Commentaar

2177 x bekeken 4 reacties

Ruim baan voor het familiebedrijf

Het familiebedrijf heeft een goede naam. Ook de Verenigde Naties maken zich er sterk voor.

De Verenigde Naties (VN) hebben 2014 uitgeroepen tot 'jaar van het boerenfamiliebedrijf'. Zo willen de VN benadrukken hoe belangrijk het half miljard (!) familiebedrijven in de landbouw zijn voor de wereldvoedselvoorziening. Familiebedrijven zijn in de ogen van de VN divers, niet-gespecialiseerd, goed voor de biodiversiteit, maar kwetsbaar. Ze vallen bijna in het hoekje inheemse volken, traditionele gemeenschappen en andere bedreigde verschijnselen. Iets om te omarmen en te beschermen.
Nederlandse boerenondernemers lijken maar weinig op dat half miljard keuterboertjes waarvoor de VN zich sterk maken. Sterker, de marktgedreven westerse landbouw is er in veel opzichten juist een tegenpool van, met zijn nadruk op groei, intensivering en schaalvergroting.
In al zijn verscheidenheid is het familiebedrijf wereldwijd dominant in de landbouw, en vaak ook daarbuiten. Het is een beproefd concept. Geen aandeelhouders die de blik op kortetermijnwinsten hebben, geen of weinig werknemers met een negen-tot-vijfmentaliteit en geen vergadercultuur.
Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU ondersteunt in feite gezinsbedrijven via de inkomenstoeslagen. De Nederlandse staat ondersteunt familiebedrijven via een speciale belastingmaatregel. Deze BOF, de overdrachtsfaciliteit, stond dit najaar even sterk onder druk. De advocaat-generaal van de Hoge Raad, het hoogste juridische college in Nederland, vindt dat deze bevoordeling van bedrijfsopvolgers oneerlijk is en adviseerde de BOF af te schaffen. De Hoge Raad nam die visie niet over. De overnamefaciliteit blijft bestaan.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat binnen deze kabinetsperiode een nieuwe aanval op de BOF komt. Hopelijk is de aandacht van de VN een ondersteunende factor. Tegelijkertijd zoekt de minister van Financiën naarstig naar bezuinigingsposten. Dus, aan iedereen die met bedrijfsovername bezig is: aarzel niet te lang, maak gebruik van de huidige, royale mogelijkheid zolang het nog kan. Mooier wordt het niet.

Laatste reacties

 • new kids

  En natuurlijk 24 uur per dag kopzorgen, dat vergeet u erbij te vermelden.
  Want wanneer je bijvoorbeeld een bedrijf met veel dieren hebt denkt de buitenstaander al gauw aan hoge verdiensten, maar de dagelijkse spanning dat er geen stroomstoringen of andere zorgbedreigende omstandigheden kunnen ontstaan is een druk die alleen een verantwoordelijke daarvoor kent. En vaak is dat de boer(in) of zijn/haar partner. De hele carrière dat je ondernemer bent. De financiële waardering daarvoor is in heel veel gevallen te laag.

 • koestal

  De BOF is een zegen voor de landbouw

 • agratax2

  De UN spreekt over familiebedrijven, ik denk dat ze -gezinsbedrijven- bedoelen een met uitsterven bedreigd ras. Als de huidige expansie drift van de opkomende landen niet word gestuit zullen er rond 2020 weinig gezinsbedrijven over zijn in de arme landen omdat het groot kapitaal met hulp van de lokale besturen deze boertjes van -hun- land hebben verdreven of het water naar de grootschalige bedrijven (>10.000 ha) hebben geleid. Als de UN dan zo voor de gezinsbedrijven is laat ze dan deze beroepsgroep steunen en de plantage landbouw verbieden.

 • alco1

  Je moet vaak in deze materie denken van: ' 't goat zo as 't giet'. Bemoeienissen, hoe graag we het ook anders willen zien, stranden altijd in misstanden door manipulaties van de hardst schreeuwende.

Of registreer je om te kunnen reageren.