Commentaar
963 x bekeken
6 reacties
Aardbevingbestendige stal
Pas een halve eeuw na de start van de gaswinning in Groningen komt er een serieuze discussie op gang over de gevolgen ervan. Een beetje aan de late kant, zou je kunnen zeggen met een noordelijk gevoel voor understatement.
Die gevolgen beginnen dan ook steeds duidelijker te worden. Aardbevingen worden talrijker en zwaarder, scheuren en verzakkingen in gebouwen, kelders en drainages idem.
De grote vraag is nu tot hoe ver schadevergoeding moet gaan. Veel gebouwen zijn oud. Als ze bovendien niet bijster goed gefundeerd zijn, en gemetseld met leem, is het dan niet logisch dat ze ooit in beweging komen? De bodem is bijna nergens stabiel. Denk aan gebieden met inklinkend veen. Moet overal de gemeenschap opdraaien voor de schade?
Al die tegenwerpingen zijn denkbaar en mogelijk. Zonneklaar blijft aan de andere kant ook dat niemand in het gasboringsgebied ooit zelf gevraagd heeft om zijn land en huis naar beneden te pompen. Dat is wel gebeurd, en het hele land heeft ervan geprofiteerd. Daar mag wat tegenover staan.
Nieuw is het fenomeen aardbevingbestendig bouwen. Het getuigt van pioniersgeest en verantwoordelijkheidsgevoel dat de eerste Groninger boer die hierin investeert niet wacht op een vergoeding van de overheid. Hij neemt voorlopig de meerkosten van 10.000 euro voor eigen rekening. Hulde daarvoor. Het lijkt intussen heel redelijk als een deel van het Groninger gasgeld wordt geïnvesteerd in zulk letterlijk en figuurlijk nieuw draagvlak.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.