Redactieblog

1469 x bekeken 6 reacties

Het d-woord

Terwijl steeds meer bedrijven hun best doen om zichzelf en hun producten te profileren als 'duurzaam', groeit het wantrouwen van steeds meer consumenten tegen dat soort claims.

Bijna 40 procent van de mensen ziet 'duurzaam ondernemen' vooral als een marketing-truc. "En volgend jaar zijn dat er mogelijk nog meer", zegt Jeroen Meijering. Hij is adviseur bij een marketingbureau dat samen met een reclamebureau onderzocht hoe consumenten denken over maatschappelijk verantwoord ondernemen. "Ik adviseer het woord 'duurzaam' niet meer te gebruiken", zegt Jeroen. Ook Vincent van den Berg van het reclamebureau raadt het gebruik van het d-woord af. "Het is een containerbegrip waar meerdere dingen in passen". Daarnaast wordt het woord ongetwijfeld misbruikt voor helemaal-niet-zo-groene producten.

Ik ben blij dat ik dus niet de enige ben die steeds meer aversie voelt bij duurzaam bouwen, duurzame energie, duurzaam doerisme, duurzaam beleggen, duurzaam onderwijs, duurzaam bankieren...

En wat betekent het? Is het: bestendig, blijvend, betrouwbaar, degelijk, durabel, gedegen, hecht, houdbaar, solide, stabiel, standvastig? Is het: geschikt om lang te duren?

Op het congres over agrarische familiebedrijven (Brussel) stelt Carlo Petrini het kleine familiebedrijf als voorbeeld hoe het duurzamer kan en als kans voor biodiversiteit. Maar hij weet niet hoe die bedrijven genoeg inkomen kunnen opleveren. Is dat duurzaam?

Gaat het allemaal om mooie woorden of gaat het om de inhoud daarachter?

Als vervangers voor de versleten term 'duurzaamheid' vond ik: aardevast, ruggengraatzaamheid, evocatief en volhoudbaarheid.

Of zou de Duitse journalist Ludwig Börne gelijk gehad hebben, toen hij ergens tussen 1786 en 1837 zei: "niets is duurzaam, behalve de afwisseling"?

Laatste reacties

 • ed12345

  Marrianne helemaal met je eens ik voel ook een beestje op m'n rug bij al die .......duurzaam verhalen, net als bij ecologisch verantwoord ook zo'n gezwam wat meestal nergens op slaat

 • John*

  duurzaam is een manier van ondernemen, niet gaan voor het snelle geld en hopen ellende achterlaten maar iets opbouwen wat langer dan 10 a 15 jaar mee kan gaan zonder de aarde zwaarder te belasten dan we nu al doen. Dus efficiënt gebruik van bronnen en misschien zelfs als t even kan bronnen teruggeven!

 • jordi 1455

  Ze zeggen dat windenergie duurzaam is maar vergeten wel er bij te zeggen dat de dynamo's van de windmolens in China worden geproduceerd en dat ze de gebruikte chemicaliën gewoon in het water dumpen.

 • agratax2

  Duurzaam begint volgens mij voldoende inkomen voor de primaire producenten, zodat ze hun dieren, bodem maar ook hun menselijke energie niet behoeven uit te putten.
  Inderdaad @jordi1455 onze -duurzame- windmolens, zijn voor de producten van benodigde materialen helemaal niet duurzaam of onze Groenen moeten kankerverwekkend onder duurzaamheid scharen. Zelfs de door de Groenen als duurzaam bestempelde waterkracht centrales met grote stuwmeren, blijkt tot grote problemen te leiden als we duurzaam ten minste definieren als -zorgen voor de toekomst-.

 • @meelmuisje

  Kijk dit is wat ik zo'n 1 1/2 jaar geleden bedoelde, echter uit de reacties op wat ik schreef bleek dat het niet begrepen werd en ik kon mijn ergernis mbt dit 'Modewoord' zoals ik dat noemde op dat moment niet goed verwoorden.

 • agratax2

  @meelmuisje. Naarmate ik meer lees over alle 'ontwikkelingen' die we de laatste honderd jaar op de wereld hebben los gelaten, kan ik alleen maar concluderen, dat onze moderne milieu beschermende wetenschappers geen idee hebben wat al dit ingrijpen voor ernstige milieu en natuur schade hebben aangericht en nog steeds aanrichten. Als je de gelegenheid hebt is het de moeite waard om 'When the rivers run dry' van Fred Pearce te lezen. Het geeft een goed inzicht in de zoetwater voorraad op de wereld en hoe die is en wordt verkwanseld.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.