Commentaar

1903 x bekeken 2 reacties

Groot en technologisch verknoopt

Beurs Agritechnica toont huidige innovatie- en investeringsdrang in de landbouw.

Al meer dan drie jaar op rij groeien wereldwijd de investeringen in de landbouwtechniek, dankzij de stijgende voedselprijzen. Daarvan profiteert de leidende trekker- en werktuigindustrie in Duitsland maximaal; met een groei van 7 procent wordt dit jaar een recordomzet bereikt van meer dan €8,2 miljard!
De stemming was dan ook haast euforisch op het 42 hectare grote beursterrein. De tweejaarlijkse Duitse landbouwtechnologieshow in Hannover is afgelopen decennia uitgegroeid tot de grootste en meest toonaangevende ter wereld. De Agritechnica is zo een goede graadmeter voor hoe het ervoor staat met investeringen en innovaties in de agrosector.
Zo valt onder meer op dat fabrikanten van werktuigen en trekkers die de afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in de vernieuwing van hun producten, nu het meest profiteren van de investeringslust van boeren. De imposante stands van John Deere, Case New Holland, Agco en Claas waren groter dan ooit en overladen met nieuwe modellen. Het Italiaanse Landini daarentegen moet alle zeilen bijzetten om niet net als Zetor af te haken. De gedreven en florerende machinefabrikant Rauch plaatst met een intelligente, zelfcorrigerende kunstmeststrooier in één klap kleine werktuigfabrikanten als Bredal in de schaduw.
Megaspuiten met 14.000 litertanks en standaardtrekkers van meer dan 294 kW (400 pk), het zijn allemaal machines voor boeren die blijven opschalen. Maar bovenal wordt de landbouwmechanisering jaarlijks flink intelligenter.
Nu breekt het tijdperk aan dat alles digitaal met elkaar wordt verknoopt met managementsystemen. Zo veel is zeker: op dit terrein worden de komende jaren de grootste slagen gemaakt om efficiënter en duurzamer te boeren. En wat voor machinefabrikanten geldt, geldt ook voor boeren: investeren in nieuwe technologie is noodzakelijk om te overleven.

Laatste reacties

  • agratax2

    Beste Geert ik denk niet dat -duurzamer boeren- veel te maken heeft met grote gavenceerde machines. Ik ben de mening toegedaan dat -duurzame landbouw- alles te maken heeft de beschikbaarheid van zoet en schoon water. Water komt steeds minder beschikbaar op de wereld, rivieren die eens miljoen kubiek meters water aanleverden met bij behorende overstromingen (wetlands) zijn na afdammen en aftappen terug gebracht tot stroompjes en leveren geen rijk slib meer en leveren helaas <60 % van hun oude capaciteit. Zoet Grondwater dreigt op te raken, is zelfs lokaal al op. Deze zaken zijn met de meest geavanceerde technieken niet meer terug te draaien.
    http://www.youtube.com/watch?v=nSOmYfdTVhs hier een duidelijk documentaire in 7 delen.

Of registreer je om te kunnen reageren.