Boerenblog

2565 x bekeken 36 reacties

150 jaar: een feestje waard of juist niet?

Hoe ver is de huidige coöperatieve bank verwijderd van de coöperatie voor de kleine middenstand, voor de boeren, die ze ooit was?

Ik las het Boerderij-artikel 'Rabo roept op tot weidegang', met daaronder emotionele reacties als: 'Boeren roepen RABO op tot FINANCIEREN'. Een dergelijke reactie is niet zomaar geplaatst, het leek me eerder een noodkreet. Er zijn meer mensen die met dezelfde gedachte rondlopen, zoals Cees Maas. Hij plaatste vrijdag 20 december 2013 een column 'Agrarische sector moet zelf een bank oprichten' op de site van Boerenbusiness.

Coöperatieve Rabobank
Bizar is dat precies 150 jaar geleden de burgemeester van een klein dorp in Duitsland rondliep met ongeveer hetzelfde idee, en hij voerde het nog uit ook! Friedrich Wilhelm Raiffeisen zag hoe onder meer de boerenbevolking leed onder het juk van de woekeraars waarvan zij afhankelijk waren. Hij besloot om daar wat aan te doen. In 1864 richtte hij een nieuwe bank op: de Heddesdorfer Darlehnskassenverein. Hét voorbeeld voor vele coöperatieve banken, waarvan er nu wereldwijd 330.000 zijn. De Coöperatieve Rabobank is er een van.
Twee jaar later geeft Raiffeisen zijn boek: Die Darlehnskassen-Vereine als Mittel zur Abhilfe der Noth der ländlichen Bevölkerung, sowie auch der städtischen Handwerker und Arbeiter: praktische Anleitung zur Bildung solcher Vereine, gestützt auf sechszehnjährige Erfahrung als Gründer derselben uit. Heel interessant om te lezen, al te beginnen bij het eerste Kapittel, Seite 2 (pag. 8 van het document.

Rentepercentages
Banken kunnen onbeperkt geld lenen bij de Europese Centrale bank voor maar 0,25 procent. Dit geld zou bedoeld zijn om ondernemers door de crisis heen te helpen, ze beter te financieren tegen een lage(re) rente. Merkt u daar iets van? Ik niet. Banken vinden kleine tot middelgrote ondernemers een risicogroep. Dat is voor hen de reden om bij leningen of kredieten een hoge rente te vragen.
Hier in Duitsland durven sommige coöperatieve volksbanken bij roodstand meer dan 18 procent rente te vragen en bij kredieten 16 procent. Bij creditstand echter betaalt de bank 0,0 procent rente uit.
Onze bank verhoogde nog niet zo lang geleden plots de kredieten met bijna 5 procent, zonder verdere mededeling. Heeft de bank dan toch gelijk, dat boeren een risicogroep vormen? Want dat was de reden die de medewerkers meermalen opgaven toen ik hen ernaar vroeg. Maar waarom worden grote boeren dan sneller gefinancierd dan kleinere, tegen minder hoge renten? Waarom krijgen kleinere boeren een afwijzing als ze een lening aanvragen? De banken die willen financieren zijn alleen geïnteresseerd in leningen boven de €1.000.000.

De gewone man/vrouw
Ik, als eenvoudige boerin, snap het niet. Neem nu Rabobank en het Libor-schandaal waarvan de leiding gewoon afwist. Er rollen een paar koppen bij Rabo van mensen die of toch een paar maanden later met pensioen zouden gaan, of die hoogstwaarschijnlijk met een gouden handdruk vertrekken. Een handdruk die Jan Modaal in zijn hele leven niet bij elkaar zal verdienen. Rabo betaalt een boete waarvoor de Rabo-klanten op een of andere manier zullen opdraaien, want zo is het wel. Wat doet het woord 'Raiffeisen' in de naam van een bank die boeren wel eventjes zal vertellen dat ze hun koeien meer naar buiten moeten doen, 'al is het 100 van de 300, voor het oog'. En wat beweert deze bank in de eerste minuut van dit wervingsfilmpje: 'Het begon allemaal een eeuw geleden, op het platteland, voor de gewone man, door de gewone man. Wij zijn een plattelandsbank, wij drijven op de trouw van onze leden'. De bank bestaat heden  ten dage nog door deze gewone man waarvoor ze is ontstaan!

