Redactieblog

822 x bekeken 2 reacties

Maximaal effect

Het gaf me een zeer ongemakkelijk gevoel, zeventien jaar geleden. Tijdens een studiereis naar, toen nog stabiel, Zimbabwe hadden we een ‘boy’ in huis. Hij zorgde voor het schoonmaken, de was en de tuin. Volgens onze landlady moesten we hem ook laten koken, maar dat ging me echt te ver. En we moesten hem vooral pas achteraf betalen, anders zou hij met de noorderzon vertrekken.

Ik kon me er niets bij voorstellen. Hij had toch de verantwoordelijkheid voor twee vrouwen en weet ik hoeveel kinderen? Maar het scheen compleet gangbaar te zijn, dat verbrassen van al je zuurverdiende geld. En dat dit gedrag wijdverbreid is in ontwikkelingslanden is me zoveel jaren later meermaals duidelijk geworden. Dat is ook precies de reden dat instellingen in het Westen de vrouwen in ontwikkelingsgebieden steunen met initiatieven die zorgen voor meer welvaart voor nu en voor de volgende generatie. Vrouwen die geld verdienen investeren dit in onderwijs en voedsel voor hun kinderen en niet in drank en plezier. Ik kan er alleen maar zeer veel bewondering voor opbrengen en wil er op mijn manier ook een steentje aan bijdragen! Met onze lokale bank gaan we een project in India adopteren dat ondersteund wordt door Women on Wings. Op het platteland bezitten families vaak maar één koe om te melken. De verzorging van de dieren en de logistiek rondom het ophalen van de melk van al die éénkoe-bedrijfjes laat veel te wensen over. Door een kleine bijdrage en door kennisoverdracht kan er veel veranderen voor de plattelandsgemeenschappen. Onze eigen Maxima propageert het verstrekken van microkredieten al jaren en ziet voor de kleine boeren een grote rol weggelegd in de voedselproductie voor de komende decennia. Wanneer de juiste mensen op de juiste plek zijn om dit in gang te zetten, kunnen we nog veel verwachten van die prachtige krachtige vrouwen! Zou het geen goed idee zijn om hun ook te leren kaasmaken? Als er geen stroom is voor de koeling of de melk wordt niet opgehaald, dan gaat de productie niet verloren! Wat zal dat die vrouwen een machtig gevoel geven om niet langer afhankelijk te zijn van externe factoren!

Laatste reacties

  • agratax2

    Claudia. Ik kan alleen maar zeggen dat het nog niet zo lang geleden hier hetzelfde liedje was in de arme streken. Ten tijde van hervorming in de voormalige Sovjet Unie was het geen haar beter. Toen werkgevers daar (eerst westerse) het loon via de bank gingen betalen en moeders de pinpas beheerde, was het probleem van verbrassen opgelost. Het drank probleem niet!

  • wittewelle1

    Claudia :
    Wat een positief verhaal; doordacht vanuit een stuk eigen ervaring vanuit je studietijd en vanuit de actualiteit van je bedrijf. Wel nog een opmerking : om de hygiëne voldoende onder controle te krijgen zal westerse techniek en praktische kennis nodig zijn.
    Jij met de praktische kennis en Maxima met de micro-kredieten: een idee om samen op te pakken?

Of registreer je om te kunnen reageren.