Redactieblog

1894 x bekeken 4 reacties

Belastingvlucht

Rusland heeft er een kersverse staatsburger bij. Gerard Depardieu. De bekende Franse acteur wilde eerst naar België verhuizen om de Franse inkomstenbelasting te ontlopen.

Maar nu is hij, op uitnodiging van Vladimir Putin, Russische staatsburger geworden. Depardieu, bij mij vooral bekend door zijn rol als Obelix, werd als een held ontvangen in Rusland. Hij straalde door de hartelijke ontvangst. Daar zal ook het aangename belastingtarief van 13 procent bij geholpen hebben. Heel wat lager dan de 75 procent die de Franse overheid voor hem in petto had.

En Depardieu is niet de enige. Er zijn veel meer vermogende Fransen die om fiscale redenen Frankrijk verlaten. Het lijkt erop dat de Franse regering zichzelf in de voet schiet met de nieuwe verhoogde belastingtarieven. Vijfenzeventig procent is ook wel heel erg veel. Als je daarbij ook nog de omzetbelasting of accijnzen telt die van de resterende 25 procent afgaan dan lijkt het meer op een onteigening dan op een rechtvaardige belastingheffing.

Gelukkig zijn de tarieven in Nederland niet zo hoog. Ons maximale tarief bedraagt 52 procent. En bent u in de gelukkige omstandigheid dat u ondernemer bent dan valt het uiteindelijk af te dragen percentage nog lager uit. Het is wel te hopen dat dit zo blijft want onze overheid is naarstig op zoek naar inkomsten. Er wordt weliswaar gezegd dat er erg veel bezuinigd wordt maar dat is slechts ten dele waar. De lastenverzwaringen van het kabinet Rutte II overtreffen de bezuinigingen ruimschoots. Ik hoop dat deze trend niet doorzet. We hebben in Nederland – als je alle heffingen bij elkaar optelt – al een forse belastingdruk. Als deze nog hoger wordt dan wordt de fiscale stimulans voor veelverdieners om Nederland te verlaten ook groot. Dan slachten wij net als de Fransen onze eigen kip met de gouden eieren. Niet doen dus.

Maar je hoeft echt niet naar Rusland voor een aangenaam belastingtarief. Wat denkt u van Luxemburg met 21 procent, Canada en Australië, beide ongeveer 33 procent, en de Verenigde Staten, met een gemiddelde belasting van 27 procent en een maximum van 39 procent. Zelf zou ik dan liever kiezen voor Florida. Ik zit toch liever warm onder een palmboom dan in de barre Russische winter.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Pieter Seegers, Rusland heeft ook warmere plekken. Het heeft 9 tijdzones. Dus daar hoef je echt niet over in te zitten. En er is genoeg geld wat je niet aan belastingdienst hoeft te laten zien hier.

 • agratax2

  Flyinghollander. Je vergeet dat tijdzones altijd oost - west lopen en nooit noord - zuid. Laat ik je vertellen dat Rusland in de zomer heerlijk warm is, maar in de winter heel weinig warme plekken kent. Zeker geen winterse temperaturen zoals Florida.

 • thv@hetnet.nl

  die man heeft zeker geen sociale contacten en die zijn mij meer waard dan in Rusland te gaan zitten waar je niemand kent?en wat is geld eigenlijk waard te kort is lastig en overschot nog lastige? mijn eigen omgeving is mij meer waard als met 10 miljard op een eiland(rusland). en als je zoveel miljarden heb maakt het toch niet uit wat je moet betalen ,als ik het goed begrijp betaal je toch allen over de verdiesten van dat jaar?is die man nauw gelukkig en tevreden want daar over!

 • W Geverink

  Het is helemaal niet erg als de rijken hun deel bijdragen aan de belastingpot. Maar als de belasting van iedere Euro 75 cent wil innen jaag je de kapitaalkrachtige belastingbetalers wel het land uit. Het andere uiterste zie je in de States waar de milionairs en miljardairs verontwaardigd reageerden op het voorstel om de belasting (<40%) voor de aller rijksten te verhogen om het begrotingsgat te dichten.

Of registreer je om te kunnen reageren.