Commentaar

1089 x bekeken 4 reactieslaatste update:6 feb 2013

Het eerstejaarsplantuienkartel

Zware boetes voor eerstejaarsplantuienkartel. Het klinkt bijna als een stripverhaal. Maar in werkelijkheid is het bittere ernst.

Zeven Nederlandse telers-handelaren in deze kleine sector krijgen een boete van in totaal ruim vier miljoen euro omdat ze in 2009 de markt beïnvloed hebben. In onderling overleg hebben ze uien ondergeploegd toen ze voorzagen dat er een overschot zou ontstaan.

Het is een torenhoge boete voor iets wat deze ondernemers zelf nooit als een vergrijp hebben gezien. Was het zo ernstig wat ze deden? Ja, zegt de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Prijsafspraken maken is een doodzonde in een wereld waarin de vrije markt het hoogste goed is. Alleen hele hoge straffen weerhouden andere ondernemers om hetzelfde te doen.

Maar in de praktijk is zo’n straf, die deze ondernemingen waarschijnlijk niet zullen overleven, overtrokken. De zaak van het Zeeuwse plantuienkartel toont weer eens hoe de agrarische sector worstelt met de mededingingsregels. Die zijn geënt op een situatie met (hele) grote bedrijven tegenover een grote massa van onmachtige consumenten. Ze hebben een blinde vlek voor de positie van relatief kleine bedrijven. Er is weinig op tegen als die bedrijven samen verstandig inspelen op overschotten die iedereen ziet aankomen.

Het wordt tijd om de regels te veranderen. De Europese Commissie en het Europarlement sturen hier op aan in het nieuwe landbouwbeleid. Een goede zaak.

Laatste reacties

 • agratax2

  Waarom mogen producenten / aanbieders niet overleggen over hoeveelheid en prijs en mogen inkopers dit wel? Waarom ziet de politiek graag een overproductie die daarna onder vel protest vernietigd wordt? Overproductie kost enorm veel grondstoffen en energie en dat terwijl het te voorkomen is.

 • ArnoldNus

  Onderploegen prima, maar dan wil ik nooit meer lastig worden gevallen met sprookjes over hoe Nederland de wereld voedt. En geen krokodillentranen als er landbouwgrond wordt omgezet in natuur.

 • gerjan slingenbergh

  Han, het begint hier steeds meer te lijken op de SSSR (CCCP).
  Samenwerkende Sleutelfigurende Sufferds voor Rechtsongelijkheid.

 • ArnoldNus

  @agratax1 werkt dat wel? op moment van zaaien / poten weet je nog niet wat de prijs gaat worden. Dan maar zoveel mogelijk produceren en hopen dat de prijs hoog is. Zo niet, onderploegen die hap. Beter zou zijn om een soort interventiesysteem te hebben om de prijs te stabiliseren. Werkt alleen als tijdelijke opslag mogelijk is en niet al te kostbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.