Redactieblog

5736 x bekeken 15 reacties

Toch blij met Rabo

Soms erger ik me dood aan de Rabo. De grote afstand. En in de rijtjes van spaarrente staat de Rabo nooit bovenaan. Als je moet lenen, valt het percentage altijd tegen.

Maar je kunt er nog lenen. Ook in andere landen, waar de bank actief is, groeit de bank stevig bij het financieren van de landbouwsector.

Hoe anders is het in Denemarken. Daar is een aantal banken omgevallen of staan op instorten. Mede door overfinanciering in de landbouw. Ze zijn niet bereid de boeren verder te financieren. Dat komt vooral omdat de grondprijzen sterk gedaald zijn. Soms met de helft. Plotseling is de agrarische sector niet meer kredietwaardig omdat de basis onder het krediet, de grond, is weggevallen. Een beetje vergelijkbaar met onze huizenmarkt, waarbij het onderpand ook minder waard is dan de hypotheek, die op het pand drukt.

Boeren kunnen daarom bijna niet meer lenen, zodat de ontwikkeling stagneert. De Deense regering laat het ook afweten. Er is dus geen bank meer die de stagnerende landbouw weer vlot kan trekken.

In Duitsland trekt de Deutsche Bank zich terug uit de landbouw. Alleen boeren en tuinders die meer dan een miljoen omzet draaien zijn nog welkom. Gemiddeld is de omzet in de Duitse agrarische sector 270.00 euro, zodat er weinig overblijft om te financieren.

Daarom moeten wij onze Rabo toch maar koesteren. Natuurlijk verwachtte en verwacht ik meer stimulerende initiatieven voor de agrarische sector van deze bank. Met haar wortels en grote vermogen zou meer mogelijk zijn om de experimenten te steunen. Bijvoorbeeld op het gebied van de mestverwerking.

Boven alles moeten we echter blij zijn met de Rabo, zoals die nu werkt. Een goede boer met een goed bedrijfsplan kan geld lenen. Dat zouden de Denen en Duitsers graag willen.

Laatste reacties

 • wijntje41

  Het is net als met het CDA het alternatief is nog slechter.Dus noem het glas half vol in plaats van half leeg.

 • trekker123

  Het wordt tijd dat Nederland een beetje ophoudt met ouwehoeren. Het lijkt steeds meer op een verwend kleuterklasje waar we gaan trappen als we een snoepje minder krijgen. Niet dat er niks te mekkeren of te verbeteren valt, maar de ideale wereld bestaat helaas niet en shit happens. Wat dat betreft had die meneer Boonstra pas bij Nieuwsuur wel een reeël verhaal. Dat is ook Rabobank. En allicht is dat niet voor ieder individu van toepassing maar zowel banken als overheden en ook de LTO's van deze wereld kunnen zich overwegend alleen met de grote lijnen bezig houden. De rest doe je zelf. Het geluk vliegt en wie het pakt die heeft het. Maar geef niet alleen anderen de schuld als je mis grijpt.

 • veluwsboertje

  Wanneer ik op tv het reclamespotje zie waar van die ratten lopen
  dan krijg ik hier toch geen goed gevoel bij.

 • W Geverink

  Ik denk dat de Rabo er net zo beroerd voor staat als de Deense banken. Mischien nog wel beroerder. Door zich niks aan te trekken van wat er rond om zich heen gebeurd en zich voor de buitenwereld te gedragen zoals ie zich altijd heeft gedragen wordt de indruk gewekt dat er niets aan de hand is en dat alles onder controle is. Intussen worden talloze technisch failiete bedrijven aan het infuus gehouden omdat ze weten dat deze onverkoopbaar zijn en daarom maar liever hopen op betere tijden. Krap aanbod houdt de prijs van het onroerend goed in de benen...

 • John*

  of technish wel of niet technish failliet bent heeft vooral te maken met het moment waarop je een uitbreiding of overname doet. als je na de zet meteeen een slechte tijd in gaat ga je hierdoor technisch failliet. als je uitbreiding doet en gaat meteen een goeie tijd gebeurt dat niet. en ben je koning te paard. Gelukkig zijn er nog financiers die dit zien en niet meteen het vertrouwen opzeggen en de stekker eruit trekken. Investeringen in landbouwbedrijven zijn voor termijnen van 20 jaar, een periode waarin veel kan gebeuren.

