Commentaar

1031 x bekeken 6 reacties

Doorbraakje

Supermarkten en organisaties uit de pluimveebranche zijn het eens over verduurzaming van de vleespluimveesector. In de jaren tot 2020 krijgt de kip stapsgewijs een wat aangenamer en langer leven.

De ondertekenaars vinden dat een hele stap gezet is en dat zo de ’hearts en minds’ van de consumenten behouden kunnen worden voor de kip. Grote vraag is of dat gaat lukken.
Wakker Dier, aanjager van de onvrede over de ’plofkip’, vindt het maar een slap akkoord. Zij rekende erop dat alle pluimveevlees in 2020 minimaal één beter-leven-ster zou krijgen. De kritische pluimveehouders van de NVP vinden het eigenlijk ook maar niks. Zij vinden dat de kip nu al een geweldig leven heeft en juist het etiket ’bofkip’ verdient. Ze gaan ervan uit dat het publiek die boodschap wel onderschrijft als het maar vaak genoeg gezegd wordt, zoals de ’plofkip’ er ook ingeramd is in een mediabombardement.
De aanpassingen, zoals 10 procent minder kip per vierkante meter, zijn op papier flink, en zullen merkbaar zijn in de productiekosten. Maar maakt het echt indruk op de consument als het beest drie dagen langer nodig heeft om slachtrijp te worden? Het lijkt op ’window dressing’, ofwel mooi weer spelen. Maar grotere stappen zouden grotere prijsverhogingen meebrengen. En die stap is nog te groot onder de huidige economische omstandigheden. De echte doorbraak is daarom dat sector en retail eendrachtig optreden. En dat is hoe dan ook toe te juichen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Hoe duurder de Nederlandse kip wordt, ten opzichte van de buitenlandse kip, hoe groter de kans op >etiket< fraude en dat wilden we nu net uitbannen. Aan import kip in diepvries blokken van 1000 kg is niet te achterhalen welk fantastisch leven deze kippen hebben gehad in verweggistan. Of gaan onze inspecteurs op bedrijfsbezoeken in deze gebieden en leggen de kosten bij de producent aldaar. Zou een leuke kosten verhoging zijn.

 • Frenske

  De nederlandse boerenorganisaties hebben een geweldig grote lobby,vooral als het om subsidies gaat doen ze erg hun best om er zoveel mogelijk uit te slepen.
  Wordt het niet eens tijd dat ze in een import verbod gaan afdwingen voor die producten waarvan de kwaliteit en herkomst twijfelachtig is.

 • ruben1979

  Beste Johan, VERDUURZAMING? Ik ben voorstander van een beter dierenwelzijn, maar op eerlijke basis, dat dit een kleine verbetering is van het dierenwelzijn betekend niet dat het duurzamer is. Zou u mij eens kunnen toelichten wat er in de breedste zin duurzamer is aan de kip van morgen?

 • agratax2

  ruben1979. Het duurzaamheidskarakter van deze nieuwe kip is heel eenvoudig uit te leggen, ze leeft langer (1 week), ze vreet meer, ze schijt meer en haar leefruimte is groter. Al met al is mijn conclusie dat de milieu belasting van deze kip groter is dan van de huidige en op deze basis is de duurzaamheid volgens mij ver te zoeken. Jouw eerlijke basis zou wel eens ver te zoeken kunnen zijn. IK stel voor dat we kippen gaan houden in aardappel velden kunnen ze het onkruid kort houden en de insecten en wormen in toom houden. Minder chemie en de mest direct op het land. Dit noem ik duurzaam!! Of het financieel duurzaam is??

 • ruben1979

  @agratax, ik ben het met jou eens, maar het is niet eerlijk dat de media steeds blijft herhalen dat dit een duurzamere kip is, terwijl daar toch twijfels bij te plaatsen zijn. Ik zou dan ook graag zien dat Johan uitlegt waarom hij deze kip meer duurzaam vind. Ik mag toch van boerderij.nl verwachten dat er een eerlijk verhaal verteld wordt, maatschappelijk beter verandwoord, JA, duurzamer, NEE. Johan mag het uitleggen.

 • mistermeloen

  kakel maar raak...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.