Bescherming tegen woekeraars
Hoe komt het dat banken, die in mijn ogen voor een groot deel dé veroorzakers zijn van de crisis, steeds verder de kranen dichtdraaien, waardoor de ene na de andere onderneming en het ene na het andere familiebedrijf failliet gaat, goedlopend of niet? Zie ik het te scherp? Zie ik het verkeerd? Wat betekent het woord Raiffeisen in de naam van een bank gesticht om kleine ondernemers en boeren te beschermen tegen woekeraars, nog voor coöperatieve bank anno nu? En bij welk rentepercentage wordt een bank die onder de Raiffeisenbank valt een woekeraar? Deze vragen zou ik maar wat graag willen stellen aan de opvolger van de heer Piet Moerland, die vanwege de Liborfraude een paar maanden voor zijn pensioen opstapte. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat Rabo sinds lang zijn oorspronkelijke doelstelling is vergeten. Het gaat alleen nog om winst maken, desnoods over de ruggen van de eigen leden en het eigen personeel heen.
Honderdvijftig jaar Coöperatieve Raiffeissenbank. Een mijlpaal. Om te vieren. Maar niet op deze manier. Friedrich Raiffeisen zou zijn naam hieraan nooit hebben willen verbinden. Nooit.

Laatste reacties

 • kuiken007

  super verhaal!!!
  rabobank probeert de boel recht te trekken over de ruggen van de boeren

 • bankivahoen

  De graaiers keren in het kwadraat terug , nu onder het motto dat de bank weer een goede reserve op moet bouwen. Als men eenmaal aan het grote geld geroken heeft is er geen houden meer aan! De afgelopen bankencrisis was slechts een opwarmertje , de echte klap gaat binnen een tiental jaren nog komen. De gevolgen zullen onvoorspelbaar zijn maar dat de mensheid een grote hoop ellende te wachten staat is voor mij wel duidelijk. De overheid vindt het wel goed en verstikt ons in een niet te stoppen hoeveelheid regelgeving en controles hierop. Vele mensen raken hierdoor op het tweede plan en een scheuring in de samenleving zal een feit zijn.
  De ratrace is niet meer te stoppen , zie wat scholieren en studenten voor hun kiezen krijgen. Gymnasium leerlingen zullen in de toekomst de vmbo-ers van de toekomst zijn. Nu al gaat de meerderheid een universitaire studie volgen om maar bij te blijven. Wat moet je met al die wijsheid als de aarde onleefbaar dreigt te worden?
  Ik dwaal af maar wens ieder toch een prettig Kerstfeest !

 • agratax2

  Monique Er spelen helaas twee tegenstrijdige zaken in de financierings wereld 1) ECB stelt geld ter beschikking nageneog om niet, 2) de banken moeten hun eigen vermogen opkrikken. Hoe willen zij lenen om weer uit te lenen als ze niet beschikken over voldoende eigen vermogen. Beide regelingen zijn bedacht door de overheid. Het lijkt erop dat overheden geen idee hebben van de uitwerking van hun regelingen. Hoe goed ook bedoelt.
  Ik vergelijk de Rabobank Nederland wel eens met het vroegere Cebeco Handelsraad, beide zijn ontstaan uit lokale cooperaties. Cebeco is al decennia geleden opgehouden te bestaan, maar de lokale cooperaties zijn gewoon door gegaan met hun werk. Misschien is deze werkwijze ook mogelijk voor de lokale Rabobanken er zit nl. niemand te wachten op grote geld transacties in Brazilie of Rusland van Rabo Nederland als de eigen mensen geen geld kunnen lenen om een koe te kopen.

 • agratax2

  vervolg.
  Sinds Libor hebben de lokale banken hun tanden weer eens laten zien door het onslag van dhr. Schat (nog lang niet aan pensioen toe) zonder bonus te eisen, zo zouden ze nog wel eens hun tanden kunnen gaan zetten in het ontleden van de grote Rabobank en een diensten bank voor lokaal (provinciaal) gebruik optuigen en een internationale handelsbank die los staat van de spaar en hypotheek verstrekkende provinciale banken. Hier moet DNB en ECB toestemming verlenen, zij houden toezicht op het reilen en zeielen van onze banken.
  Monique ook een bank moet voldoende winst maken om vermogen te creeren om zo meer leningen uit te kunnen zetten. Ook hier komen ze de Toezichthouder tegen. Willen ze hun eigen vemgen opkrikken zijn ze aangewezen op de Beurs (Amsterdam, Frankfurt o.i.d) om via uitgifte van aandelen geld bij elkaar te harken.

