Commentaar

2343 x bekeken 6 reacties

Grondgebonden melkveehouderij

Een maximum aan melkproductie per hectare. Dat is volgens het CLM de beste weg naar een duurzame melkveehouderij na 2015. Het bureau wil een grondgebonden melkveehouderij. Dat wil hier zeggen: alle mest op eigen land.

Rekening houdend met zaken als fosfaatbenutting en -excretie komt dit neer op maximaal bijna 14.000 kilo melk per hectare gras of ruim 9.000 kilo melk per hectare mais.

Het uitgangspunt is sympathiek. De melkveehouderij moet bespaard blijven van wat de intensieve sectoren is overkomen: maatschappelijke weerzin tegen van grond losgezongen megadierhouderijen. Maar de oplossing is nog verre van bevredigend. Ten eerste wordt bedrijfsgroei voor de meeste melkveehouders erg moeilijk. Zij produceren nu al meer mest dan op hun land kan. Groei kan alleen door er grond bij te nemen. Een uitweg via mestverwerking is in dit plan geen optie.

Verder neemt CLM aan dat mais zal worden vervangen door gras, omdat daar meer fosfaat op mag. Dat is de vraag. Voedings- en arbeidstechnisch hebben veehouders juist voorkeur voor mais. Een ander zwak punt is de afstandsnorm. Hoe ver mogen land en bedrijf uit elkaar liggen? Met de natte vinger komt het CLM op 5 kilometer. Nog een punt is de norm zelf. Die zal voortdurend bron van discussie zijn. Door innovatie wordt de melkproductie milieu-efficiënter waardoor meer kilo's per hectare verantwoord kunnen worden geproduceerd.

Kortom, voer voor discussie, maar zeker geen eindoplossing.

Laatste reacties

 • agratax2

  Johan als de jongveeopfok wordt uitbesteeds hoeveel melk mag er dan meer geproduceerd wordn per ha? De mest van het jongvee is dan immers met de dieren naar elders verplaatst, zo zou ikme kunnen voorstellen dat droge dieren achter het jongvee aan geen.Het CLM idee lijkt me zeker de moeite om te over denken en door te rekenen. creatief denken zal nodig zijn om dierenrechten van jet erf te houden als boer. Wees eerlijk de Fransen hebben nooit quotum kunnen kopen zonder grond en verplaatsen buiten het departement was so wie so geen optie.

 • Schaapje

  De norm van 14000 liter komt neer op 1,5 koe per hectare. Als er liters geproduceerd mag worden met alleen grond, dan schiet de grondprijs extreem omhoog. Weet niet of dit wenselijk is.

 • agratax2

  Schaapje. De grondprijs zal nooit meers stijgen dan economisch verantwoord is. Komen er melkveerechten dan gaan die veel geld kosten en rijzen de kosten ook de pan uit. Hebben de quotum kosten de kostprijs voor melk verlaagd? Ik ben van mening dat voor deze kwestie een Europese regeling de voorkeur verdiend boven een nationale die. Landen waar melkveehouders over meer dan voldoende land beschikken om hun eigen voer te produceren en hun mest af te zetten en om zelfs uit te breiden omdat ze nooit quotum hebben kunnen kopen zonder het bij behorende land. Zij zullen na 2015 in het voordeel zijn en dan ook rustig gaan uitbreiden.

 • peter1939

  waar bemoeid clm zich mee, als we via high tech landbouw de milieudoelen halen waar doen ze dan moeilijk over. Alle varkens liepen vroeger ook buiten maar nu ook niet meer, beter voor milieu is opstallen in emissie-arme stallen. Bovendien is met akkerbouwmatiggeteelde gras en mais met ruimere bemestingsnormen zeker 25000 kg melk/ha met eigen ruwvoer mogelijk. De wereldvraag naar zuivel houd gelukkig geen rekening met CLM club.

 • koestal

  @Schaapje ,de Rabobank heeft al een rem gelegd op de hoge grondprijzen

 • M. Sonsbeek

  1.5. Max 1.7 hebben we in Denemarken al lang ge zegt dat daar Nederland rekening mee moed houden 20 pr meer melk 175000 koeien meer laat laat de politiek Nooit toe. Jamergenoeg


Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.