Redactieblog

874 x bekeken 2 reacties

Darling ziet leven in de dood

In april schreef ik de wens dat Agrifirm Rendac zou moeten kopen, het zou prima passen in ketenintegratie-denken. Helemaal omdat Rendac een kei van een organisatie is op het gebied van raffinage. Juist raffinage is de business die onze agrobusiness in dit decennium op een hoger niveau zal brengen.

Mijn advies is niet opgevolgd, ze hebben het zelfs niet eens met ForFarmers samen overwogen. De één nog te conservatief, de ander druk met vercommercialisering van de organisatie.

Vion heeft de kip met de gouden eieren verkocht, het geld is nodig om de food-divisie een opknapbeurt te geven. Ze hadden het beter andersom kunnen doen, een vleesbedrijf verkopen, maar ja daar is geen koper voor. Vion heeft in 2012 al meer dan 800 miljoen afgeboekt en nog heb ik er een hard hoofd in dat na de afwaardering en de geldinjectie door verkoop van Rendac er een renderende tent staat.

De ZLTO-visie van Anton en Daan om in vlees iets te betekenen is een miskleun geworden, niet het idee, maar de uitvoering. Wat ik dan niet begrijp is dat Hans Huijbers als nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen alleen maar de CEO laat vertrekken en niet een aantal commissarissen. Jouw commissarissen, Hans, deelden het gedachtegoed van Anton en Daan en zijn daarmee ook verantwoordelijk voor de teloorgang. Geen koppenrollerij zeg je, Toon en de anderen die er zijn zullen zich wat opgelaten voelen, ze hebben geen ruggengraat.

Nee, dan Piet Moerland, die trekt het boetekleed aan omdat hij als hoogste baas van de Rabo zich verantwoordelijk acht voor wat medewerkers doen. Topcrisisoverleg in Utrecht. Achting voor het terugtrekken van deze CEO, alle hens aan dek om grotere schade te voorkomen.

Zo verantwoordelijk zou ook, een deel van, de RvC van Vion zich moeten gedragen. Maar nee, pluche maakt visies ondergeschikt. En Darling is lachende derde, een uniek renderend bedrijf kopen en wij, boeren, gaan snel meer betalen aan deze Amerikaan voor het ophalen van onze dode dieren.

Laatste reacties

  • peter1939

    gewoon zorgen dat je weinig dode dieren hebt

  • Broer

    Jan, ik ben het helemaal met je eens.

Of registreer je om te kunnen reageren.