Redactieblog

1643 x bekeken

Ondernemers in zonne-energie

Tienduizenden nieuwe ondernemers komen er aan. Goed nieuws voor Nederland? Komen we uit de crisis? Nou nee, dat valt wel tegen. Maar wel goed nieuws voor diegenen die van plan zijn om zonnepanelen te plaatsen.

Op grond van een uitspraak van het Europese Hof zijn particulieren die stroom terugleveren aan het net ondernemer voor de btw. Natuurlijk geldt de uitspraak ook voor boeren die niet meedoen met de btw en die als particulier zonnepanelen plaatsen. De beslissing van het Europese Hof levert in veel gevallen een mooi btw-voordeel op.

De Nederlandse fiscus heeft lang volgehouden dat particulieren die stroom terugleveren aan het net, geen ondernemers zijn voor de btw. Door de uitspraak van de Europese rechter is deze stelling echter achterhaald. Na de uitspraak was het een tijdje onduidelijk hoe nu praktisch om te gaan met deze grote groep nieuwe ondernemers. Inmiddels heeft de staatssecretaris van Financiën meer duidelijkheid verschaft. Volgens hem zijn deze eigenaren van zonnepanelen zonder meer btw-ondernemer. Maar, ze hoeven zich alleen te melden als btw-ondernemer wanneer zij om teruggaaf van btw op de aanschafkosten van de zonnepanelen verzoeken. Je hoeft je dus niet te melden bij de fiscus. In veel gevallen is het echter wel aantrekkelijk om je als btw-ondernemer te melden. Dit komt door de werking van de kleineondernemersregeling (KOR). Op grond van deze regeling krijg je een belastingvermindering als er in een jaar minder dan 1.883 euro aan btw betaald moet worden. Is dat zelfs 1.345 euro of minder, dan is er in het geheel geen btw verschuldigd. En dat zal voor veel van dit soort nieuwe ondernemers het geval zijn. Blijf je blijvend onder deze norm, dan kan er zelfs verzocht worden om ontheffing van de administratieve verplichtingen. Met als gevolg: geen btw-aangifte en verdere administratieve rompslomp meer. Doe dit verzoek natuurlijk wel na het jaar van aanschaf anders krijg je de btw op de aanschaf van de zonnepanelen niet terug. Al met al levert de uitspraak van de Europese rechter in veel gevallen een leuke belastingmeevaller op voor particuliere investeerders in zonnepanelen. Er zullen vast meer zonnepanelen verkocht worden door deze uitspraak. Want er zijn weinig sterkere verkoopargumenten dan een belastingteruggaaf!

Of registreer je om te kunnen reageren.