Redactieblog

1366 x bekeken 6 reacties

Oordelen met oogkleppen op

Landbouw is net voetballen: alle Nederlanders doen alsof ze er verstand van hebben. Het vervelendste is dat in de landbouw de hardste schreeuwers gelijk krijgen. Ten koste van de spelers, de boeren.

Kippenhouders zijn een opmerkelijk voorbeeld. En boer, die zijn kippen op de gangbare wijze houdt, is bij voorbaat veroordeeld. Dankzij Wakker Dier produceert hij plofkippen. Er wordt voorbij gegaan aan feiten zoals milieubelasting. Een gangbare kip is veel beter voor het milieu dan een biologische of Freiland-kip, die een uitloop moeten hebben. Die verbruiken meer voer, dat over grote afstanden wordt aangevoerd.

Erger is echter het verspreiden van ziekten. Bekend is dat de vogelgriep vooral wordt verspreid via buitenlopend pluimvee. Het is volgens voorzitter De Lange van de Vereniging van broedeieren en eendagskuikens (NVE) een tikkende tijdbom onder de sector.

Wat doen onze helden van Wakker Dier, de Dierenbescherming en andere oogklepdragende organisaties? Ze zwijgen de risico's dood. Bewust. Want ze weten ook hoe de vogelgriep wordt verspreid. Het past echter niet in hun straatje van vrolijk pikkende kippetjes in de buitenlucht.

Fout en verwerpelijk. Ze zijn een gevaar voor de sector. Aan de ene kant voor de gangbare, die zonder reden de grond in wordt getrapt en aan de andere kant de buitenlopende kippen. Straks komt er vogelgriep, met in het ernstigste geval mensen, die er aan doodgaan. Dan krijgen de kippen, die buiten lopen, de volle laag. Met een verbod om nog langer buiten te laten lopen.

De oogkleppen moeten af en het doel moet worden: alle kippen onderdak.

Laatste reacties

 • agratax2

  Vergarderboer. je hebt je gelijk aan je kant, maar of je het ook krijgt to bedeld door de buitenwereld. Ik vrees dat er eerst iets heel ergs moet gebeuren voordat Den Haag inziet dat de ophok kip zo slecht nog niet is. Maar eerder zal de PvdD haar zin krijgen 'Alle vlees van tafel' iedereen aan de 'Soya Lappen' van Rouns Up Ready soya omdat er geen bio soya meer bestaat op deze aardbol. Ook vergaderboer moet met de moderne tijd meegaan of hij wil of niet.

 • alco1

  We leven in Nederland als 'God in Frankrijk' Niemand schijnt door te hebben dat dit kan door steeds maar oplopende staatsschuld.
  We voeren ontzettend veel producten in. Dat de balans nog enigzins in de hand gehouden worden is te danken aan de landbouw. Zou deze wegvallen en we gaan massaal aan de zgn. Soya Lappen zal de financiéle positie alleen maar sterk verslechteren. Wanneer zal die bewustwording is een keer doordringen.

 • jehanvankroaks

  Is die verschrikkelijke irritante reclame nu nodig ?
  Volgens mij betalen wij ( boeren) meer dan genoeg aan contributie's
  schijt ziek wordt ik ervan.

 • jordi 1455

  @agratax1, als het zo ver komt dan ga ik de overheid aanklagen jegens het schenden van de mensenrechten.

 • Rip

  Alle kippen onderdak lukt nooit. Daarvoor willen de dieren-koesteraars ze buiten zien, terwijl ze het hardst schreeuwen als er nare gevolgen, zoals vogelgriep, komt. Onbegrijpelijk, maar we moeten er mee leven.

 • aarthamstra1

  Rip, ja .ONBEGRIJPELIJK iedereen hield zijn mond toen milieu vrienden het voor elkaar kregen dat eendenhouders hun dieren niet meer buiten mochten houden. Op de Veluwe zie je nu kippen buiten waar vroeger de eenden liepen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.