Redactieblog

1659 x bekeken 5 reacties

Superintensief

Het pleidooi van Aalt Dijkhuizen voor intensivering is theorie en niet bruikbaar in de echte landbouwwereld.

Het is goed gebruik dat de universiteiten het nieuwe studiejaar openen met festiviteiten en toespraken. Op de Wageningse universiteit deed de baas zelf, Aalt Dijkhuizen, een duit in het zakje. Hij verkondigde dat de landbouw intensiever moet, want dat is beter voor het milieu. Niet alleen elders in de wereld, maar ook in Nederland. De stelling van Dijkhuizen is dat de vervuiling en verstoring per kilogram product het laagst is bij een hoogintensieve productie. Hij herhaalt daarmee wat gepensioneerd hoogleraar Rudy Rabbinge al zijn hele wetenschappelijke leven heeft uitgedragen. Ook hij wilde altijd intensief produceren.
Hoogintensief produceren is dan misschien wel schoon als je naar de vervuiling per kilo kijkt, maar dat wil nog niet zeggen dat de vervuiling per hectare ook het laagst is. En het levert vast ook geen aantrekkelijk landschap op. Misschien is de stank per kilo karbonade, en ook de mest per kilo karbonade, wel het laagst in Boekel. Dat is volgens het CBS de gemeente met de hoogste varkensdichtheid.
De stelling van Dijkhuizen zou opgaan als Boekel geen andere functies had dan het produceren van varkens. Dit is echter niet het geval. In Boekel wonen mensen, behoorlijk veel zelfs, er zitten recreatieondernemers en recreanten, er zit grondwater onder de grond en er is aardig wat natuur. Het moet er dus niet te hard stinken, het landschap moet een beetje aardig zijn, niet te veel lawaai, het grondwater moet aan de norm voldoen, en de natuur moet er beschermd worden. Zeker in gebieden met op wereldschaal hoge inkomens, zoals in het Nederlandse Boekel, zijn al die aspecten belangrijk. Misschien wel belangrijker dan karbonade. En wat ze in Boekel niet willen, dat willen ze ook niet in Duitsland, en zelfs in China al niet meer.
In die omstandigheden blijft er van de voorkeur voor intensief produceren weinig over en moet naar evenwicht worden gezocht tussen alle functies. Dat is een stuk ingewikkelder dan de technische laboratoriumproefjes van de genoemde Wageningse collega's. Daar heb je economen, sociologen en geografen voor nodig. Je komt dan niet uit bij superintensieve productie, maar bij een middenweg, ongeveer zoals het nu is. In Boekel moet de intensiteit misschien wel onderuit.
Overigens, het is goed om te weten dat onder specifieke omstandigheden intensieve productie beter is dan extensieve. Ook is het goed om te weten dat extensieve landbouw doorgaans een mooier landschap oplevert, en soms ook een smakelijker product. Prima dat ze dat allemaal uitzoeken in Wageningen. Maar dat wil nog niet zeggen dat je die kennis maar zo in de echte wereld kunt toepassen. In de echte wereld moet je afwegen. Rare jongens, die techneuten.

Laatste reacties

 • poldes

  de opbrengst van een Ha graan die een beetje met tomasslakkenmeel was bemest in de jaren 1955 in zuidoost Brabant ongeveer 2500Kg.
  de opbrengst van een Ha graan die met alleen dierlijke mestbemest is vanaf 1985 tot en met nu levert met gemak 6500Kg .
  De teelt is intensiever alsook de bemesting.
  De bemesting met alleen dierlijk mest lijkt mij schoner dan dat thomasslakkenmeel wat niets anders was dan afval van fabrieken.
  Ja Wageningen verkondigd nu het goede en toen ook omdat er geen intensieve mest was.

 • kok999

  Wat ik van Dijkhuizen heb begrepen was de noodzaak voor een verhoging van de agrirische mondiale productie omdat het alternatief honger is.
  Hij sprak dan ook de verwachting uit dat men in de wereld gaat boeren zoals Nederlanders dat nu doen.

  De toehoorders waren jonge wetenschappers aan het begin van hun carriere. Als je dan hoort, tussen de regels door, dat je een zeer goede boterham kan gaan verdienen in de toekomst na je aftuderen in Azie en de Golfregio omdat daar mensen topproducten uit intensieve landbouw gaan kopen en daarvoor ook meer dan voldoende centjes hebben (geen euros) denk ik dat die boodschap voor dit publiek prima past.

  Met oplossen van honger heeft het helaas weinig van doen.

 • Roelofv

  Hallo heer Strijker,
  Wel eens in Boekel geweest de afgelopen 10 jaar?? Ook wel eens van Boekel naar Volkel gereden? Over rust gesproken. Ja Volkel dat militair vliegveld waar over een tijdje de JSF's uit de lucht komen vallen die we ons aan onze broek hebben laten smeren voor een bedrag waar heel Nederland de komende 30 jaar varkensvlees voor zou kunnen eten. Mits duurzaam geproduceerd natuurlijk. U, lees de consument, wil alles tegelijk, u wil beschermd worden door de modernste vliegtuigen, natuur, ontspanning, rust, ruimte, geen file, meer groen, meer blauw ..... En het mag allemaal niks kosten. En de boeren wringen zich in alle bochten om met zo min mogelijk natuurschade, zonder stankoverlast, stallen door groen omgeven, een heerlijk betaalbaar stukje vlees op het bord te brengen. Vooral de intensieve boeren in Boekel en omgeving. Ga er eens kijken (en ruiken)

 • joannes

  Wat een speech al niet teweeg kan brengen! Als het nu uitdraait op: we zijn niet het publiek waarvoor deze speech bestemd was of wij als publiek begrijpen de speech verkeerd! Dan ben ik van mening da mijnheer Aalt Dijkhuizen de representatieve waarde van zijn persoon en zijn ideeën niet heeft begrepen. Hij is dan gewoon niet geschikt voor zo´n functie en zou ¨gewoon¨ techneut moeten blijven. Dan kan hij met zijn filosofie en praktijken gewoon concurreren met de overige in een gebalanceerde wetenschappenlijke omgeving. Nu lijkt het of hij gesponserd wordt door een paar megastallen bouwers.

 • minasblunders1

  Klopt Joannes, het is zo langzamerhand toch wel bekend dat Wageningen als wetenschappelijk instituut niet meer serieus te nemen is. Wageningen levert 'wetenschap' op bestelling, waarbij de hoogste bieder het belangrijkst is. En waar zit het geld? Juist, bij ZLTO en EL&I. Vandaar ook een mestwet waaruit blijkt dat intensieve veehouderij veel beter is voor het milieu dan extensieve veehouderij. Je kunt je maar bezighouden met dit domme telwerk. Met wetenschap heeft dit allemaal niets te maken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.