Commentaar

672 x bekeken 1 reactie

Wel doelstelling, niet de centen

Het is amper een maand geleden dat het kabinet trots aankondigde serieus werk te willen maken van duurzame energie. In 2013 wordt 3 miljard euro uitgetrokken voor de stimuleringsregeling SDE+. Dit is 1,3 miljard meer dan eerder voorzien.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zegt in een begeleidende brief dat het kabinet hecht aan de doelstelling van 16 procent duurzame energie in 2020. De SDE+ 2013 gaat op 4 april open.

Het blijkt slechts goede sier te zijn. Nog voordat 1 cent is uitgegeven van het budget kondigt de bewindsman al aan de hand op de knip te houden. In een nieuwe brief aan dezelfde Tweede Kamer schrijft hij dat het wat hem betreft om 'maximumbedragen' gaat. "Ik ga mij er voor inspannen om de kosten voor stimulering van duurzame energie zo laag mogelijk te houden", meldt Kamp.

De minister hecht niet zoveel waarde aan een oordeel van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBNL). Volgens hen is de doelstelling van 16 procent duurzame energie in 2020 met het beschikbare budget ambitieus, maar nog wel haalbaar. Met minder neemt de kwalificatie 'ambitieus' verder toe. De vraag is waar de grens met 'onhaalbaar' ligt.

Eén reactie

  • info249

    VVD partij van de oude economie. Heeft niks met duurzaam.

Of registreer je om te kunnen reageren.