Redactieblog

2448 x bekeken 8 reacties

Boer leent boer

Banken worden strenger. Het wordt moeilijker geld te lenen. Ook voor boeren. De reden is dat de banken het percentage eigen vermogen moeten versterken.

Dat kan op twee manieren. Bijvoorbeeld door de marges te verbeteren. We zien dat al. De banken betalen een lage rente en vragen bij leningen een hoge rente. Dat levert hogere bedrijfswinsten op, die aan de reserves kunnen worden toegevoegd.

Daarnaast kunnen ze risicodragend geld aantrekken of minder uitlenen. Coöperaties krijgen daar nu al mee te maken, evenals MKB-bedrijven en boeren. Dat betekent een rem op de ontwikkeling. Van de sector en van iedere boer apart.

Toch stroomt er veel geld uit de landbouw. Het aantal bedrijven daalt en het geld dat bij verkoop van grond, gebouwen en quotum binnenkomt, belandt bij oud-boeren. Die gaan rentenieren en stalden traditioneel het geld bij de banken.

Dat levert nu heel weinig op. Vastgoed is ook een ramp, evenals recreatie. We herinneren ons allemaal nog het LTO-debacle met het Hof van Saksen. Dat kostte veel boeren geld. Conclusie: het is moeilijk rendement te krijgen op je geld.

De startende boer staat er heel anders voor. Die moet een hoge rente betalen aan zijn bank, die ook nog moeilijk doet. Wat is er dan meer voor de hand liggend dan de bank uit te schakelen? De  stoppende boer leent dan geld aan de startende boer. Voordeel voor beide. De oud-boer beurt een procentje rente meer dan bij de bank en de starter een procent minder dan bij de bank.

Natuurlijk moet alles goed geregeld worden met bijvoorbeeld grond als hypothecair onderpand. Maar dat moet kunnen. Buiten de bank om kunnen dan twee partijen gelukkig worden.

Laatste reacties

 • kuiken007

  oprichten nieuwe boerenleenbank zoals het begonnen is.
  niet zoals nu dat banken bij financieringen die nu verstrekt worden de boer uitkleden!!! met torenhoge marges

 • cornelis 22

  Wie heeft er nog een paar meloen voor me ?

 • agratax2

  Of dit het finacieele probleem op het boerenerf oplost is voor mij de vraag. Het zal overname en / of uitbreiding van het bedrijf iets eenvoudiger maken. Wel is zeker dat de oude boer weer terug is bij af en zijn geld met alle risico van dien in landbouw investeert en hij zal geneigd zijn de jonge boer de maat te nemen, omdat hij op zijn eigen geld wil passen en alle verstand van boeren denkt te hebben. Misschien is hypothek verstrekking aan -starters- op de woningmarkt net zo lucratief.

 • GCK

  Je kunt je dan wel afvragen: waarom wil de bank geen geld verschaffen?
  In zo'n situatie dan ook nog geld uitlenen tegen een rente die nog lager is dan de hypotheekrente, lijkt mij een bijna een sprookje.

 • alco1

  Vergaderboer: Onze economie staat op ontploffen en de banken zijn ook zo voorzichtig geworden vanwege het feit dat er ook veel 'luchtgeld'is gecreëerd. De grootste angst bij banken is dat er niet meer gespaard wordt, wat wel nodig is om weer uit te kunnen lenen. Als boeren nu elkaar gaan uitlenen is voor henzelf natuurlijk zeer begrijpelijk en vertrouwd. Maar als velen dit zullen doen, zal de knal van de banken met rasse schreden naderen.

 • Rip

  Als je onder hypothecaire zekerheid leent is het een verstandig idee. Je verdient dan samen de vette winst die de banken maken. Niks mis mee denk ik. Door de bank geweigerde gevallen moet je niet dan. Dat is zoeken om problemen.

 • Soms

  Moet kunnen, zelf heb ik ooit ook quotum gekocht en afbetaald. De verkopende (oude boer) had weinig belang bij veel geld ineens en voor mij was het handig dat ik geen bank nodig had. Pure win-win. Als het vertrouwen er is kan er heel veel, maar dan nog wel e.e.a. netjes op paier zetten, al dan niet notarieel.

 • info460

  Super idee!!! Maar ik denk wel dat er een bemiddelaar tussen zou moeten zitten, om alles voor beide partijen goed afgedekt te hebben. Hier ligt een mooie rol voor echte ondernemers of voor de coöperaties (LTO?). WIE PAKT DEZE KANS?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.