Commentaar

1005 x bekeken 3 reacties

Plan Ciolos verliest scherpe kantjes

Stukje bij beetje verliest het hervormingsplan van eurocommissaris Ciolos zijn scherpste kantjes.

De landbouwcommissie van het Europarlement heeft nu gestemd over een pakket van oorspronkelijk achtduizend wijzigingsvoorstellen en het resultaat is dat op wezenlijke punten versoepelingen binnen handbereik komen.

Belangrijk punt is de invulling van de gevreesde 7 procent natuurbraak. In de praktijk mogen hier straks wel stikstof-fixerende gewassen geteeld worden, evenals gewassen die geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen vragen. Bovendien tellen sloten mee in de verplichte groene bedrijfsoppervlakte. De 7 procent wordt daarbij in etappes van meerdere jaren ingevoerd.

Daarnaast wordt de schade van de herverdeling van subsidies over de lidstaten iets minder nadelig voor Nederland, dat te boek staat als de grootste verliezer in deze kwestie. Het krijgt nu een pleister op de wonde van 100 miljoen euro.

Het laatste woord is nog lang niet gezegd over het plan-Ciolos. Het voltallige Europarlement moet er ook nog over beslissen, en ook de lidstaten moeten een standpunt innemen. Bovendien moet de Europese begroting nog rond, zodat duidelijk is hoeveel geld er eigenlijk ligt voor landbouw en platteland.

De hoofdlijn van het beleid van Ciolos verandert niet: Europese gelden worden gekoppeld aan groene maatschappelijke diensten als tegenprestatie. Maar er zijn nu wel goede stappen gezet in de richting van een landbouwbeleid dat beter werkbaar is dan de oorspronkelijke plannen.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Verplicht Luzerne telen dus op grond van 70 000 Euro per ha, daar kun je de rekenmachine wel bijhalen.

  • aardappelboer

    tis altijd weer ten gunste van de veeboer, gras wil zo ook wel groeien en je kan de koeien er ook mee voeren. Ik zou niet weten wat ik als akkerbouwer erop moest zetten met onze grote druk aan onkruiden.

  • Mels

    Plan is te imbeciel voor woorden maar ja wat wil je als je in het bedrijfsleven uitgekotst wordt omdat je er niks van bakt dan ga je dit werk doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.