 • alco1

  Het bankenwezen is voor velen een duistere wereld.
  Het eerste wat belangrijk is dat er gespaard moet worden om überhaupt te kunnen uit uitlenen, dus andersom bekeken. Waarom zijn ze zo voorzichtig met 'uitlenen', juist waar ze hun verdienste weg moeten halen?
  Investeren in een groot bedrijf wordt ook eerder gedaan omdat zo'n bedrijf als het misgaat beter in de verkoopmarkt ligt.
  Banken zijn in het verleden veel te ver gegaan met het creëren van 'luchtgeld'. Één euro spaargeld omzetten naar zeven euro uitlenen. Een hachelijke situatie. Daarnaast moet door de toezichthouder het eigen vermogen opgekrikt worden tot 7%.
  DE bank denkt dus niet aan winst, maar aan overleven en zelf een nieuwe bank oprichten is een idee van mensen die niet weten hoe de bankwereld in elkaar zit.

 • Eigenmeningmag

  Ik kan alleen maar ja knikken wanneer ik dit blog lees... DE bank is vergeten waar haar roots liggen en hoe er vooral in deze tijd mee om te gaan...

 • @meelmuisje

  ... het is jammer dat Banken ondernemers die nieuwe opdrachten krijgen en geld nodig hebben om materialen te kopen soms niet willen helpen... Ik denk niet alleen aan landbouw. Zzp'ers hebben het moeilijk en vergeet de (binnen)vaart niet...

  'een nieuwe bank oprichten is een idee van mensen die niet weten hoe de bankwereld in elkaar zit'. Tja... Gelukkig dacht een Raiffeisen daar anders over maar 150 jaar geleden was alles nog niet zo complex.

  Toch ben ik van mening dat er een NMa voor banken zou moeten komen, op Europees nivo. Zodat 'gevallen' als deze > http://www.banken.nl/nieuws/1615/rbs-liet-klanten-bewust-failliet-gaan < niet meer voorkomen. Je zou er maar klant zijn!

  En dat boven een bepaald bedrag ook je spaargeld niet meer zeker is of wat dacht je van beleggingen? Wat verandert er in 2014 en hoe weet je dat de beleggingsadviseur van jouw bank je niet uitmelkt? Zie http://www.ericaverdegaal.nl/publications/index/887

  Je bank vertrouwen of wantrouwen? Ik doe het laatste. Teveel beurse plekken opgelopen. Tegenwoordig heb je wel een adviseur nodig die je begeleid met het omgaan met je bankadviseur.

 • alco1

  Bank vertrouwen of wantrouwen. Daarin ga ik ook met het laatste mee. Echter niet specifiek door het wantrouwen, maar om de hachelijke situatie waarin banken verkeren. Mensen zagen vroeger nog enig belang bij sparen, daar denkt de jeugd tegenwoordig heel anders over.
  P.S. Monique. In een ander item had je het over een lied schrijven om het negatieve van Wakker Dier e.d. voor het voetlicht te brengen. Ik heb een lied geschreven. Ik wil dat evt .wel naar je mailen als ik je pers. mail adres kan krijgen.

 • @meelmuisje

  Ik mail het aan je door alco1, ben benieuwd :-) Heb ook wel eens protestliedjes geschreven http://vimeo.com/9178051

 • aarthamstra1

  Hoe krijgen we het voor elkaar een nieuwe coöperatie op te richten.

  Waar de leden het voor het zeggen hebben. Een ding staat daarbij vast het moet overzichtelijk blijven ,Met andere woorden het mag nooit en nooit meer uitgroeien tot een Gedrocht (multinational)

