke boeren. En overgenomen worden dat wil deze groep melkveehouders al helemaal niet, lang leve de vrijheid.

 • DairyKing

  Het moet allemaal eerst nog maar even die grote nieuwe fabriek in Heerenveen, Als dat in '14 moet draaien mag er wel wat gebeuren.

 • Mozes

  Men gaat voorbij aan het feit dat A-ware niet de hoogste melkprijs voor de boeren als doel heeft maar een zo hoog mogelijke winst voor zichzelf. Eind 19e en begin 20e eeuw hadden we rijke boterbaronnen en straatarme boeren. De zuivelcooperaties zijn toen opgericht om een groter deel van de zuivelwaarde bij de boer te krijgen. In landen waar de melkverwerking in handen is van grote coöperaties wordt de hoogste melkprijs betaalt. In landen als Engeland waar de melkverwerking in handen is van particuliere melkfabrieken en boeren hoofdzakelijk leveranciersverenigingen vormen wordt de laagste melkprijs betaalt. Als FC 35 cent betaalt denkt u dat A-ware dan 37 cent betaalt??? Natuurlijk niet, ze zullen 34,5 cent betalen. En als ze in de gaten hebben dat door de stijgende melkproductie in Noord Europa de Noorderland-boeren nergens anders heen kunnen, kunnen ze de melkprijs ook wel laten zakken tot 33 cent.
  Bij een particuliere melkfabriek kun je wel een lagere melkprijs krijgen maar nooit hoger!
  Leveren aan een particulier heeft alleen een emotioneel voordeel voor boeren die geen bestuur van anderen kunnen verdragen. Economisch heeft het alleen maar nadelen.

 • koestal

  binnenkort vergaderingen van A-ware voor nieuwe leveranciers,ik verwacht veel belangstelling

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.