Redactieblog

555 x bekeken 1 reactie

Rechtsvergelijking

Het vergelijken van rechtssystemen in verschillende landen is moeilijk. De eerste moeilijkheid is de taal.

Als men de taal kent, kan men wetsteksten lezen. Maar dan kan de rechtstaal nog een drempel zijn. Iedereen weet dat juristen anders praten dan gewone mensen, dat is in andere landen ook zo. Men zal dus een breder begrip van het juridisch systeem in zo'n ander land moeten hebben.

Ook de rechtspraak moet in de vergelijking worden betrokken. Immers de rechter geeft uitleg aan begrippen en bepaalt wat er in concrete gevallen moet gebeuren. Daarmee kan een wetstekst een andere invulling krijgen dan men op grond van de vertaling zou verwachten. De literatuur zal bestudeerd moeten worden. Die is niet altijd even gemakkelijk toegankelijk.

En dan komt de grootste moeilijkheid: hoe functioneert het recht in de praktijk? Ook in andere landen zijn er 'dode letters' of vindt de praktijk wegen om regels te omzeilen. Als een Duitser bijvoorbeeld naar de Nederlandse regels voor veehouderijen kijkt, zal hij onder de indruk raken. Maar hij weet dan nog niet dat de naleving, controle en handhaving grote hiaten vertonen.

Om gevoel te krijgen bij dit soort effecten is het eigenlijk onontbeerlijk dat men spreekt met juristen in andere landen, liefst uitvoerig en met verschillende beroepsgroepen. Voorbeeld: in de Verenigde Staten kan men maar in een of twee staten advocaat zijn; na een academische studie volgt men nog een 'law school' in een bepaalde staat. In Europa is dat niet anders. Ik praat daarom graag met juristen uit ander landen.

Dit weekend is het weer zover: op uitnodiging van onze Vereniging voor Agrarisch Recht komen in Groningen Denen, Duitsers en Nederlanders bij elkaar om kennis te nemen van elkaars recht. Onderwerpen: agrarische organisaties en dierenwelzijn. Zo'n drielandenseminar is vaak zeer intensief, maar buitengewoon nuttig en informatief. Bovendien zijn juristen uit andere landen ook vaak aardige lui. Men kan er dus ook prima mee aan de bar zitten. Ik verheug mij er erg op, kan ik wel zeggen. Helaas hebben de Belgen afgezegd.

Eén reactie

  • Zuperboer

    Geen Palmpke dus met Sjefke! Geniet van een Paulaner mit der Lothar of een Tuborg med Peder eller Stig.

Of registreer je om te kunnen reageren.