Redactieblog

2048 x bekeken 9 reacties

Ongewenste bestuurders

Groot is mijn verbazing bij het lezen van de deal die NZO en LTO hebben gesloten met staatssecretaris Dijksma.

Cees Romijn en Piet Boer hebben het perspectief voor de melkveehouderij verkwanseld. Het beste wat zij nu kunnen doen is het voorbeeld van Piet Moerland volgen: gaan!
Het ontbreekt deze mannen aan realiteitsbesef hoe de melkveehouderij zich duurzaam aan het ontwikkelen is. Wanneer we naar de boerderijbedrijfsvoering kijken vanuit de optiek duurzaamheid, naar technische resultaten, naar economische resultaten, naar maatschappelijke onderwerpen en naar het dossier vergroening, dan zijn het de innoverende boeren die de continuïteit van de sector invullen en kleur geven. Boeren die de tijd verstaan, hebben oog voor dierwelzijn, voor bodemvruchtbaarheid, voor biodiversiteit, voor kringloop van mineralen, voor energie, voor economie en maatschappelijke relevantie.
De statistieken van het LEI geven aan dat alleen de groep bedrijven boven de 100 koeien nog groeit en dat de verwachting is dat in 2020 meer dan de helft van alle koeien op bedrijven vertoeft van meer dan 150 koeien. Dan snap ik niet dat nota bene Boer en Romijn boeren milieuvergunningen voor in-door boeren die gaan groeien boven de 150 koeien willen verbieden. Let wel, groeien is eigenlijk altijd een middel om te innoveren, om te blijven en niet een doel op zich.
In een bijzin van het persbericht staat vervolgens: "tenzij zij in hun omgeving het ruwvoer halen". Deze nuance is verwerpelijk. De essentie staat in de hoofdzin en de bijzin zou dat legitimeren. NZO-aangeslotenen zouden hiermee melk van ongewenste bedrijfstypen kunnen weren. Deze bedrijfstype-ballotage tart de vrijheid in het ondernemen. Waar halen deze twee clubs het lef vandaan in de sector structuurbeleid op te leggen  zonder een degelijk referendum onder boeren?
Alleen maar buigen voor de goedkope retoriek van one-issue party's is wat anders dan anticiperen in maatschappelijke discussies. Het weiden van koeien is prachtig, nu vaak ook economisch, maar dat cultiveren en uit te ruilen in de mineralendiscussie is onzuivere deals sluiten. LTO en NZO verdienen bestuurders met meer visie.

Laatste reacties

 • Trot

  wel iemand die het zowat snapt wie volgd

 • Mozes

  Alle varkenshouders zijn tegen, ook de varkenshouders die koeien houden............

 • gvleemingh1

  Het pleiten voor een referendum wekt de indruk dat de uitkomst de pleiter past. Denk dat Jan over de uitslag verbaasd zal zijn. Volgens mij heeft RFC via de ledenbijeenkomsten een goed beeld heeft wat leden willen.

 • tinus888

  Volgens mij heeft FC tot vervelens aan toe geschreewd dat ze ALLE melk gaan verwerken.Je vervolgens voor het karretje laten spannen door een club is al vreemd.De provincies en gemeenten verzoeken dit plant tot uitvoering te brengen is te zot voor woorden.Ben overgens geen opstaller

 • rmw

  De staatsecretaris gaf in het journaal aan niet op de stoel van de melkveehouder te willen gaan zitten, nee deze is al in bezit genomen door de LTO/NZO...Welke sector geeft de overheid/samenleving zoveel knoppen om aan te draaien? Hoeveel extra melk gaat er nu werkelijk komen met deze zelf opgelegde regeldrift? De brief van Dijksma staat vol escapes, kortom geen dierrechten maar toch nog niks geen vrijheid! Ik denk dat deze 2 clubs vooral zichzelf in de voet schieten. De belabberde pers communicatie is gewoon lachwekkend. Vervolgens heeft de Telegraaf de boel verdraait?, ik zag weinig verschil met bericht op nieuweoogst. Maar dan neem je toch juridische stappen als LTO? Een deel van je eigen achterban als ongewenst bestempelen? het lijkt wel vreemdelingenhaat...

 • koestal

  Cees Romeijn en Piet Boer zijn de braafste jongetjes van de klas

 • Mfb

  Volgens mij was Jan van Weperen zelf een ongewenste bestuurder doordat hij zo flexibel was als een hardhouten deur en alleen maar zijn eigen visie door wilde drukken...
  De stap die LTO en NZO hebben gezet getuigt alleen maar van lef. Was dit niet gedaan dan hadden we nu als melkveesector ook dierrechten gehad en waren al die grote stallen halfvol gebleven.
  De ondernemers die vakmanschap tonen (JvW noemt ze zelf ook in zijn column) kunnen met het nieuwe mestbeleid aan de slag en daar hun voordeel mee doen. De mensen die niet efficiënt (lees duurzaam) kunnen werken zullen buiten de boot gaan vallen. Volgens mij voldoende uitdaging weer voor ons als melkveehouders!

 • Broer

  Het valt niet altijd mee om hier het goede van in te zien. Toch zullen we het er mee moeten doen en dierrechten zijn inderdaad erger. Ook ik ben opstaller en hoop dat te mogen blijven en draag daarom met liefde bij aan de weidepremie. Maar die hoeven ze om mij niet te verdubbelen.

 • melkveehouder .

  Jan, je loopt hopeloos achter. Zelfs in de intensieve veehouderij heeft men inmiddels ontdekt dat je beter meerdere locaties kunt hebben als je veel dieren wilt houden. Veel dieren op één plek, dat wil de maatschappij gewoon niet meer. Voor de dieren niet, en voor de (omwonende) mensen niet. En juist dat Jan, dat zie je over het hoofd. En nog iets Jan. Jouw opmerking dat grote bedrijven innovatiever zijn gaat volgens mij niet op. Wel is het zo dat grote bedrijven innovaties aangrijpen om nog meer dieren te houden. Maar dat is een keuze, want ik het met Mfb eens dat mensen die niet duurzaam kunnen werken buiten de boot gaan vallen.
  En dat heeft met bedrijfsomvang niet altijd iets van doen, maar wel vaker.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.