Commentaar

1663 x bekeken 1 reactie

Papegaaienziekte

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) gaat onderzoek doen of de papegaaienziekte zich heeft verspreid in de Nederlandse pluimveestapel. De ziekte, veroorzaakt door de bacterie Clamydia psittaci, is in België en Frankrijk vastgesteld bij kippen en kalkoenen.

De bacterie kan overgaan van pluimvee op mensen via de lucht. Papegaaienziekte geeft griepachtige verschijnselen tot ook wel longontsteking.
Hoewel op dit moment geen zinnig woord te zeggen is over de mate van verspreiding in Nederland  van papegaaienziekte, en dus ook niet over de vraag of de volksgezondheid in het geding is, is het goed nieuws te horen dat het CVI - in samenwerking met een aantal partners in de humane en veterinaire gezondheidszorg - met het onderzoek aan de slag kan.
De pluimveehouderij kan schade oplopen als gevolg van de berichtgeving rond het onderzoek. Geluiden van een op de mens overdraagbare ziekte, doen het imago van de intensieve veehouderij, de pluimveesector en kippenvlees geen goed. Die schade moet dan maar genomen worden; struisvogelpolitiek leidt tot rampen.
De veehouderij kan zich geen tweede Q-koortsaffaire permitteren. Q-koorts, ook een zoönose, bekend en sluimerend in de hele wereld, begon vanaf 2005 in Nederland onverwacht veel slachtoffers te maken, circa 100.000 mensen raakten besmet, waarvan er tenminste 25 overleden.
Van papegaaienziekte moet zo snel als het maar enigszins kan alles bekend worden.

Eén reactie

  • alco1

    De papegaaienziekte moet maar eens goed onderzocht worden in veel politieke partijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.