Redactieblog

911 x bekeken 4 reacties

Grondverspilling

In dertien jaar nam de oppervlakte landbouwgrond 3,5 procent af, terwijl er veel vraag naar voedsel is.

In Nederland gaat de oppervlakte landbouwgrond langzaam achteruit. Tussen 1996 en 2008 kromp de oppervlakte met 3,5 procent. Boeren denken dat dat door de aankoop van natuur komt, maar dat is niet zo. De grootste slokoppen waren woningbouw, bedrijventerreinen en dat soort dingen. In totaal gaat het dan om twee derde van de verloren oppervlakte. Overigens, in die categorie zit veel verspilling. Kijk maar eens naar alle braakliggende bouwterreinen, en langs de snelweg naar de nieuwe bedrijventerreinen. Er werken maar weinig mensen, gebouwen zijn slechts één bouwlaag hoog, en elders wordt een oud bedrijventerrein achtergelaten. Dat verpaupert vervolgens, tenzij de gemeenschap er veel geld in stopt. Een schande voor de veelgeprezen ruimtelijke ordening, dat ze die aantasting van landbouw en landschap niet kan voorkomen.
In China hebben ze geen last van gebouwen met één bouwlaag. Het is hoogbouw wat de klok slaat, en in dichtheden die we in Nederland nog nooit gezien hebben. Appartementengebouwen raken elkaar bijna. Winkels en bedrijven in de onderste lagen, publieke voorzieningen in de meerlaagse kelder, en vervolgens dertig of veertig lagen appartementen in de hoogte. En er blijft ook geen oud bedrijventerrein of woongebied achter. De meeste gebouwen staan maar twintig of dertig jaar en dan komt de sloper. Met duurzaam bouwen heeft het niets van doen, wel met een extreem hoge economische groei.
Ondanks het ruimtetechnisch gezien zuinige bouwen van de Chinezen verdwijnt toch veel landbouwgrond, omdat het een andere bestemming krijgt. Er worden in China oneindig veel snelwegen en spoorwegen aangelegd, en veel nieuwe woonwijken gebouwd. Omdat de meeste grond al van de staat is, zijn er weinig vertragende procedures. De gebruiker wordt met geld gecompenseerd, en kan opkrassen.
Een recente berekening laat zien dat tussen 1996 en 2008 bijna 6,5 procent van het gecultiveerde land aan de landbouw is onttrokken. De grond is niet gebruikt voor een ecologische hoofdstructuur, maar voor huizen en wegen. In een land dat naar verhouding al weinig landbouwgrond heeft, is dat een grote zorg. Het is niet zonder reden dat Chinese bedrijven grootschalig landbouwgrond kopen in Afrika.
Elke Chinees die ik spreek maakt zich grote zorgen over de krimp van het landbouwareaal, en over de toekomstige voedselvoorziening. Helemaal als Chinezen meer vlees en minder planten gaan eten. Wij niet, wij gaan vrolijk door met het verminderen van het areaal, voor extensieve bouwerij en voor natuur. Als de Chinezen zich zoveel zorgen maken, dan ligt daar toch een geweldige markt voor ons open? Dan is onze economische crisis zo voorbij.

Laatste reacties

 • Mozes

  En dan hebben we het ontpolderen nog niet eens genoemd.

 • ed12345

  Hr Strijker ik denk dat de chinezen het kopen van voedingmiddelen op de wereldmarkt nogal benauwend vinden en daar de kwetsbaarheid van inzien
  Ik vind dat EU en met name NL de kwetsbaarheid van het voedel import afhankelijk zijn onderschat Het is misschien te lang geleden dat import door blocade (engelse zeeblocade tegen Napoleon) 1914 -1918 1940 1945 ,de blocade van de graanhandel met de USSR in de begin 80er jaren de voedsel voorziening in de problemen kwam om de realiteit te blijven zien een grote verandering in de politieke toestant is NOOIT ondenkbaar

 • sterken

  Het onderwerp “Grondverspilling”dat Dirk Strijker in zijn column in het blad “Boerderij” aansnijdt, verdient mijns inziens meer aandacht naast China is men zelfs in Canada in gaan zien dat men zuinig moet zijn op de vruchtbare grond rond steden en dorpen.
  In Ontario is compact bouwen om die reden algemeen beleid.
  Wij leven in een land waar je met de minste milieubelasting het meest per hectare kunt produceren.
  Is “Den Haag” bereid iets van de Chinezen en de Canadezen te leren?
  Of is de invloed van meneer Rabbinge (oud-voorzitter van de W.U.R.) op de beleidsbepalers nog erg groot?
  Meneer Rabbinge poneerde tot voor kort dat de helft van de Nederlandse cultuurgrond gerust uit productie genomen zou kunnen worden.
  Ik ben van harte bereid met Dirk Buizer dit onderwerp bij meneer Rabbinge in het Reestdal uit te diepen.

  Johan Sterken
  Oud-voorzitter “De Ommer Marke”

  P.S. Ik heb veel respect voor meneer Rabbinge voor al het goede werk dat hij voor de landbouw wereldwijd heeft verricht. Alleen op dit punt wil ik graag met hem in contact komen.

 • koestal

  ach ,dan hadden we ook nog de discussie over de Hedwige polder en de natuurontwikkeling in Flevoland,waar weer boerderijen opgeofferd moesten worden,enz.

Of registreer je om te kunnen reageren.