Commentaar

792 x bekeken 3 reacties

'Groen' statement van planbureau

De Nederlandse landbouw moet zijn vizier niet langer richten op een efficiëntere, maar op een betere productie, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving in het jaarlijkse rapport Balans voor de leefomgeving.

De conclusie conflicteert met uitlatingen van bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen UR die onlangs juist voor intensivering pleitte.
Directeur Maarten Hajer van het planbureau heeft gelijk als hij zegt dat in het buitenland een grotere efficiëntieslag te maken is, maar dit hoeft de mogelijkheden in Nederland niet uit te sluiten. Hajer geeft zíjn invulling aan het begrip 'beter'. In zijn pleidooi zit ook een oproep om minder vlees te eten. Zoveel vlees is volgens hem niet alleen slecht voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. In totaal is voor de Nederlandse comsumptie 10 miljoen hectare nodig, drie keer de oppervlakte landbouwgrond in Nederland. Het lijkt bijna op een aanklacht aan het adres van de Nederlandse landbouw, ware het niet dat Hajer erkent dat de kwaliteit van de leefomgeving fors is verbeterd. De verzuring en vermesting zijn aanzienlijk gedaald, terwijl de economie in dezelfde periode juist groeide. De overheid moet zich meer inzetten om klimaatverandering tegen te gaan en de biodiversiteit te behouden. De landbouw zou moeten gaan betalen voor watergebruik. Het Planbureau voor de Leefomgeving wil beslist geen politiek statement maken, maar toch klinkt het allemaal erg 'groen'.

Laatste reacties

  • joannes

    Dit is TE groen! Betalen voor water in Nederland! Het land wat voor de helft onder de zeespiegel ligt. Deze man laat zijn voorkeuren duidelijk doorschemeren!

  • poldes

    eerst brood op deplank.

  • schoenmakers1

    in brabant moet al betaald worden voor het opgepompte grondwater, het zou eerlijker zijn dat de provincie betaalde voor het grondwater dat via de neerslag op de grond doorsijpeld naar het grondwater

Of registreer je om te kunnen reageren.