Commentaar

2829 x bekeken 13 reacties

Mestbeleid schreeuwt om nieuw fundament

De nieuwste technieken moeten de basis worden onder het komende mestbeleid.

Midden jaren tachtig. De tijd van de zure regen en dreigende kale bossen. Ammoniakuitstoot in de lucht was de oorzaak, aldus onderzoekers. De landbouw bleek een van dé vervuilers. Door mest direct onder de zode te stoppen kon de stikstofuitstoot met wel 90 procent omlaag. Zo werden de Nederlandse boeren in 1988 verplicht om de drijfmest emissiearm toe te dienen. Eerst op bouwland en snijmaispercelen, in 1994 overal.
Wat ‘emissiearm’ precies inhoudt, stond van meet af aan ter discussie. Zo gingen de injecteurs van het eerste uur tot wel 15 centimeter diep. Al snel bleek dat het net zo goed flink ondieper kon. Dus gingen zodenbemesters nog maar een paar centimeter diep. Even later mocht mest zelfs met de sleufkouter in strookjes tussen het gras worden gelegd.
De techniek om mest optimaal te injecteren is uitgerijpt. Maar de discussie over zin en onzin van injecteren wakkert telkens weer aan. Zo strijden enkele boeren al jaren tevergeefs voor toelating van een bovengronds sproeisysteem dat de mest tegelijk met water uitbrengt. Als niets gebeurt, dreigt volgend jaar een verbod op de geliefde sleepvoet.
Nu stelt een nieuw Wageningse studie weer alles ter discussie. Het toont aan dat ammoniakemissie bij bovengronds uitrijden drastisch minder wordt als kort na uitrijden water over de mest wordt gesproeid. Ook rakelt het weer de discussie op over betrouwbaarheid en houdbaarheid van verouderde ammoniakmetingen.
De techniek is de afgelopen twintig jaar enorm voortgeschreden, in boerenpraktijk én onderzoek. Zo is gesleuteld aan stallen en voerrantsoen, zodat bijvoorbeeld ook de mestsamenstelling is veranderd. Met nieuwe technologie kunnen onderzoekers veel nauwkeuriger effecten van ammoniakemissie meten.
Hoog tijd voor grondig, breed onderzoek, en een nieuw fundament onder mestbeleid op basis van de nieuwste technieken en metingen in de huidige boerenpraktijk. Hopelijk zien boereninstanties in dat nu hét moment is om dit onderzoek bij de politiek af te dwingen, zodat stikstof- en mestbeleid boeren niet onnodig veel gaat kosten.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  De heer Hekstra docent aan de CAH te Dronten heeft voortdurend stelling genomen tegen het zure regen verhaal. Hij legde ons in 1985 de echte oorzaak al uit en gaf oplossingen, maar dit soort deskundige praktijkmensen worden vaak overschreeuwd. De zure regen van 1985 is de 'Plofkip' van het heden.

 • minasblunders1

  Praktijkmensen met kennis van zaken zijn in de 'kenniseconomie' sowieso niet van belang, Zuperboer. Men hecht meer waarde aan het gezever van Wageningse 'deskundigen'. Om een gas te gaan meten dat helemaal niet te meten is, omdat dit gas voortdurend een evenwicht zoekt met andere gassen. Dit nog los van de vraag of dit gas überhaupt verzurend is (niet dus). Een en ander weerhoudt deze lieden er niet van om zich vast te blijven bijten in het eigen gelijk.
  Wat mij betreft: strafrechtelijk vervolgen die lui!

 • ACB

  Het mest beleid schijnt ook te rusten op een stuk bos wat afsterde in rusland toen der tijd,ze dachten oorzaak mest maar scheen te gaan om metaangas onder de grond (permafrost) schijnt toen ook een onderzoek gehad te hebben van aantal deskundige op dit gebied.( Heidelbergconferentie) dit werd zo door de politiek van tafel geveegd. En tuurlijk want er moesten dure injecteurs gekocht worden. Zoveel boeren zoveel injecteurs ( reken maar uit) alles draait om geld. Niks meer om de kwaliteit, Men moet de geldstromen eens volgen met bepaalde instanties. ( BELANGEN)

 • Bosje

  Met goeie toevoeg middelen aan de mest is veel meer te halen als met een zodenbemester en veel beter voor het bodemleven. De overheid laat de boeren en loonwerkers investeren in sleepvoet bemesters en tja het moet toch maar een zoden bemester worden want deze is nog veel beter volgens een of ander onderzoek. Met mest injecteren wordt er ook veel meer diesel verbrand dat is niet gemeten ?? Door de zwaardere trekkers wordt het land ook nog eens veel meer verdicht. (De weg terug voor de overheid is veel te lang en te duur dus moeten we door zetten). Het is te hopen dat er goed onderzoek komt naar toevoegmiddelen en het injecteren zodat de Zoden bemesters van de baan raakt.
  Het is ook raar dat je in 2014 geen sleepvoet mag gebruiken eerst zou ik zeggen ze mogen niet nieuw verkocht worden zodat de ouwe machine's afgereden mogen worden, dit is groote kapitaal vernietiging!!

 • jordi 1455

  die sleepvoetbemesters worden in 2014 waardeloos ook al heb je hem in 2012 nieuw gekocht.

 • Janssen4

  @bosje, liever een bemester dan vanalles aan de mest toegaan voegen, dan wordt het helemaal een rotzooitje.

 • minasblunders1

  Je kunt je natuurlijk ook afvragen of er überhaupt iets opgelost moet worden als er helemaal geen probleem is.

 • denker123

  Voor 1990 werden alle stenen gebouwen groen en zwart van de mossen,en vooral denne bomen gingen dood door de zure regen,nu zie je dit niet meer De oorzaak was de grote hoeveelheid zwavel [zuur]in de lucht veroorzaakt door de industrie,nu is dit enorm gedaalt,de oorzaak was niet ammoniak want dit werkt alkalisch.Voor de stikstofbenutting is het wel beter dat mest geinjecteert wordt,en ook voor het imago[stankoverlast].

 • kalkar

  Het mestbeleid en het ammoniakbeleid is alleen ingevoerd om het grootste gedeeelte van de boeren stand weg te saneren. Verder niks. Vervolgen dus die ambtenaren, 20 jaar cel of zoiets voor al het financiële leed dat ons is aangedaan.

 • minasblunders1

  Gaat niet lukken, Melkertje. Deze criminelen worden goed beschermd door de 'onafhankelijke' rechterlijke macht. Maar wat ik me al jaren afvraag: iedereen weet dit, waarom werken we dan zo braaf mee aan onze eigen ondergang? Met elkaar hadden we deze onzin al lang aan kunnen pakken.

 • kalkar

  Minasblunders 1: omdat mensen bang en laf zijn. Bijna niemand heeft nog ballen, allemaal bange meelopers. Ikzelf doe niet mee aan die luchtwasser onzin, dan maar naar de klote. Beter dat dan slaaf van de rabo, en A.I.D. zijn.

 • jamiemf

  terwijl in de rest van de wereld nergens met een injector hoeft bemest te worden alleen hier in Nederland moet er weer moeilijk gedaan worden.

 • leo,s vriend

  Jamiemf, Jammer dan,op steeds meer plaatsen wordt geinjecteerd. (Duitsland,Denemarken,Canada,Belgie) Waarom? omdat boeren het nut er van inzien.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.