 • brabantsduitserke

  ja ja je moet blij zijn als ze je financieren. waarom? moet je niet blij zijn als je
  zelf iets meer uit je bedrijf haalt dan de bank? we werken toch voor ons zelf niet
  voor de bank toch? een goed ondermemersplan om een financiering te krijggen is helemaal niet moeilijk ,de meeste boeren kopen dat zelfs in zonder dat ze weten
  waar ze mee bezig zijn. nee een financiering krijggen is niet moeilijk ,een financiering aflossen is een stuk moeilukker daar kan je pas blij mee zijn als dat lukt.

 • John*

  een financiering aflossen en daarnaast vermogen opbouwen dan pas kan je blij zijn!

 • Koeienboer

  Deutsche Bank financiert nog steeds hoor, ook al hebben we een omzet kleiner dan een miljoen.... resultaten, die tellen. Maar wellicht kost het nu iets meer...

 • Mels

  Markt voor de RABO ligt open aan de oostkant lijkt mij.Kunnen ze daar verder gaan met boeren opruimen.........

 • johannetje

  @John...met het een doe je het ander, alflossen IS vermogen opbouwen. De Rabo is een reele bank. Als de Rabo je geen geld wil lenen, geeft dat te denken, om dan naar een ander te gaan, zet je je eigen toko op het spel, niet omdat het een andere bank is, maar omdat hetgeen wat je wil niet kan.
  Er zijn boeren op het moment die zonder voorbehoud van financiering zomaar grond kopen. Daarna bellen ze de bank om een lening en krijgen ze nul op hun request. (meerdere malen gebeurd)
  Wie is er hier gek, de boer of de bank? Grond is met deze prijzen wellicht de meest onrendabele investering die je kan doen. Een schip van bijleg, jaren lang. Voor menigeen de bekende molensteen, bij een iets hoger rente niveau, de bekende genadeklap.
  Een bank kan je daarvoor beschermen door je even uit je tunnelvisie te rukken.

 • koestal

  bomen groeien ook niet tot de hemel,dat menen sommige boeren wel ,wordt in deze tijd wel duidelijk,even pas op de plaats

 • John*

  @ johannes, met aflossingen die de afschrijvingen volgen wordt er geen vermogen opgebouwd. vaak wordt er nu wel afgeschreven maar niet afgelost. Ik heb het nu niet over grond maar overige bedrijfsmiddelen en onroerendgoed.

 • T@deler

  'In Duitsland trekt de Deutsche Bank zich terug uit de landbouw.'

  Waar is de bron Vergaderboer?
  Zelfs wanneer het waar is valt het wel mee voor de boeren.
  Die zijn toch meestal bij de Volksbank of Sparkasse omdat die van vroeger uit al sterk vertegenwoordigd waren op het platteland.
  De agrarische leningen zijn vaak afkomstig van de Landwirtschaftliche Rentenbank en die leningen worden geregeld en beheerd door de boer zijn eigen bank.

 • Coanma

  Beste Vergaderboer,

  De Rabobank moet juist inzake het financieren voor mestbeleid (co-vergistingen) terughoudend zijn, want dat is namelijk niet de weg naar een groene economie en al helemaal niet naar florerende boerenbedrijven. Boeren die chemische processen moeten beheren, hoe bedenken we het (grootschalig gas hoort niet thuis bij het boerenbedrijf) en maar grootschaliger laten worden vanwege subsidie en overleven en grondstofprijzen die almaar duurder worden! Er is veel weerstand en in de praktijk blijkt het allemaal niet zo rooskleurig te zijn als wordt voorgedaan, zie bv. Uitzending gemist, Reporter 16 november 2012, waar alweer geconstateerd moest worden dat er sprake is van milieu criminaliteit in combinatie met mest(co)vergisters.. los van de problemen die er zijn voor de boeren.

 • Noordam2

  in Denemarken hebben de banken altijd op onderpand geld uitgeleend en niet gekeken naar het rendement van de bedrijven en dat breekt zowel de boeren als de banken nu op. wij klagen weleens dat we zo moeilijk geld kunnen lenen maar het systeem is zo gek nog niet want bij ons kunnen de meeste agrarische bedrijven hun verplichtingen voldoen

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.