Commentaar

932 x bekeken 6 reacties

Poldermodel faalt in kwestie gans

Het ganzenakkoord is in het zicht van de haven toch nog gestrand. Het onderlinge wantrouwen tussen landbouw- en natuurorganisaties is te groot.

Hierdoor is een einde gekomen aan een uniek project, dat had kunnen uitgroeien tot hét schoolvoorbeeld van het Nederlandse poldermodel: een breed gedragen plan voor de oplossing van het ganzenprobleem.

Het mocht niet zo zijn. Onder druk van bezorgde boeren in het Noorden zag LTO zich genoodzaakt zich harder op te stellen in de onderhandeling over de winterrust. Ze wil die rust volgend jaar afhankelijk maken van de resultaten van de bestrijding van ganzen komende zomer. Een terecht punt. Tot nu toe is er nog bitter weinig gebeurd in het reduceren van het aantal ganzen in de zomer. De inzet van het belangrijkste wapen in de strijd, CO2-gas, is zeer onzeker. Grote angst van boeren is dat ze met lege handen komen te zitten.

De natuurorganisaties verwijten LTO gedraai. Die bal is makkelijk terug te kaatsen. Zij hebben zelf te weinig laten zien dat ze de zomerganzen echt willen aanpakken. Het wantrouwen is terecht. Overigens was er wel veel druk nodig van met name Friese boeren en jagers om de boerenorganisatie zover te krijgen.

Vooral voor boeren in foerageergebied is de situatie nu vervelend. Ze mogen niks doen en missen hun beheervergoeding. Maar er zijn ook lichtpuntjes. De provincies kunnen nu zelf hun beleid maken. Daarbij hoeven ze niet van nul af aan te beginnen want er is al het nodige werk gedaan.

Laatste reacties

 • alco1

  Ze hebben allemaal een klap van een molenwiek gehad.

 • Gijs Gans

  door de arogante houding van vogelbescherming en tbo,s is het accoord gestrand. door het niet vertellen van de portefuillehouder van lto aan zijn achterban wistten de boeren nergens van .

 • Schaapje

  Als de provincies nu maar snel met voorstellen komen waar de boeren hun schade vergoed krijgen.

 • alco1

  Er was net iemand van het LTO bij Frits Spits op radio 2. Nou daar werd je wijzer van!! Kon zo'n man nou niet vertellen dat er wel een akkoord was dat er teveel waren, maar hoe het gereduceerd moest worden niet op papier stond en zo ook niet de winterrust termijn. Een gemiste kans om de waarheid voor de radio te vertellen.
  Dit afblazen is weer een succes voor die geitenwollen clubs.

 • koestal

  ganzen schieten voor de voedselbank,het mes snijdt aan twee kanten !

 • PetervanKempen

  Vergeet niet dat tijdens de discussie en acties in Fryslan boeren al 120 bezwaren instuurden, in de vorm van een tevoren opgestuurde aanvraag toch op grasland hun schade zelf te mogen beperken ivm de niet sluitende begroting ervoor. Overijssel was opstandig .LTO kon dit niet negeren. Nu is het zaak als boer op je hoede te zijn: Ganzen voederaars willen nog steeds dat boeren in de winter op grasland van januari tot eind maart niets doen, opvang of niet en nu ook nog niet meer betalen dan 100% voor schade, tot geld, wat er minder is, ook op is..............

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.