2401 x bekeken 6 reacties

Icoon Daan van Doorn

Jan van Weeperen
Toegegeven, toen Anton Vermeer en Daan van Doorn het plan opvatten om met de ZLTO-gelden de vleessector eens wat op te vijzelen, hadden ze mijn sympathie. Ze hebben wat organisaties omgebouwd tot Vion en zijn toen, mag ik aannemen, met een uitgebalanceerde strategie aan het acquireren gegaan.

Een jaar of wat terug kon je geen agrarisch blad openslaan of je las dat Vion weer wat had bijgekocht. Ze lieten de buitenwacht bewonderend kijken toen ze in Engeland voedingsbedrijven bijkochten omdat ze - ja let op - de verticale kolomintegratie vorm wilden geven. Zo van: wij richten ons niet op één product, vlees, maar op een meer volledig maaltijdpakket. Wat zijn er een miljoenen geïnvesteerd.

Ik zag dat idee van verticale ketenintegratie ook wel zitten. Het was nieuw en er zat logica in. Wel heb ik meerdere keren aangegeven dat kopen met een zak vol geld geen kunst is, maar een rendabel bedrijf ervan maken is vers twee. En iets wat altijd onderschat wordt bij het in hoog tempo meerdere bedrijven acquireren is, dat het veel langer duurt en ingewikkelder is om de formele en informele cultuur van de aangekochte bedrijven eensluidend te maken met het moederbedrijf.

Wanneer je onze grote agrarische verwerkingsbedrijven bekijkt, blijkt dat ze er allemaal moeite mee hebben. Nimmer is het geworden wat het zou moeten zijn. De les voor ons allen is dat een organisatie met gekregen geld zelden of nooit succesvol zal zijn. Alleen als het vermogen met inspanning vergaard is, wordt er zorgvuldig mee omgegaan.

Vion betaalde door de jaren een gewone prijs. Doordat de verticale integratie flopte, ook door de kwaliteit van het Engelse bedrijf, is Vion weer teruggegaan naar de oude managementfilosofie: wat niet bij de corebusiness hoort, wordt verkocht. Uwe Tilman zat met de gebakken peren van Daan van Doorn en moest het veld ruimen. Daan preekt nu voor antigroeimodellen, consolidatie en kringloopdenken en vergaart opnieuw tal van commissariaten.

Het kan verkeren. Voor mij is hij geen icoon, maar een praatjesmaker.

Laatste reacties

 • joannes

  Ik had het niet beter kunnen verwoorden! Ik zou er aan toe willen voegen een beroemde uitspraak van Warren Buffet; ¨wanneer het tij keert, kan je zien wie er een zwembroek aan heeft¨!

 • mb deurne

  Ja, dit is een van het beste artikel wat ik de afgelopen tijd over daan 'de doorn'' heb gelezen !!! En dit is dan ook een mening over ''de doorn'' die ik hier in het veld bij collega (varkens)boeren veel vaker hoor !!

  dus daantje.... trek hier je conclusie maar eens goed uit !!!

 • jan9

  Helemaal mee eens. Deze man wordt in de media nog steeds afgeschilderd als een man met visie. Maar hij is niet meer dan een waardeloos politicus, die gaan namelijk ook met andermans geld gekke fratsen uit halen.

 • agratax2

  joannes. Als jij gelijk hebt, betekent het verzamelen van commissariaten door de heer van Doorn, dat hij een verandering van tij verwacht. hij wil meerdere zwembroeken aan hebben bij laag water.

 • sturk

  Ze zijn zo eigenwijs dat wil je niet weten.In 10 jaar tijd heeft de hr.van Doorn met consorten 1 miljard door de papierversnipperaar gehaald. Door op zoveel fronten te gaan reorganiseren.(gekkenwerk /Arrogantie /dom enz. ) In engeland zijn ze er nog niet (winstgarantie 5 jaar ) Het volgende probleem is LFZ in duitsland daar moeten de lijken nog uit de kast. Veel verouderde fabrieken, die je nog niet voor niets wil hebben Vion heeft het6 allemaal overgenomen. Totaal geen vleeskennis in de top, dit gaat door de hele organisatie.Het is niet wat kun je, maar wie ken je. Binnen 5 jaar wordt de vleestak afgestoten.Duitsland krijgen ze niet op de rit. Het enigste wat een beetje loopt zijn de runderen.Het is de oude NCB / Coveco clan die dit alles veroorzaakt, die in verleden al bewezen hebben, dat ze alleen maar geld zoekmaken en geen genoeg kennis van zaken hebben.

 • sturk

  Ze zijn zo eigenwijs dat wil je niet weten.In 10 jaar tijd heeft de hr.van Doorn met consorten 1 miljard door de papierversnipperaar gehaald. Door op zoveel fronten te gaan reorganiseren.(gekkenwerk /Arrogantie /dom enz. ) In engeland zijn ze er nog niet (winstgarantie 5 jaar ) Het volgende probleem is LFZ in duitsland daar moeten de lijken nog uit de kast. Veel verouderde fabrieken, die je nog niet voor niets wil hebben Vion heeft het6 allemaal overgenomen. Totaal geen vleeskennis in de top, dit gaat door de hele organisatie.Het is niet wat kun je, maar wie ken je. Binnen 5 jaar wordt de vleestak afgestoten.Duitsland krijgen ze niet op de rit. Het enigste wat een beetje loopt zijn de runderen.Het is de oude NCB / Coveco clan die dit alles veroorzaakt, die in verleden al bewezen hebben, dat ze alleen maar geld zoekmaken en geen genoeg kennis van zaken hebben.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.