Commentaar

781 x bekeken

Breeders Trust is goede waakhond

Breeders Trust laat opnieuw zijn tanden zien. De licentiewaakhond bijt zich dit keer vast in een zaak met twee Vlaamse akkerbouwers.

 

Die zouden geen licentierechten hebben afgedragen over eigen geteelde pootaardappelen. Breeders Trust eist een schadevergoeding van 450.000 euro. Breeders Trust is in 2008 opgericht door aardappelveredelingsbedrijven die het zat zijn dat telers geen licenties betalen voor het gebruik van hun rassen. Breeders Trust voerde veel rechtzaken in België, waar veel eigen geteeld pootgoed wordt gebruikt. De stevige aanpak leidde in juni 2011 tot een akkoord tussen Breeders Trust en de Belgische boerenorganisaties over de betaling van kwekersrecht voor eigen geteeld pootgoed. Later richtte de organisatie zijn pijlen op Nederland op Goeree-Overflakkee. Daar werd sinds 2009 ongewoon veel ringrot aangetroffen. Volgens deskundigen kwam dat door verhandelen van illegaal pootgoed.
Het is goed dat Breeders Trust er bovenop zit. Illegaal gebruik van pootgoed van beschermde rassen betekent dat kwekers  inkomsten uit licenties mislopen. Die zijn nodig voor ontwikkeling van nieuwe rassen. De sector zit juist te springen om rassen die beter bestand zijn tegen phytophthora en aaltjes. En ook, waarmee Nederland zich kan blijven onderscheiden in de wereld.Bovendien vergroot illegaal pootgoed de kans op verspreiding van ringrot, omdat de tracering veel lastiger is dan bij gecertificeerd pootgoed. Dat kan Nederland als wereldwijde pootgoedleverancier al helemaal niet gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.