Redactieblog

1810 x bekeken 5 reacties

Nog even wachtgeld

Jan Cees Vogelaar zal dit niet lezen. Naar aanleiding van mijn vorige blog over het wachtgeld van Annie Schreijer-Pierik deelde hij mee dat hij de hele Boerderij, inclusief Boerderij Vandaag, vaarwel zegt. Jammer. Je moet je ook eens ergeren in je leven. Weet je zelf weer welk een goed mens je bent.

Andere reacties waren erg verschillend. Er waren er die vonden dat ik Annie niet had mogen noemen en veroordeelden dat. Anderen waren het helemaal eens met de stelling dat iemand, die niet nadrukkelijk naar werk zoekt, niet zes jaar wachtgeld moet krijgen.

De reacties overdenkend moet ik toegeven dat ik de nadruk wel erg veel – teveel - op mevrouw Schreijer heb gelegd. Dat is niet goed. Zij was een voorbeeld, geen prooi. Daarmee is het punt dat ik wilde bespreken, het wachtgeld wat ondergesneeuwd.

Jammer. Want ik vind het echt te gek dat wie dan ook, na een paar maanden lid te zijn geweest van de Tweede kamer, zes jaar een riant wachtgeld krijgt. Eén reactie zegt dat ik geen namen mocht noemen, maar dat is onzin. Het was op de televisie en je kunt het via Google gemakkelijk vinden. Het is dus publiekelijk en geen geheim. En we zijn geen kerkgenootschap, dat alles intern met de eigen mantel der liefde bedekt.

Het kan ook anders. Een wethouder van Utrecht, Job Cohen, Hans Spekman, Lilianne Ploumen en anderen wensen geen gebruik  te maken van hun wachtgeld. Dat vind ik sterker dan in een tijd van crisis zes jaar wachtgeld opstrijken zonder te solliciteren. Dan worden de mensen, die door de crisis werkloos worden, eigenlijk schandelijk behandeld. Gelukkig is intussen de periode van wachtgeld fiks ingekort.

We zijn ook een tikkeltje hypocriet. We veroordelen het als directeuren met tonnen aan wachtgeld worden weggestuurd. We vinden het kennelijk goed dat eigen mensen met tonnen wachtgeld vrijwillig afscheid nemen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Vergaderboer. Als een werknemer vrijwillig opstapt, omdat het werk, de werkplek of wat dan ook niet meer bevalt is er geen uitkering voor de man / vrouw. Bevalt de politiek niet langer, kan het Kamerlid opstappen en zijn uitkering blijft. Nog erger je wordt ontslagen omdat je informatie m.b.t. je CV / integriteit achter hebt gehouden is de kans groot dat er geen WW wacht maar Sociale zaken en als politicus is het jammer, je moet opstappen, maar gelukkig bij de deur wordt je bankrekening genoteerd om elke maand je wachtgeld op te storten. Zo maakt ook niemand me wijs dat jouw voorbeeld Kamerlid de hele dag achter het aanrecht staat en nooit op het erf haar handen uit de mouwen steekt om werk te verrichten dat normaliter onder het hoofdstuk Betaald werk valt. Iedere werkeloze zou acuut de uitkeringsinstantie op zijn dak krijgen, de ex regenten niet. Ze vallen onder het hoofdstuk Altijd Integer en Onaantastbaar.

 • alco1

  Goed verwoordt agratax 1
  Zo echter gaat het echter ook met B.V.'s e.d.
  Ook herinner ik me een vraag op een Friesland Campina vergadering.
  De vraag was: Jullie zijn financieel behoorlijk bezig in landen ver weg. Wat gebeurt er met met jullie als bestuur als het project mislukt en wat als het voorspoedig zal gaan? het antwoordt bleef in het ongewisse, waarop iemand opmerkte: In het eerste geval misschien ontslag met een gouden handdruk en in het tweede salaris verhoging met bonus. Kortom overal is er nog veel wat ongenoegen opwekt.

 • agratax2

  alco1. Als er in jouw voorbeeld iemand uit zou moeten, is hij al weg. Hij heeft nl. de bui zien aankomen en dus kan zijn opvolger die heeft getracht te redden te wat nog te redden is, geen blaam treft. Maar op de keeper beschouwt zijn alle beslissing bevoegden schuldig, dus ook de leden die voor gestemd hebben en daarmee hun fiat hebben gegeven aan bestuur en directie om deze investeringen te doen. In mijn ogen is de bonus cultuur in een co-op niet op zijn plaats omdat altijd de leden de eind beslissing nemen. en verantwoording dragen.

 • j.verstraten1

  ik ken tig boeren die al jaren aow beuren en nog ontiegenzeglijk veel werk verzetten op de boerderij ter ere van zoonlief voor een bak koffie. Eigenlijk zou zoonlief pa fatsoenlijk moeten betalen ipv dat de belastingbetaler dat doet, toch? Ken vrouwen die bewust ervoor kozen te stoppen met werken voor gezin en boerenbedrijf. Ken er ook die dit zelfde doen maar met zo lang mogelijk behoud van een uitkering...... Dat het dan om relatief geringe bedragen gaat vergeleken met een kamerlid, oké. Maar is het in wezen anders? Wachtgeld is ervoor omdat kamerleden itt tot een werknemer in principe maar voor een duur van 4 jaar zit. En om kwaliteit aan te trekken moet je fatsoenlijk belonen. Als je ziet wat ministers verdienen vergeleken met wat men in het bedrijfsleven kan verdienen is het geen wonder dat lieden als een Camiel Eurlings,Wouter Bos het in Den Haag wel een keer gezien hadden. Kan ze geen ongelijk geven. Het zij vooral de ex pvv die in de maatschappij ook al niks presteerden en dus ook geen perspectief hebben die aan het wachtgeld infuus hangen. Zouden het een optie zijn als we de regel hanteren dat een kamerlid verdient/wachtgeld beurt navenant zijn functie voorafgaand aan het kamerlidmaatschap?

 • Mels

  Verstraten,Als je leest hoe je in de linkse K media afgemaakt wordt in dit land als je als politica of cus eens echt wat betekent voor de maatschappij of eens echt zegt waar het op staat.Kijk naar H.Bleker,zei waar het op stond en deed wat ie zei.Werd compleet met de grond gelijk gemaakt en zo zijn er meer voorbeelden.
  Als je dat gebeurt dan stop je er toch gauw mee.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.