Redactieblog

1681 x bekeken laatste update:7 jan 2013

Wekker

“Michel, ben je wakker? De koeien zijn eruit!”, roept mijn zusje vanaf de gang.

En in twee tellen staat Michel naast het bed, schiet in zijn oude broek en mompelt iets over een stroomdraadje. “Hoe laat is het?”, vraag ik hem. Maar de vaste telefoon, die dienst doet als wekker omdat de mobiel kwijt is, heeft geen bereik. Het oplaadstation staat nog in onze oude kamer en de afstand is blijkbaar toch te ver. We weten niet hoe laat het is. En of Michel zich heeft verslapen of niet. Maar het is al wel licht. Scheelt weer bij het terug jagen van de koeien.

“Ja, ik was me aan het aankleden,” vertelt zusterlief, die sinds de verhuizing in onze nieuwe woonkamer logeert, later aan de koffie. “Toen ik door het raam ineens recht in de ogen van een koe keek. Ik dacht, dit klopt niet.” Dat we nu middenin de stal wonen, betekent wel dat we vanuit de woonkamer voortaan de koeien goed in de gaten kunnen houden. Maar dat de koeien ons bij het keukenraam komen wekken, is toch niet helemaal de bedoeling.

Het stroomdraadje, waar Michel al over mopperde. Dat was de boosdoener. Daar stond geen stroom op. Maar ja, het is dan ook maar een tijdelijke oplossing. Twee dagen voor kerst hebben we de eerste zes koeien naar de nieuwe stal gebracht. De melkstal deed het. In principe. De koeling nog niet. Maar melk van zes koeien konden we elke dag nog wel in bussen naar de oude plek brengen. Hadden we bedacht. En dat werkte.

Wat nog niet helemaal werkt zoals moet, is de melkmachine. Maar dat is ook de reden waarom we slechts zes koeien hebben over gedaan en niet meteen ineens de hele bups. Nu kan Michel gaandeweg de probleempjes opsporen en oplossen.

We hadden alleen nog maar een voerbuis in de stal, bij de voergang. Dus hebben we een stroomdraadje om de mestgang gespannen en de helft ingestrooid met stro. Zodat de dames mooi droog en zacht konden liggen. Een tijdelijke oplossing. Die op zich best wel werkt. Als de koeien ’s morgens maar niet hoeven te wachten op hun melkbeurt. Want dan gaan ze klieren.

Tijd dus om de vaste telefoonlijn ook door te trekken naar onze nieuwe woonruimte. Of om misschien gewoon een echte wekker te kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.