 • agratax2

  aarthamstra1. Waarom een nieuwe cooperatie oprichten? Er zijn regionale Rabo banken die ieder hun eigen bestuur hebben en op dit moment aan de leiband van Utecht lopen, omdat die dictaten schrijft. Het feit dat de regionale banken met elkaar een directeur zonder bonus hebben weten af te voeren, betekent dat ze meer macht hebben dan ze dachten. Ze zullen zich wel aan de eisen van de toezichthouder moeten houden en daar zit heden ten dage het probleem. Utrecht heeft hier een tussen functie in opgeeist en DNB is accoord.
  Voor mensen die geld willen lenen, is het misschien niet onverstandig om zelf Geld te zoeken en niet via een bank, maar via Crowdfunding o.i.d. Tot op heden zie ik dat banken nog geld uitzetten, als het maar heel grote bedragen zijn. Voor enkele tienduizenden of honderdduizeden komen de dames en heren hun marmeren paleizen niet meer uit -te duur-. Ze bedoelen te veel kosten ten opzichte van de inkomsten.
  Ik zie doorgaans weinig Rabo leden op de vergaderingen en dat voor de Hoge Heren aan dat iedereen wl tevreden is met hun beleid. Ik zou zeggen zorg dat je stem gehoord wordt en zoek medestanders om zo je bestuur te dwingen tot verbetering.

 • boerderijdinther

  De meeste banken zijn hun agrarische tak liever kwijt dan rijk. Dit zorgt ervoor dat de boeren steeds afhankelijker worden van de Rabo, die op zijn beurt achterover is gaan leunen i.p.v. er alles aan doet om de klanten te ondersteunen. We zitten wederom dus in de tang, waar we voorlopig niet uit komen als er niet iets drastisch verandert!
  Een nieuwe agrarische bank zou de Rabo weer op scherp kunnen zetten.

 • agratax2

  Studentenboer. Het is niet alleen de boer die in het verdomhoekje zit bij de banken. Wat te denken van burgers die een hypotheek willen of MKB die een extra krediet moet hebben om zijn klanten te kunnen blijven bedienen? Nee de meeste banken geven liever in eenkeer 100 miljoen aan een klant dat ze dit in 100 porties moeten doen. Terwijl het risico in het laatste geval wel honderd maal kleiner is dan in het eerste geval. Voor kleine (overbruggings) kredieten zijn de kosten te hoog volgens de bankiers.

 • kuiken007

  RABOBANK DOE JE VOORDEEL MET AL DEZE VERHALEN!!!!

 • kuiken007

  EN SNEL VOOR HET TE LAAT IS!!

 • Mozes

  Ik heb de indruk dat er te generaliserend wordt gesproken. Banken zullen terughoudend zijn in het financieren van de intensieve veehouderij en de glastuinbouw omdat de rendementsverwachting hier matig is en er in de regel weinig onderpand is in verhouding tot de financiering. In de akkerbouw en melkveehouderij is dat anders. De rendementsverwachtingen zijn goed en door het grondbezit is er ruim onderpand tegenover de financiering. Als de banken terughoudend zouden zijn in het financieren van de melkveehouderij waar komen dan al die nieuwe stallen vandaan?
  Mijn conclusie is dan ook dat banken alleen voorzichtig zijn met risicovolle financiering, financiering met laag risico zijn ze graag toe bereidt.

 • ed12345

  Monique 16% voor crediten is in deze tijd natuurlijk absurd. Toen hier in de begin 80er jaren rentes opliepen tot 27% en je geld weg kon zetten voor 20% (dit deed de USA om de USSR failliet te maken wat ook gelukt is) heb ik mijn bankier eens gevraagd of er bedrijven waren die zoveel rendement konden draaien hij zeie toen :ja: mijn antwoord was :nee je moet Bordelen en Drugshandelaren niet mee rekenen ,dan zullen er toch weinig over zijn ,een bedrijf dat meer als 10% rendement draait is een uitzondering .Hij keek me wat geschokt aan maar had er toch geen antwoord op.
  Bij Cooperatieve banken gaat het net als bij (te) groot geworden cooperaties zijn het de aandeelhouders van de aandelenbeurs en niet de leden die de dienst uitmaakt we hebben het gelezen dat For Farmers misschien ook die kant uit gaat Hier hebben we de Coop Federee dat is ook zo groot geworden het is een keu die z'n eigen jongen dood bijt

 • pgjansen

  Nou Mozes, wie is er nou generaliserend? Elke blog grijp je aan om jouw melkveehouderijtak de hemel in te prijzen, gelijk je de varkenshouderij met al jouw wijsheid (uit de bergrede?) de afgrond toewenst. Om je van weerwoord te dienen, ook in de varkenshouderij wordt nog flink gebouwd en gefinancierd, misschien het laatste wel omdat hier de gemiddelde inkomens over 2013 nog beter waren dan het topjaar wat de melkveehouderij beleefde. Natuurlijk blijft er een renderende melkveehouderij, alleen zal de groep bedrijven reduceren van 20.000 naar pakweg 5.000. Dat hebben er 15.000 nog niet zo goed door.

