Redactieblog

2502 x bekeken 17 reacties

Medelijden met plaatselijke Rabo

"De top verknalt de boel en de regionale Rabobanken krijgen de klappen", zegt Hanna. "Het is net als op de werkvloer van grote bedrijven, die slecht presteren. De top neemt de verkeerde beslissingen en de medewerkers op de vloer vliegen er uit. De top blijft of wordt gedeeltelijk vervangen. Zoals bij de Rabobank. Bovenbaas Moerland mag een paar maanden eerder met pensioen. Een lachertje. De overige hoge heren blijven zitten".

De mensen van de plaatselijke Rabo zijn niet te benijden. Die krijgen de kritiek over de val van hun bank over zich heen. Terwijl ze er niets aan kunnen doen. Hun opgebouwde goede naam krijgt een deuk. Het kost jaren om die te herstellen.

"En nu wil de top van de Rabo in Utrecht ook nog meer zeggenschap over de plaatselijke banken", vervolgt Hanna."Ik begrijp dat niet. Het is in een slecht plan op een verkeerd moment. Rabo Nederland vertrouwen we niet meer. De plaatselijke mensen, die we kennen, nog wel. Daar kunnen ze beter de nadruk op leggen".

Zo is het. De vraag moet gesteld worden of centralisatie van de Rabobank verstandig is. Men kan misschien beter decentraliseren. Meer zelfstandigheid bij de plaatselijke banken. Dat proces hebben we vaker gezien. Jaren geleden probeerde topcoöperatie Cebeco de baas te worden en de plaatselijke veevoercoöperaties weg te werken. De afloop is bekend. Cebeco is er niet meer en de regionale voercoöperaties groeien en bloeien.

"Ze moeten eens gaan kijken bij de Regiobank", zegt Hanna. "Bij ons in de buurt zijn nu vijf kantoren van die bank. Ik ben even in Steenderen wezen informeren en werd prima behandeld. Als dochter van Staatsbank SNS is er ook geen risico. Ik garandeer je dat de Regiobank profiteert van de ellende bij de Rabo. Vooral als de plaatselijke Rabo nog minder krijgt te vertellen. Bovendien is de spaarrente, die Regiobank biedt, stevig hoger dan bij de Rabo".

Misschien kan de Rabobank een voorbeeld nemen aan het Regiobank model. Dan krijgen de bestuursleden van de plaatselijke Rabo ook weer een echte functie met verantwoordelijkheid.

Laatste reacties

 • GCK

  De positie van de regiobank wordt sowieso als vanzelf verstevigd, door het masale verdwijnen van de plaatselijke RABO-kantoren.
  De hogere rente die de regiobank geeft op spaargeld, is een gevolg van de hogere risico's die deze bank loopt.

 • Jaap39

  Leuk zo'n regiobank maar als bedrijf heb je daar natuurlijk helemaal niets aan voorlopig.

 • info36

  Aan de Rabobank ook niet momenteel.

 • Rip

  Rabobanken zouden toch regionaal zelfstandig kunnen worden met een klein hoofdkantoor in Utrecht? Dan heb je twee vliegen in één klap: plaatselijke binding en een hoofdkantoor met kennis en ondersteuning. En ook terug naar de basis: geld lenen en uitlenen. Ik denk dat het de boer dan ook voordeliger wordt.

 • probe14

  De rabo kan nooit te veel rente geven. Ze moeten ook zonodig maatschappelijk kadootjes geven. De plaatselijke damclub een nieuw dak op het gebouw schenken. En sponseren alles wat langs komt. De gulle vader spelen. En de agrariërs die even in een dip zitten de wacht aanzeggen waardoor hele gezinnen naar de knoppen gaan. Maar dat komt niet in de krant!!!!

 • schoenmakers1

  ja info 387, bij ons is het in het verleden zo erg geweest dat ze geld wilde geven dat een clubje koffie kon pakken in de pauze, toen moesten de raboklanten bij de vergadering nog zelf betalen voor de koffie

 • drikhend

  Coöperatief wordt een bedenkelijk woord in de agrarische sector . Deze worden als maar groter of onderdeel van een groot geheel . De boeren leden hebben nauwelijks of geen invloed meer . En weten al helemaal niet meer wat er gebeurt binnen deze organisaties . Dames en heren duur gekleed maken de dienst uit en zijn in mijn ogen alleen maar met hun eigen ego bezig . Hoe kan ik snel scoren en omhoog in de rangorde . En belang van leden en klanten komt op de tweede plaats . Maar als fout gaat moeten de leden ,klanten ,spaarders en soms de belasting betaler het gelag betalen . En de gewone werknemer is bedankt en kan met een aalmoes de WW in . En de dikke ooms en tantes gaan met dikke zak geld het zinkende schip verlaten en worden ergens anders weer als deskundig bestuurders aangesteld . Dit alles betekend in mijn ogen dat bedrijven en banken enz. te groot worden en dus onbeheersbaar worden omdat men alles centraal wil besturen . En managers snel willen scoren om snel promotie te kunnen maken . En ze dus het belang van klanten leden of aandeelhouders niet meer dienen . Maar hun verhaal naar buiten goed kunnen verkopen terwijl ze zelf het overzicht op het bedrijf niet meer meester zijn .

