Commentaar

1413 x bekeken 3 reacties

Morele overtreding

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft boetes geschrapt die het ministerie van Economische Zaken had opgelegd aan zeven Utrechtse rundveehouders. Boetes variërend tussen €14.821 en €174.413.

De boeren huurden in 2007 via een tussenpersoon grond van Friese boeren. Ze telden die hectares mee bij de berekening van hun gebruiksruimte voor mest. Zo konden ze  gebruikmaken van de derogatieregeling, ofwel meer kilo’s stikstof per hectare gebruiken.
Omdat de boeren de grond niet feitelijk gebruikten, vindt het ministerie dat ze ten onrechte gebruik maakten van de derogatieregeling. De rechter daarentegen zegt nu dat niet het feitelijk gebruik telt en maar de  feitelijke beschíkkingsmacht over de grond. En die hadden de boeren.
De rechter kon niet anders dan de boete schrappen. Maar daarmee is niet gezegd dat de boeren juist zaten. Naar de letter van de wet wel, blijkt nu, maar zeker niet in de geest ervan. De zeven hebben willens en wetens de mogelijkheid voor zich zelf geschapen om op hun grond in Utrecht structureel meer  te bemesten dan bedoeld.  Deze morele overtreding van de wet mag deze boeren aangerekend worden. Al was het alleen maar omdat die de Nederlandse derogatie van nitraatrichtlijn in gevaar brengt.
De oplossing echter moet bij de overheid vandaan komen en wel  in de vorm van fijnmaziger wetgeving. Dat kan en moet. En dan zo dat de papierwinkel niet voor niet alle veehouders ingewikkelder wordt.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Die hele mestwetgeving is gebaseerd op leugens en foute aannames. Volgens de letter van de wet mag de overheid dus boetes en heffingen opleggen. Maar volgens de geest van de wet? Over moraal gesproken...

 • alco1

  Je vraagt je gewoon af hoe daar in Friesland wel ruimte voor mest is. Komt dit misschien omdat daar het gemiddeld veel kouder is dan in het zuiden, waardoor de hoeveelheid toe berekende mest in de driehoek, Warmte- Vocht-Bemesting, toch niet tot zijn recht komt.

 • Sjaak

  Dit is idd. een duidelijk voorbeeld van falen van de mestwetgeving. Zolang we mestwetgeving hebben, functioneert ze al niet naar behoren. De mestwetgeving hoeft niet persé fijnmaziger te worden, maar wel functioneler, doeltreffender en vooral handhaafbaar!
  Meestal kan dit alleen gerealiseerd worden door de KISS-methode (Keep It Safe en Simpel). In het geval van mestwetgeving kom je dan al gauw aan mestproduktie gekoppeld aan ha land met daarop dan ook weinig uitzonderingen of privileges, want dat werkt weer overtredingen in de hand...
  En zoals men juist constateert; overtredingen binnen de wet, of ze nu moreel zijn of niet, loont!

Of registreer je om te kunnen reageren.