 • alco1

  Beste mensen. Als een bank jouw geen krediet wil verlenen, moet je je zelf eens met je bedrijf tegen het licht houden.

 • En

  Precies pgjansen, de keiharde zakelijke realiteit van de vrije markt moet nog in de melkveehouderij doordringen. De komende jaren zal duidelijk worden wie in de melkveehouderij ondernemer is en wie niet.
  Misschien kan Mozes wel wat leren van de intensieve sectoren die hier al jaren mee te maken hebben.

 • Zents beheer

  #16 Mozes, je hebt echt te lang onder de koeien gezeten en je hebt geen idee of wil niet weten wat er intussen in de rest van de sectoren is gebeurd. Het gaat om langjarig rendement en inderdaad ook zekerheid maar ook wat er door een bank te verdienen valt. Wij draaien op een gezinsbedrijf in een gemiddeld jaar zo'n 2.5 miljoen omzet. Het ene jaar top winsten, het andere jaar zware verliezen en gemiddeld houden we voldoende over. Wanneer jullie in de melkerij deze kant op gaan (wat ik niet hoop ) heb je aan 500 koeien niet genoeg en blijven er niet veel over.

 • agratax2

  ed12345. een jaar rente van 20 -25 % is inderdaad voor geen productie bedrijf haarbaar. Ik heb deze rentes meegemaakt in Rusland en de krediten voor dit soort rentes waren voor handelaren geen enkel punt, mits de omloop van het geld niet meer dan 4 weken betrof. Dit zijn in de voedingsmiddelen handel geen onmogelijkheid. Omgerekend praten we dan over 2 % rente over het kapitaal en dat bij bruto marges van 50 % is dat echt geen probleem zolang de inflatie maar binnen de perken blijft.

 • @meelmuisje

  Oei Alco1, dat is een harde en ondoordachte opmerking. Denk eens aan de 18.000 klanten die de Deutsche Bank na overname van de ABN-AMRO afstoot omdat, en dat heeft een oud-directeur van laatstgenoemde bank me verteld, de DB niet met de ondernemersmentaliteit van de nederlanders kan omgaan. Ik ken ook andere boeren die tijdens de bouw van hun nieuwe stal van hun bank te horen hebben gekregen dat ze de financiering stoppen 'omdat de tijden zijn veranderd'.. Het is jammer dat sommige boeren die meer geluk hebben schrijf ik maar, zo weinig compassie kunnen opbrengen. En dat rondKerst :-)

 • alco1

  Het gaat hierom. We moeten begrijpen dat het enigste waar een bank aan verdient is het uitlenen van geld. Een lening intrekken of helemaal niet kunnen plaatsen moet dus wel een oorzaak hebben. Dus nogmaals: Kijk eens in de spiegel. Als je bedrijf gezond is, is er geen enkel probleem om een lening te krijgen. Er zijn in het verleden veel te veel bedrijven vanwege compassie nog veel verder in de shit terecht gekomen.

 • @meelmuisje

  Alco 1 zou je mij een plezier willen doen? lees deze artikelen van afgelopen maand(!) even. Misschien snap je het dan iets beter. Dan mag je anderen de les lezen met het schrijven dat ze maar in de spiegel moeten kijken, maar zij zitten niet in een ivoren toren. Dank je. http://www.ftm.nl/exclusive/bijzonder-beheer-het-volgende-bankschandaal/ en http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3550539/2013/11/24/Royal-Bank-of-Scotland-dwong-klanten-in-faillissement.dhtml

 • alco1

  Schrijnende gevallen worden er beschreven. Boeren die in de shit zitten en al helemaal niet meer failliet verklaart KUNNEN worden, omdat er dan helemaal niets van waarde meer overblijft.
  DLV adviseerde vaak boeren om niet te investeren. Honend werd er gedaan als er toch een hypotheek bij een bank losgepeuterd werd en zelfs in goede tijden een winst gemaakt werd. In mindere tijden wordt de bank slecht gemaakt omdat zij hun zomaar geld uitleende.
  Excessen zullen er altijd blijven, maar de regel is wel zoals ik in #24 beschreef.