 • agratax2

  info387. De cadeuatjes die de plaatselijke banken aan plaatselijke organisaties geven, brengen meer goodwill dan alle reclame campagnes in kranten kunnen bewerkstelligen en kosten minder. Nu we het over reclame hebben ik erger me dood aan de Rabobank reclame waarbij ons wordt vertelt hoe goed ze zijn voor de handelaar / investeerder die naar verre oorden gaat, tegelijk krijgt de lokale midden en klein bedrijf ondernemer nog geen krediet voor een nieuwe bakfiets om van huizen kopers maar te zwijgen. Behandel de lokale investeerders netjes dat geeft meer soelaas dan alleen de groten bedienen onder het motto van beter in 1 keer een vette winst dan meer winst in 100 keer vergetende dat 1 keer vet ook 1 keer vette misklein kan worden en 100 keer is nooit 100 keer miskleun.

 • ed12345

  Ik denk dat r bij de meesten ouderen onder ons de RABO een dermate ingeworteld begrip is dat zeker zij moeite hebben met een veranderde bankwereld

 • agratax2

  Ed ik weet dat alle grote banken zaken doen ver van ons bed. ik heb ecter moeite met de Rabobank die samen met een andere bank honderden miljoenen euro's krediet aan een Oost Europees bedrijf geven om de oogstschade van 1 jaar op te lossen en tegelijker tijd kan het lid / klant in Nederland niet of met heel veel moeite een groei krediet krijgen. Nederlandse boeren die in hetzelfde land als deze grote geld verslinder krijgen zonder onderpand in Nederland niets. Het lijkt wel dat geld zat is voor groot gebruikers en de kleine klant krijgt niets onder het mom 'Crisis even pas op de plaats en vermogen aanvullen'.

 • alco1

  Zo zwart/wit kan het haast niet zijn.

 • ed12345

  Agratax ik ben het met je eens ik kijk ook met argus ogen naar de oost europese mega bedrijven en dat daar de Rabo geld in stopt is voor mij ook lasting te verteren verhaal De politiek is er nog te onstabiel volgens mij om daar als NL bank geld (van de leden) in te steken Vooral Rusland heeft gedurende zijn hele geschiedenis bewezen dat grote politieke omwentelingen zeer snel kunnen gebeuren

 • alco1

  Ed. Ook het FC manifesteert zich in het verre ongewisse buitenland. Voor mij is het dan ook altijd de vraag? Is het vanwege ambities of winst oogmerk?

 • Mozes

  Die vraag kan direct beantwoordt worden Alco, :alleen omwille van de winst.
  De meeste winst wordt gehaald uit nieuwe innovaties. Wil je voldoende nieuwe innovaties hebben dan moet je daar voldoende in investeren. Dit kan alleen als je producten over de hele wereld afzet zodat je de kosten over de hele wereld terug verdiend. Als je alleen regionaal afzet heb je gewoon onvoldoende mogelijkheid om de kosten van innovaties terug te verdienen. Je bent dan gedwongen om de melk te verwerken in bestaande weinig renderende producten.

 • agro1

  het ging hier toch over rabo?? wilde zich toch altijd als een partij in de markt positioneren? nou dit hoort er dan bij. trouwens 'rabobank' met 3 a's schrijven was volgens mij nooit correct, inderdaad 2 a's is voldoende. alleen dreigt het nu (op overzichtelijke termijn) met nog slechts eeen a-tje geschreven te worden. zien hoe ze zich daaruit lullen.

 • drikhend

  Inderdaad Beste argro1 het gaat over de RABO bank en dan wat de grote moeder uitgevreten heeft op het bord komt bij de dochters plaatselijke vestigingen . Die van kleine zelfstandig al door fusies tot grotere banken zijn geworden die meesstal goed draaien en de schande van de moeder over zich krijgen . En mooiste is de moeder wil meer invloed op hun hebben of proberen te krijgen . Zodat als ze hun eigen pot verteerd hebben ze de spaarcentjes van de klanten en leden ook nog eens in gevaar kunnen brengen . De RABO brengt zijn vertrouwen terug tot nul . En de economie zal een harde klap krijgen als de plaatselijke RABO banken leeg geroofd worden door de centrale RABO bank .

 • agratax2

  alco#13. Ik denk dat het voor veel bedrijven is -ik wil er bij zijn- we mogen de boot niet missen. Ook de zuivelindustrie is oh zo bang de boot te missen in allerlei dubieuze landen en dus maar extra risico nemen. Het gaat immers over geld van andere mensen, de (boeren) aandeelhouders. Ik ben er zeker van heel veel directeuren voorzichtiger zouden zijn als he tover eigen prive geld gaat.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.