Redactieblog

630 x bekeken

WTO op sterven na dood

Wat ooit in 1947 hoopvol begon als de General Agreement on Tariffs and Trade (Gatt), is in een stervensfase beland.

Meer dan ooit wordt duidelijk dat het logge internationale instituut, waar niets is beslist totdat alles is beslist, niet in staat is om nog tot doorbraken te komen die werkelijk een verbetering van de vrije wereldhandel bewerkstelligen.

De bedoeling was dat op het lommerrijke Bali eind dit jaar met hamerslag een ernstig afgezwakt akkoord zou kunnen worden gesloten. Maar ook dat lijkt nu te stranden.

De in 1995 tot Wereldhandelsorganisatie (WTO) omgedoopte organisatie heeft in de loop der jaren tal van handelsbarrières geslecht. Het staat buiten kijf dat de handelsakkoorden die in de loop van de jaren onder auspiciën van de Gatt en de WTO tot stand zijn gekomen een forse positieve impact hebben gehad op de wereldwijde handel en daarmee ook op de welvaart in de deelnemende landen.

Met de toenemende invloed van de ontwikkelingslanden is de slagkracht van de organisatie in de laatste decennia sterk afgenomen. Dat gewezen ontwikkelingslanden als China, Brazilië en India zich behoorlijk roeren in het onderhandelingsproces is niet meer dan hun goed recht. De kaarten zijn lang genoeg geschud door alleen de VS en de EU. Maar in een organisatie waar alleen bij algemene overeenstemming wordt beslist, is het de dood in de pot als één land voortgang kan blokkeren. Als dat niet verandert, is de WTO ten dode opgeschreven.

Of registreer je om te kunnen reageren.