 • agratax2

  alco1. Ik niet andes concluderen dan dt jij de kranten artikelen m.b.t. de Nederlandse agrarische klanten van de deutsche Bank niet hebt gelezen en nu meelmuisje voor gek zet. Zij moet in de spiegel kijken je maakt het wel heel persoonlijk. De betreffende boeren waren o.a. klanten van de Frieslandbank en kwamen na overname via via bij de DB tercht en daar vonen ze deze klanten te klein in omvang, lees te weinig winstgevend, om ze nog langer te houden als klant. Hier zijn heel wat artikelen aan gewijd in Boerderij, omdat de bank de dienst opzij en de boeren de opstap boete moesten betalen. Zo iets doe jij af met ze zijn stom geweest deze klanten en dus maar eens in de spiegel moeten kijken en zichzelf moeten verbeteren. Sorry veel empthisch vermogen bezit je niet net als de meeste bonus opstrijkers waar je zo tegen te keer kunt gaan in je reacties.

 • alco1

  Ik zet meelmuisje helemaal niet voor gek en laat haar al helemaal niet zelf in de spiegel kijken maar zeg dat voor een boer die geld van de bank wil.
  Persoonlijk wordt het als mensen zeggen dat je mening ondoordacht is en geen empthisch vermogen bezit
  Goed dat je memoreerde over de Friesland Bank. Veel boeren konden bij ons geen lening krijgen en gingen juichend naar die bank. Het begin van veel ellende. De waarheid is soms hard en ik neem het echt niet op voor de banken, maar ik probeer duidelijk te maken dat banken ook beleid moeten hebben om zelf niet te 'ontploffen', excessen daar gelaten.

 • agratax2

  alco1 Als ik je verkeerd begrepen heb, excuus daarvoor. Dat banken beleid moeten hebben weet ik, maar dat klanten opzeg boete moeten betalen als de bank van hen af wil noem ik geen beleid maar kortzichtig de regel hanteren 'Wie op stapt betaalt boete'. Dit is perfect als de klant de dienst opzegt maar als hij de deur wordt uitgezet omdat hij niet genoeg geld in het laatje brengt vind ik en ik denk jij ook verre van fatsoenlijk.
  Maar of het huidige bank beleid wel past bij de dienst velening waar de banken voor in het leven zijn geroepen blijft voor mij geen vraag meer. Nee ze nemen te veel risico met geldhandel en de Nederlandse banken zijn te groot van omvang om die risico's in het buitenland (waar ze geen garantie regeling hebben) aan te gaan en hiermee brengen ze zowel hun spaardes als hun regiliere Nederlandse klanten in gevaar. Mijn gedacht is dan ook splitsn die zaak in een Nedrlandse spaar en krediet tak en een onafhankelijke Internationale Handelsbank. Dat is in mijn ogen beleid voeren waar de mensen in de straat weer vertrouwen krijgen.

 • @meelmuisje

  alco1 je schrijft: 'Veel boeren konden bij ons geen lening krijgen'. Wie is 'Ons'?? Word nu toch wel nieuwsgierig maar ga ook meer je reacties begrijpen :-) Ps Onze bank laat kleine en middelgrote boeren die de dupe zijn geworden door een failliete Melkfabriek letterlijk stikken. Als lang minder is uitbetaald dan beloofd en ook andere afspraken niet zijn nagekomen, dan raken de reserves op. Als je dan een coöperatieve bank hebt die of 'nee' zegt voor een leninkje of krediet om bijv. toch mais in te kunnen zaaien, of (en dat is nog erger) de boer laat wachten tot het niet meer gaat en dan belt met de mededeling 'we hebben een aanbieding, één dag geldig, je moet nú komen morgen kan je het vergeten, en je krijgt een overeenkomst voor je neus die je nog verder ophangt? Ik heb een boerin huilend aan de deur gehad die een bankadviseur wilde aanvliegen en daardoor buiten de deur is gezet. Maar ja, dat is Duitsland. Het gaat er hier ietsjes harder aan toe. Ik kan je één ding zeggen alco1, de boeren hier die in die positie zitten tekenen die overeenkomst. Om te overleven. Want wat moet je in deze tijd, waar geen werk is (in onze streek) en waar je als werkloze in Duitsland maximum 375 euro per maand werkloosheidsgeld krijgt...

