2013 x bekeken 1 reactie

Nachtelijk bezoek

Claudia Heuver
Omdat er vlakbij een nogal luidruchtig feestje tot in de vroege uurtjes doorgaat, stappen we zondagochtend extra vroeg ons bed uit. We kunnen toch niet meer slapen.

Via de kaasmakerij loop ik de stal in en begin de koeien wakker te maken voor het melken. Wijnand komt via de andere deur binnen. “Er ligt een koeienvlaai voor de deur!” roept hij. Ik kijk verbaasd rond. Nergens is onrust ten gevolge van los vee of een hek dat open staat. We gaan op onderzoek uit. Er ligt ook mest tussen de stallen en bij de ezel voor het hek. De jongveestal geeft de oplossing. Zeven prachtige dikke pinken staan zich op de deel tussen onze kalfjes tegoed te doen aan het hooi. “Goedemorgen”, zeg ik tegen de dieren, die hun kop optillen en niet onder de indruk zijn. Ondertussen belt Wijnand de buurman. “Ben jij vee kwijt?”, maar ik zie hem zijn hoofd al schudden in mijn richting. Oké, de andere buurman dan. Maar ook zij zijn geen jongvee kwijt. “Dan komen van ze van achter”, zeg ik. Achter, dat is 2 kilometer verderop. Ze moeten dus een aardige wandeling gemaakt hebben. Maar na nog een paar telefoontjes zijn we niets wijzer geworden. Wijnand wil gaan melken.

“We jagen ze terug het land in en kijken straks wel verder”, stelt hij voor. Maar een paar minuten later zijn ze weer terug. Eén rent tussen de stallen door naar voren in de richting van de provinciale weg. We kunnen haar nog net tegenhouden. Dan besluiten we om ze op te sluiten in een leeg gedeelte van de jongveestal. Wat een makke beestjes. Zonder enig probleem laten ze zich achter een hek sturen. Wat hooi ervoor en maar hopen dat ze rustig blijven. Tijdens het melken bellen we nog even verder. En ja hoor, een behulpzame achterbuurman heeft wel een idee van wie ze zouden kunnen zijn. Een uurtje later worden ze opgehaald. Ze gaan gewoon lopend mee terug naar hun wei. En nu nog een goed hek ervoor! De eigenaar komt de vlaaien opscheppen en de deel aanvegen. Eigenlijk hebben de dames zich keurig gedragen. Behalve wat illegale mestverspreiding na 1 september en een heel stel voetafdrukken in onze tuin hebben ze alleen een zak kalverbrokken leeggegeten. En niemand die ze gehoord heeft. Zelfs de hond niet. Maar dat was ook vrij lastig met zoveel feestgedruis op de achtergrond.

Eén reactie

  • Koeienboer Jannes

    legaal mestverspreiding, weiden is na 1 sept nog niet verboden...

Of registreer je om te kunnen reageren.