 • alco1

  @agratax en @meelmuisje. We zitten sociaal denkend wel op dezelfde lijn.
  Denk niet dat ik mijn ogen sluit voor sociale problemen. Zeer zeker niet. Hoe vaak heb ik wel niet geschreven dat er verdient moet worden om sociaal te kunnen zijn. Ik schrijf ook niet voor niets: 'Excessen daargelaten'. Ik heb het over het algemene beleid van een bank, die ook zelf de kop boven water moeten houden. Een advies. Ga zelf de agrarische bank oprichten, dan kom je er wel achter.

 • alco1

  Ook ik ken de huilende boerin die bij een boekhoudkantoor aanklampt over de toestand bij hun thuis, waarop ik gevraagd werd om het bedrijf een maand te begeleiden. Je schrikt van de toestand. De laatste jaren vier maal een andere melkafnemer en dat niet alleen vanwege hogere prijs. Zelfs nog grond aangekocht voor €56.000,- per ha. Slapeloze nachten hou je er aan over. Maar om nou de bank overal de schuld van te geven gaat mij te ver.Nogmaals gezegd, excessen daargelaten. Vooral de uitspraak bij aankoop van iets, dat de bank de beslissende factor is stoot mij tegen de borst. Dan zeg ik: Hou jezelf eens een spiegel voor, want het lijkt vaak op gokken om uit de gokschulden te komen.

 • agratax2

  alco1. Vooral je laatste alinea spreekt me aan. Een Ieder is verantwoordelijk voor zijn daden en dus ook voor zijn hypotheek schulden. Maar dat banken op dit moment liever geen oogst kredietje verstrekken vanwege de kosten die er voor hen aan hangen stuit me wel tegen de borst. Ik hoor dit soort opmerkingen nog al eens binnen de marmeren toren bij mij in de stad. Niet dat deze regionale bazen hier blij mee zijn ,maar het wordt / is hen opgedrongen van hoger hand. Ik zou ieder Rabo lid aanraden om eens met zijn eigen bankdirecteur(en) te gaan praten over het onderwerp 'Meer eigen baas in de regio en minder dictaat uit Utrecht'. Het antwoord zal iets zijn van 'Minder Utrecht, minder intenationaal, MEER eigen baas meer afgestemd op lokaal gebruik en lokale noden'. Vervolg vraag 'Hoe doen we dit, we zitten in de tang van Utrecht en DNB en AFM.'

 • ed12345

  Alco en Meelmuisje ik denk dat het belangrijk is een langlopende relatie met een bank en zo mogelijk dezelfde persoon (wordt wel moeilijk personen worden tegenwoordig vaak gewisseld)te hebben ,en als je jezelf niet op je gemak voelt er goed over nadenken en dan en andere degelijke bank zoeken .Ik zit nu al ongeveer 25 jaar bij dezelfde bank en kan er mee lezen en schrijven ,ik ben zelf wat lenen aangaat nogal van de (te) bange vandaar dat we een bedrijf hebben wat aan de kleine kant is.De eerste 10 jaar hier zat bij een andere bank waar ik toen het moeilijk was door extreme hoge rentes (tot 27%) tegen de muur gezet werd ,toen ik de cheque( om alle leningen af te betalen) van de andere bank bracht belde de bank directeur me om 6'smorgens of ik niet van gedachte kon veranderen heb er nog nooit geen spijt van gehad toch veranderd te zijn .Kan me goed voorstellen als jouw bank wordt overgenomen je soms in hele vervelende situaties kan komen

 • koestal

  Dus nu geen feestje ! We zijn blijkbaar niet in de goede stemming na het afgelopen jaar !

 • Ron Green

  veertig jaar geleden kocht ik twee Prisma pockets over het leven van Raiffaisen. Een gaf ik aan een vriend die voor de Rabo werkte. De andere heeft mijn zoon net uitgelezen en die was onder de indruk. Hoeveel Rabobestuurders hebben deze biografie ooit gelezen?
  Wat de Rabo wel goed deed was Triodosbank oprichten. Geeft ze wat krediet. In Engeland is de Bank van Dave opgericht om kleine ondernemers te helpen. Soms gaat het maar om een paar duizend pond om hun bedrijf levensvatbaar te houden. Iets wat de grote jongens als RBS vertikken. Verder zijn de kleine sociale kredieten sterk in opgang gekomen zoals in Azie, maar ook in Amerika. En crowdfunding niet te vergeten, financiering door groepen belanghebbenden. De financiele wereld hoeft niet alleen maar grootschalig te zijn. Veel burgers willen ook op een menselijke schaal wil leven.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.